7/10/16

L'alimentació dels canonges a l'edat mitjana

Diumenge passat varem fer una visita molt interessant a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran. Ens van explicar la seva història d'una forma molt amena, així com les diferents dependències i el claustre, molt ben conservat. Al finalitzar la visita ens esperava un berenar mitjaval, és a dir el que menjàven els canonges a aquella època.
Concretament a l'abadia de Vilabertran hi habitaven els canonges de l'ordre de Sant Agustí. Recordem que el seu mode de vida és auster i sense comoditats, aleshores això també es reflecteix en la seva dieta.


La seva alimentació era molt pobre, principlament menjaven verdura, fruita, pa, poca carn i poc peix i vi. Quan al vi eren 200 ml per dia, és a dir que era molt poca quantitat. Es bevia vi ja que aleshores l'aigua podia ser una font transmissora de malalties. Aquest vi si que el rebaixaven amb aigua, ja que al dur alcohol ja era més segura i també hi afegien espècies per aromatitzar-lo.


Els canonges feien tres àpats al dia, l'esmorzar, el dinar i el sopar i menjaven poca quantitat. Si entre hores tenien gana algun fruit sec com a molt els complementava la dieta.
Tots els aliments eren racionats per dia. Tot i que també hi havia classes, els quals menjaven aliments més cars o bé se'ls menjaven en dies especials, com ara neules o el turró d'ametlles, fet amb mel i clara d'ou. També com a beguda trobariem la llet merengada, elaborada a partir de llet amb sucre i clara d'ou i espolsada amb un toc de canyella.
Un altre aliment comú era el codony amb una mica de formatge. Tot fet per ells i menjat en absolut silenci en el seu menjador mentres un canonge va recitant.

Nosaltres al berenar vam tastar el vi especiat, llimonada natural, fruits secs, codony amb formatge, nougat i poma. Una aproximació al que ells menjàven, suposo que els millors dies, ja que no ho vaig trobar gens auster :)

No hay comentarios:

Publicar un comentario