Un any més, sense gairebé adonar-nos-en, hem arribat a Nadal!
A pocs dies pel sopar del dia 24 o els dinars del 25 i/o 26, segurament molts de vosaltres ja teniu "lligats" els àpats des de fa dies, d'altres potser encara esteu en "converses de negociació" entre vosaltres per si al final feu canelons, guisat de carn o peix, o "aquell plat que m'agrada tant i no fas mai".
I és que ja se sap que no a tothom li agrada el mateix i a vegades prendre la decisió dels menús nadalencs pot arribar a ser cosa ben complicada ! ;)
Però què preparem d'entrants / pica-pica ? És una cosa llaminera, que tot xerrant-xerrant la gent es menja sense quasi adonar-se però que alhora ens pot donar mals de caps si no volem caure en la repetició any rere any.
Aprofitant que aquesta setmana vaig fer un taller nadalenc a la carnisseria Serra-Pla de Figueres, on hi vam presentar 6 idees per preparar uns entrants senzills i bons per tots
aquells que a aquestes alçades encara no tingueu massa clar què fer.
Deixem de banda les típiques patates fregides, olives o fuet tallat a bocins i intentem sorprendre als nostres convidats amb idees originals i ràpides de fer.
Es tracta de:
1- Tàrtar de fuet
Ingredients (Per 10 aperitius)
D'aquest no en tinc la foto perquè no ens va donar temps de fer-lo i això que és potser un dels més ràpids i fàcils de fer.
2- Canelons de codony amb mousse de formatge
Ingredients ( Per a 10 aperitius)
Una altra opció més fàcil és amb l'ajuda d'un tallador de galetes amb forma de cor o d'estrella o d'arbre de Nadal, ara que són festes, tallar una làmina de codony i una altra de formatge i així anar fent diferents capes superposades fins a tenir-ne unes 4 i les acabem amb pols de nous també.
Amb els canelons que no ens quedin prou bé o amb retalls de codony, hi podem afegir la crema de formatge i una nou al cim per coronar-ho i presentar-ho en una plata.
3- Coqueta de delícies d'ànec
Ingredients per a 10 coquetes.
4- Bombó de botifarra dolça amb poma
Ingredients per a 10 bombons:
Preparació:
5- Xupa-xups de formatge de cabra amb fruits secs i carpaccio de vedella
Ingredients per uns 10 xupa-xups
6- Montadito de secret ibèric amb ou ferrat de guatlla i pebrot del padró
Ingredients per 10 montaditos:
A pocs dies pel sopar del dia 24 o els dinars del 25 i/o 26, segurament molts de vosaltres ja teniu "lligats" els àpats des de fa dies, d'altres potser encara esteu en "converses de negociació" entre vosaltres per si al final feu canelons, guisat de carn o peix, o "aquell plat que m'agrada tant i no fas mai".
I és que ja se sap que no a tothom li agrada el mateix i a vegades prendre la decisió dels menús nadalencs pot arribar a ser cosa ben complicada ! ;)
Però què preparem d'entrants / pica-pica ? És una cosa llaminera, que tot xerrant-xerrant la gent es menja sense quasi adonar-se però que alhora ens pot donar mals de caps si no volem caure en la repetició any rere any.
Deixem de banda les típiques patates fregides, olives o fuet tallat a bocins i intentem sorprendre als nostres convidats amb idees originals i ràpides de fer.
- Tàrtar de fuet
- Canelons de codony amb mousse de formatge
- Coqueta de delícia d'ànec
- Bombó de botifarra dolça amb poma
- Xupa-xups de formatge de cabra amb fruits secs i carpaccio de vedella
- Montadito de secret ibèric amb ou ferrat de guatlla i pebrot del padró
1- Tàrtar de fuet
Ingredients (Per 10 aperitius)
- 200 grams de fuet
- 2 tomàquet ratllat
- 50 grams daus de pa fregits
- 1 raig d’oli d'oliva verge extra
- sal i pebre
- Es talla el fuet a daus ben petits i es barreja amb els daus de pa fregits, el tomàquet ratllat i sense llavors i ho amanim i barregem tot per tal que l'amaniment penetri
- Ho servim en gotets petits tipus xarrup de vidre.
- Ho podem decorar amb alguna flor comestible que sempre quedarà més maco.
D'aquest no en tinc la foto perquè no ens va donar temps de fer-lo i això que és potser un dels més ràpids i fàcils de fer.
