Riudellots de la Selva es
situa al mapa europeu com el segon municipi d’Europa on hi passen més
porcs el dia. Un total de 22.000 porcs diaris arriben a Riudellots per ser
sacrificats i transformats amb diversos productes alimentaris.
Actualment la indústria càrnia
catalana representa un tant per cent molt important del PIB català, i pel
municipi de Riudellots representa l’eix principal de la seva economia.
El porc per tant és la matèria
prima d’un dels sectors econòmics més potents de Catalunya.
Montserrat Roura comenta “en
un moment en que les empreses càrnies del municipi estan amb expansió i mirant
cap a l’exterior nosaltres ens hi afegim i els recolzem organitzant
Fiporc”.
Sens dubte, el municipi de
Riudellots de la Selva compleix tots els requisits per organitzar una
celebració on el porc sigui el protagonista principal, i per tot això
neix FIPORC, la fira del porc de Riudellots de la Selva.
La fira es celebrarà del 14 al
16 de febrer en el nucli del municipi. A través dels diversos espais del poble
es posarà en relleu tot el cicle de vida del bestiar porcí. Des de
l’animal viu que es podrà visitar a l’exposició d’animals
vius emplaçada a la
Plaça de l’Ajuntament,
fins arribar a la pròpia degustació de totes les parts de l’animal i dels
productes que se’n deriven en una àmplia àrea de tast a l’aire
lliure.
També es podrà visitar una
interessant exposició teòrica i audiovisual del cicle de vida del porc, coordinada
per l’IRTA amb la col·laboració de TV Girona, comprar exquisits embotits
a les paradetes de petits productors que vendran productes del porc com
botifarres de tota mena, cansalades, lloms, baiones, greixons, ... i fins i tot
es podrà degustar una dotzena de pernils procedents de les millors
denominacions d’origen europees, com el pernil de la DOP Presunto de
Barrancos i de la DOP Presunto Santana da Serra, ambdós procedents de Portugal,
el pernil amb IGP Prekmurska Sunka procedent d’Eslovenia, el conegut
pernil italià Prosciutto di Parma, el belga Jambon d’Ardenne, el francès
Jambon de Bayonne i els pernils alemanys de la IGP Holsteiner
Katenshcinken i de la IGP Schwarzwald Schinken, a més a més dels pernils
catalans i espanyols de més prestigi.
FIPORC també reserva un espai
pels més petits, els quals podran aprendre a fer botifarres amb les seves
pròpies mans, fer figuretes de porquets amb decoracions de colors, fer
divertits imans per nevera, fer un passeig pel municipi amb poni i participar
en un concurs de munyir vaques de plàstic a mà.
L’espai que de ben segur
prendrà el protagonisme en el marc de la fira serà el dedicat a les
representacions del procés de matança, on els veïns del municipi escenificaran
el procés d’embotir botifarres, l’elaboració dels greixons, ens
ensenyaran el procés per curar un llom o un pernil, especejaran mitja canal
d’un porc i el desfaran amb les diverses peces, i també ens mostraran que
es posa al perol per obtenir la gustosa carn de perol. Les diverses representacions
seran conduïdes pel cuiner i gastrònom Pep Nogué.
Aquest espai compartirà
protagonisme amb l’àrea de tast. Una àmplia àrea equipada amb taules i
cadires on es podrà degustar durant tot el dia productes del porc. Des de
tastets de greixons, passant per embotits variats, tastets de carn de perol
acabada de fer, carn de porc cuita a la brasa, així com un ampli ventall de
productes elaborats al propi municipi, com tastets de diferents tipus de mel,
croquetes de porc, raviolis farcits de botifarra negra, tastets de foie, pans
de tota classe, iogurts, i molt més.
I ara que hem obert
l’estómac destacar una de les activitats estrella dins la programació de
Fiporc, la sessió de cuina que ens farà en directe la Montserrat Fontané de Can
Roca de Taialà.
