13/7/11

Mozzarella catalana

La primera mozzarella amb llet de búfala feta a Catalunya, concretament a l’Alt Empordà, ja es pot trobar al mercat.

Un ramader de Palau-Saverdera, Lluís Monte, va decidir reinventar-se i l’any passat va canviar les vaques per bufales vingudes de Bulgària i Itàlia. Ara com ara, aquests animals li proporcionen 2.000 litres de llet diaris, cosa que ha permès al ramader començar a produir la primera mozzarella 100% catalana. De moment, ja ha elaborat els primers 800 paquets, que es començaran a distribuir en botigues i carnisseries. El seu objectiu, tanmateix, és arribar a produir a finals d’aquest any 4.000 paquets de mozzarella al dia. "La mozzarella és un producte que s’importa molt, i que vaig decidir apostar fort", assegura Lluís a Monte.



Mozzarella catalana

La idea d’obrir una explotació de búfales a l’Alt Empordà li va venir a Lluís Monte després de fer un viatge a Itàlia. "Vam veure que allà hi havia aquest altre tipus de ramaderia i pensem que aquí també podia funcionar", explica el ramader. Després de quatre o cinc viatges més per veure el funcionament de les granges italianes, Monte va canviar el febrer de l’any passat les seves vaques de tota la vida per les bufales.

Primer va portar un ramat de cinquanta caps, i quan va veure que s’adaptaven bé al clima empordanès, el va ser augmentat fins a arribar a les 1.200 que té actualment. Algunes d’aquestes, poden arribar a pesar fins a 800 quilos.

D’entrada, amb els més de 2.000 litres de llet diaris, han fet uns 200 quilos de mozzarella, cosa que equival a 800 paquets de 250 grams. El formatge que surt de les seves granges es podrà trobar a partir d’ara en carnisseries i botigues de les comarques gironines, establiments de l’àrea de Barcelona i fins i tot a la Catalunya Nord.

Tota la producció
L’objectiu de Lluís Monte és que, a finals d’any, ja pugui destinar tota la producció de llet de bufala a fer mozzarella. "El nostre objectiu és fer 1.000 quilos diaris de mozzarella, cosa que equival a uns 4.000 paquets", precisa el ramader empordanès. I afegeix: "Les perspectives que tenim són bones, perquè el mercat català ho permet".

La intenció del ramader és que la seva mozzarella es vengui als consumidors a un preu que giri al voltant dels 2,50 i 2,70 euros el paquet de 250 grams. Actualment, a les seves finques Lluís Mont explica amb una quinzena de treballadors, que cuiden de les bufales i elaboren la mozzarella de manera totalment artesanal. "Des que es pasteuritza la llet i qualla, darrere hi ha un procés de vuit hores", concreta Mont.

La veritat és que existeix una gran diferència entre la mozzarella elaborada amb llet de vaca o l'autèntica feta amb 100% llet de búfala. La mozzarella catalana està envasada com la que prové d'Itàlia, en una bossa de plàstic amb salmorra i té una vida útil de conservació en fred d'uns 20 dies, ja que és un formatge fresc.
L'haurem de provar a  la granja Mont, rebautitzada ara com a "La Búfala de l'Empordà".

 Via: lavanguardia.com
         Gastronomía & Cia

1 comentario:

  1. Ja he sentit parlar d'aquesta producció... La veritat és que tinc ganes de tastar aquesta mozarela... A veure quan la trobo per BCN...

    ResponderEliminar