25/1/21

[#Producte] Sal de Taffoni

Avui us parlaré d'una sal que em va semblar molt interessant, la Sal de Taffoni, sobretot perquè al darrera hi ha una persona implicada en l'extracció manual d'aquesta sal, voleu saber-ne tot el procés?


A l'Alt Empordà, i concretament a la Mar d'Amunt, és a dir, tot el territori al nord del Cap de Creus, des de Cadaqués fins a Cervera és on té lloc la formació d'aquesta sal, fruit d'un procés totalment natural.


És un territori molt abrupte, castigat per una meteorologia molt severa que dona lloc a una geologia excepcional.

Les roques metamòrfiques (molt afectades per l'acció erosiva de l'aigua i el fort vent) formen part dels esculls d'aquesta zona de la Mar d'Amunt que, combinat amb la climatologia, són la base de a formació d'aquesta sal tant específica i especial.


La sal arriba a aquestes roques (esquisits en termes geològics) de forma directe (onades) o bé indirecte (humitat marina) i queda dipositada en els "taffoni" o forats (també àlveols) característics d'aquestes roques; el sol i la tramuntana s'encarreguen de vaporitzar aquesta aigua de mar dels taffoni, deixant pas a la formació d'uns cristalls de sal amb un gust únic i molt apreciat a nivell gastronòmic.


Una vegada formada la sal, es fa la seva recollida de forma estrictament manual, amb l'ajuda d'una espàtula; posteriorment tindrà lloc el seu assecatge a ple sol, ja en terra ferma.

I precisament d'aquest procés se n'encarrega en Lluís d'una forma molt meticulosa que mentre ens explicava com ho feia, veus el valor que té.

L'accés als esculls, que en definitiva són com una espècies d'illots, el fa amb un caiac ja que estan a certa distància de la costa i únicament s'hi pot accedir si el mar està calmat.

Nosaltres hem pogut tastar una mica de la seva sal en una peça de carn que vam cuinar i la veritat és que ens va agradar molt, on la posis t'exalta les virtuts d'aquell plat, aportant aquest toc de sal marí, diferent d'altres tipus de sals.


Concretament hem cuinat vedella, la part del tall que es pela, que ens agrada molt i té un gust molt potent.

Si voleu saber més informació sobre aquesta sal, així com el seus anàlisi clínic, podeu visitar la seva pàgina web: www.escullsdesal.cat



Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!




No hay comentarios:

Publicar un comentario