Fiporc també dedicarà una
jornada als professionals del sector porcí. La jornada tindrà lloc divendres 14
de febrer al FoodLab de Riudellots de la Selva, i comptarà amb les ponències de
reconeguts experts com el Professor Dr. i Dr. Sr. Carlos Buxadé, catedràtic de
l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Agrònoms de la Universitat
Politècnica de Madrid, que parlarà sobre les perspectives vers
l’estructura i mercat del porcí. El seguirà la ponència del Sr. Joaquim
Xifra, subdirector general de ramaderia de la Generalitat de Catalunya que
parlarà sobre la situació i perspectives de Catalunya i Girona en quan a la
producció porcina, i finalment tindrà lloc la intervenció de la Sra. Núria
Panella, investigadora del grup de qualitat de producte de l’IRTA de Monells,
la qual farà referència durant la seva intervenció a la qualitat de la carn de
porcí ecològic.
La jornada es clourà amb una
taula rodona entre els tres ponents a la jornada que serà moderada per Joan
Tibau, director del centre IRTA de Monells.
FIPORC serà una fira molt
dinàmica, on poder aprendre, visitar, conèixer i sobretot tastar, i on el poble
es convertirà durant tres dies amb una autèntica festa continuada.
Aquest ambient festiu que es
respirarà durant la fira, vol recrear i acostar als visitants l’ambient
festiu que envoltava antigament els dies de matança. Amb la matança del porc
veïns, familiars i amics s’acostaven a la casa on es matava
l’animal i prenien part de l’activitat. Eren dies de molt treball,
però també eren dies d’alegria, de retrobament. En aquell moment eren
dies on les famílies de pagès s’abastien de carn per tot l’any.
Aquest costum ha donat origen a tota una varietat de productes elaborats
derivats del porc absolutament excepcionals sorgits de la necessitat immediata
de processar la carn abans no es corrompés. No es pot entendre la nostra cuina
tradicional sense una bona botifarra negra o una careta a la brasa o uns peus
de porc guisats amb cargols.
Actualment que es troben tot
tipus d’aliments a totes les èpoques de l’any, cal fer un esforç
per comprendre la importància de la matança en el passat, quan la carn
provinent de la matança del porc era en moltes ocasions l’única carn que
es menjava amb moltes llars rurals. FIPORC ens ajudarà a comprendre fàcilment
l’època on la matança tenia una importància capdalt.
FIPORC es diferencia
d’altres fires per la implicació de tots els veïns del municipi, la qual
cosa farà possible poder gaudir d’una exposició fotogràfica
d’antigues eines i utensilis emprats durant la matança, poder degustar
productes elaborats al poble o visitar una mostra de tractors i de cotxes
antics.
Tal i com ha explicat
Montserrat Roura durant la roda de premsa “la fira ha tingut una gran
acceptació tant per part dels veïns, com pels grans industrials, els restauradors
i la gent de pagès. Tothom s’ha mostrat molt i molt receptiu des del
primer moment des de tots els sectors del municipi”.
11 establiments de restauració
del municipi també es sumen a l’esdeveniment i oferiran als seus clients
plats i menús especials basats amb el porc. Els establiments que participen a
la campanya són: Bar Restaurant Tuneti, Coffe Cafeteria, Hotel Novotel Girona
Aeroport, Hotel Sallés Aeroport Girona, Restaurant 63, Restaurant Cal Barrató,
Restaurant La Roca Petita, Restaurant La Selva, Restaurant Les Oliveres,
Restaurant Sant Cristòfol i Restaurant Via Augusta.
Altres activitats que
s’han programat en el marc del Fiporc és una mostra de porquets en
miniatura, un diorama d’una granja feta amb clicks de Playmobil, un
mercat de productes independentistes, i un munt d’activitats més per
gaudir d’un magnífic cap de setmana a Riudellots de la Selva.
Tot i que parlem de la
importància del porc en el passat, avui en dia no és menys, és dels productes
carnis més assequibles i al mateix temps de més qualitat.
Us convidem a descobrir el
porc en el sentit més ampli i acabar gaudint-lo al voltant d’una taula.
La fira és impulsada per
l’Ajuntament de Riudellots de la Selva, i compta amb el suport
d’Incatis per la seva organització.