2- Canelons de codony amb mousse de formatge
Ingredients ( Per a 10 aperitius)
- 10 làmines de codony
- 125 grams de nata per cuinar
- 300 grams de formatge cremós d’untar
- nous a trossets
- Tallem el codony ben fi amb una mandolina. Si el posem una estona al congelador ens anirà millor per tallar-lo.
- Per fer la mousse de formatge, la farem dissolent la nata amb el formatge cremós.
- Posem la mousse en una màniga pastissera, i reservem.
- Per muntar els canelons, posarem una mica de mousse i els enrotllarem sobre sí mateixos.
- Per decorar podem espolsar-hi trossets de nous.
Una altra opció més fàcil és amb l'ajuda d'un tallador de galetes amb forma de cor o d'estrella o d'arbre de Nadal, ara que són festes, tallar una làmina de codony i una altra de formatge i així anar fent diferents capes superposades fins a tenir-ne unes 4 i les acabem amb pols de nous també.
Amb els canelons que no ens quedin prou bé o amb retalls de codony, hi podem afegir la crema de formatge i una nou al cim per coronar-ho i presentar-ho en una plata.
3- Coqueta de delícies d'ànec
Ingredients per a 10 coquetes.
- Coca de pa artesana o voulavent o pasta de full o tartaleta.
- Pernil d'ànec foie
- Rúcula
- Confitura de ceba
- 500 grams de farina de força
- 300 grams d’aigua
- 9 grams de sal
- 10 grams de llevat
- 50 grams d’oli d’oliva
- Primer de tot començarem fent la coca de pa. En un bol posarem, la farina, l’aigua, l’oli, la sal i el llevat i amasseu-ho amb les mans durant uns 10 minuts.
- Seguidament, tapeu el bol amb un film i deixeu reposar a temperatura ambient durant una hora i quart. Passat aquest temps, tallem la massa en 4 trossos iguals, els hi donem forma rodona i la tornem deixar reposar durant 15 minuts.
- Finalment estirem la massa amb un corró, li fem uns talls a sobre, la tornem a estirar i ja la tenim apunt per coure-la, al forn a 200 graus durant 15 minuts.
- Quan ja tenim la coca feta, o la base escollida per l’ocasió, hi posem la confitura de ceba en primer lloc, després el pernil d'ànec, daus de foie i algunes fulles de rúcula.
4- Bombó de botifarra dolça amb poma
Ingredients per a 10 bombons:
- 1 poma
- Canyella
- Sucre morè
- 1 botifarra dolça
Preparació:
- Tallem la poma en làmines i les hem de coure amb mantega i sucre.
- Quan les tinguem daurades, reservem i coem les rodelles de la botifarra dolça, amb una mica d'aigua, sucre morè i una branca de canyella.
- Una vegada tot cuit posem les làmines de poma en el motlle i una rodella de botifarra dolça i tanquem amb la làmina de poma.
- Servim al plat amb el suc sobrant de coure la botifarra dolça i decorem amb una flor comestible.
5- Xupa-xups de formatge de cabra amb fruits secs i carpaccio de vedella
Ingredients per uns 10 xupa-xups
- 125 grams de formatge de rulo de cabra
- 60 grams de carpaccio de vedella tallat molt fi.
- Fruits secs per fer l’arrebossat: festucs, macadàmies, ametlla crocanti.
- Oli, sal i pebre.
- Agafem el formatge de cabra i el barregem amb oli, sal i pebre fins aconseguir una pasta.
- Fem boles petites, d’uns 2 cm. Les posem a la nevera.
- Triturem els fruits secs, ben petits.
- Agafem el carpaccio i emboliquem la meitat de les boletes de formatge, l’altre meitat les passem pels diferents fruits secs.
- Amb les broquetes els punxem i els posem a dins d’un got ple d’arròs cru, per fer de base.
6- Montadito de secret ibèric amb ou ferrat de guatlla i pebrot del padró
Ingredients per 10 montaditos:
- 10 llesca de pa de vidre o xapata
- 10 talls de secret ibèric fins
- Virutes de pernil ibèric
- 10 ou de guatlla
- 10 pebrot del padró
- Oli, sal i pebre
- Primer de tot fregim el secret, també el podem fer a la planxa o al forn.
- Fem els ou ferrats de guatlla
- Fregim els pebrots del padró
- Per muntar el «montadito», posem la llesca de pa, el secret, les virutes de pernil, l’ou ferrat i el pebrot de padró.
Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!
T'hi espero!
Ummm deliciosos todos
ResponderEliminarFeliz Navidad
nkkoo
ResponderEliminar