20/5/19

.@LactiumVic Camí Oliba

El primer tast que vam fer al Lactium d'aquest 2019 va ser el Camí Oliba, una ruta per a tots aquells apassionats de l'art romànic. Es tracta d'un sender de Gran Recorregut, fa més de 200 km, amb diferents etapes que recorren les comarques del Bages, el Moianès, Osona i el Ripollès.


El camí Oliba és un autèntic museu enmig de la natura, pel camí trobes art, cultura i història, i també formatges. Perquè els formatges són també cultura i molta història. Durant el tast vam tastar alguns formatges relacionats que es concentren el el tram osonenc i tots comentats per una historiadora i la Natàlia Nicolau, una de les dues escriptores del llibre: Els formatges del Pirineus, els 50 millors.



A l'aula de tast es degustaven sis formatges i es maridaven amb maduixes, avellanes i ametlles torrades, bastonets i pa. Per beure vi blanc Cap de Ruc, del Celler Ronadelles, de la D.O. Terra Alta.


1. Mató de Montserrat de Can Florí, una formatgeria que fa gairebé 200 anys que es dediquen a l'elaboració artesana de mató i formatge fresc.


Era un mató molt bo i gustós, amb un gust lletós molt fi.
Elaborat amb llet de vaca pasteuritzada de la granja Can Pous i quallat a 37º-38ºC.
  • Sabieu que el mató és un formatge que no porta gens de sal?



2. Formatge blau Montbrú

El seu formatge blau de cabra va ser el millor formatge la Fira Lactium 2018.


Es tracta d'un formatge elaborat amb llet de cabra pasteuritzada i amb una producció molt petita i cuidada per tal d'aconseguir un producte més especial.

De textura mantegosa i sabor intens, però sense ser fort, es nota perfumat en nas i delicat en boca, tot i ser un formatge blau, gràcies al fong penicillium que recorre l'interior dotant-lo del caràcter que un blau té però amb la suavitat que el caracteritza.
  • Per a tots aquells a qui un formatge blau el trobin massa fort, aquest seria una bona opció

3. Formatge de "vaca de pastura" Ubach 


Aquesta formatgeria de Vic fa làctics des del 1939, tot artesà i fet amb carinyo i molta paciència.

És un formatge elaborat amb llet de vaca amb quallada enzimàtica i que té una particularitat, uns foradets d'origen mecànic que es fan a l'interior del formatge.


La llet que fan servir, tal com el nom indica, són de vaques que s'alimenten dels prats verds del Moianès i limits d'Osona durant tot l'any. Els mesos d'estiu s'alimenten d'herba i els mesos d'hivern de cereals, tot i estar a l'aire lliure. D'aquesta manera contribueixen al benestar animal i això es nota en la seva llet i com a resultat final en els seus formatges.

Aquest formatge de pasta semi tova té una maduració de 21 dies en el qual desenvolupa una escorça llisa, regular i elàstica amb algunes taques de fong natural.


La pasta és compacta, de textura densa i consistent i té un color groguenc amb presència dels foradets que comentaven abans i que es distribueixen regularment.

El formatge "vaca de pastura" té un gust suau i dolç, amb gust de llet i amb un punt de sal per equilibrar la seva dolçor arrodonida amb notes de fruits secs i amb regust mantegós final.

  • És un formatge apte per a tots els públics, és a dir, no és fort ni d'olor ni de sabor, està molt ben equilibrat. És ideal per menjar amb un bon pa.

4. Petit rodó cendrat de Mas Rovira

Amb la Carlota al capdavant d'aquesta formatgeria trobem un formatge que ha guanyat molts premis i que fa unes peces úniques, els Petits de Mas Rovira.



El Petit rodó cendrat és un formatge de la llet de cabra  pasteuritzada de Calldetenes. 

És un formatge de pasta tova de cabra madurat durant 15-20 dies i amb una escorça gris de la cendra. 

La seva textura és tova i untuosa i de gust lletós i lleugerament àcid. 
  • És ideal per combinar amb fruites dolces i vermelles



5. Flor de Neu de la Formatgeria Muuu Beee

És una formatgeria interessant és una activitat productiva en el sector agroalimentari de la fundació MAP, una entitat social sense ànim de lucre que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i risc d'exclusió social del Ripollès.


El formatge que vam tastar d'ells és el Flor de Neu, un formatge de pasta tova elaborat a partir de llet crua de vaca i madurat en càmeres durant aproximadament 4 setmanes.

La seva aparença fa honor al nom, la Flor de Neu, amb l'escorça blanca.


En nas té aromes de ceps, l'interior és ferm però cremós  a mesura que madura.
  • En aquest formatge podem observar com dues capes, és degut a que el fong proteinitza la llet, fent que es diferenciïn com dos estats.



6. Serrat d'ovella de la Formatgeria Roura Soler

Com ja sabeu el formatge serrat és un tipus de formatge propi dels Pirineus Catalans elaborat amb llet crua d'ovella de forma artesana entre la primavera i la tardor, coincidint quan els pastors feien transhumància

El seu Serrat d'ovella és un formatge amb llet crua d'ovella, de quallada enzimàtica, molt compacte i amb poca humitat.

És un formatge de pasta premsada amb un interior groguenc que pot tirar a gris.

El gust és intens i en ocasions pot tenir un punt picant, en funció de la seva maduració. El temps de curació pot anar des dels 60 dies fins als 3-4 mesos.

  • Pel meu gust és un dels tipus que més m'agraden, ja que són més secs i densos i amb un gust potent però fi
I la llàstima és que no us en puc ensenyar la foto, ja que no la vam fer, ja erems al final del tast i ens vam despistar ;)


Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

No hay comentarios:

Publicar un comentario