25/6/18

.@BenvingutsPages Què hem visitat?

En aquesta edició del Benvingut a Pagès 2018 ens hem decidit per visitar les explotacions del Pla de l'Estany.

Dissabte a primera hora, a les deu del matí, ja estàvem a Nous Can Llavanera. Es tracta d'una explotació familiar agrària situada a Crespià on conreen noguers i fan producció de nous.


Primerament vam iniciar la visita al camp de noguers, per veure la magnitud dels arbres i com són els seus fruits, tot just començant a créixer ara mateix, ja que les nous es recullen a finals de setembre.



Per cert, sabíeu que el que ens mengem és el pinyol de la fruita? Imagineu-vos que el fruit del noguer és un préssec, doncs mengem la llavor que hi ha dins del pinyol, aquesta llavor seria la nou.


Durant la visita ens van explicar tot el procés des de la nou està a l'arbre fins que l'assequen i ja la separen per calibres per vendre-la.


També vam descobrir que hi ha moltes varietats de nous però vam poder observar les diferències entre les dues que ells planten que són la Hartley i la Pedro, ambdues californianes pròpies del clima mediterrani.

La Hartley es diferencia perquè la base de la nou és plana, és a dir, que s'aguanta al cim d'una superfície plana i acaba amb punxa al l'altre extrem. Fa forma de cor, en canvi la Pedro és arrodonida.

Al final de la visita vam tastar les dues i vam constatar que la Pedro era més dolça que l'altra varietat.


També ens van obsequiar amb algunes receptes on l'ingredient bàsic era la nou.

La segona parada del matí, també a Crespià,  va ser a Dolça Abella on en Sergi Prada ens va explicar tot el procés d'elaboració de la mel tot visitant la seva explotació.
Ens va explicar que els abellars els tenen en diferents Parcs Naturals de la província de Girona. Realitzen transhumància buscant floracions i el millor lloc per a elles. També obtenen el pol·len de les flors i el serveixen fresc (congelat), d'aquesta manera és com millor es conserven totes les propietats.

Al final de la visita vam fer un tast de les diferents mels que tenen seguint les floracions al llarg de l'any, obtenen la mel de castanyer, cap d'ase, romaní, bruc, mel de bosc i les mil flors o de prats de muntanya.

Una visita molt complerta on vam aprendre el complex món abellaire i d'on vam marxar amb un gust dolç de boca, mai millor dit ;)

La tercera parada del matí va ser a la Granja Mas Colomer, una granja que es dedica des de fa molts anys a la pagesia, continuant aquesta activitat rera generació. S'han especialitzat en la producció de llet de vaca, i des de l'any 2011 han començat a envasar la seva pròpia llet i a elaborar molts tipus de iogurts, flams, matons, pastissos de formatge, entre altres, a l'obrador que tenen a la mateixa granja a Esponellà.
La visita ens la van fer els dos germans, primer un en va explicar com obtenien la llet de les vaques, amb les munyidores digitalitzades i quins passos se seguien i després ens van ensenyar l'obrador.

Finalment vam fer un tast molt complert dels seus productes on vam gaudir del iogurt natural, mató amb mel de la Dolça Abella, pastís de formatge i iogurt bevible de llimona i de maduixa. Cal dir que tot estava boníssim, a partir d'ara comprarem els seus iogurts!

I ja acabant el matí, el quart lloc que vam visitar va ser Mas Auró. Una masia preciosa del terme d'Esponellà on produeixen oli d'oliva verge extra. Al voltant de casa tenen unes 2.000 oliveres de 4 varietats diferents, l'Arbequina, l'Argudell (típica de l'Empordà), la Frantoio (varietat italiana) i la Koroneki (varietat grega).


Compten amb un molí d'oli d'última generació on processen només les seves olives immediatament després de collir-les.


Això fa que els olis que elaboren siguin d'una qualitat excel.lent, reconeguts amb diferents premis. Nosaltres podem donar fe de l'aroma, l'amargor i picant, així com la persistència que ens va deixar el seu tast d'olis.


Una visita amb una llarga però molt interessant introducció sobre el món de l'oli per part de l'Enric i la seva dona, la Carme.

I finalment la última del dia va ser el Celler Baronia de Vilademuls. Uns petits productors de vi negre d'una bona i provada qualitat (Medalla d'Argent al seu vi negre de criança de l'any 2012 al Concurs GIROVI-2017); elaborat de forma artesana en tot el procés, des de cuidar les vinyes, recollir els raïms, fer el vi, envellir-los en botes de roure, embotellar-lo i acabar d'envellir-lo a les ampolles dins del celler. Durant l'any i a petició del seus visitants, duen a terme degustacions amb visita guiada tant a les vinyes com al celler.


La veritat és que la nostre visita va ser molt familiar, amb un senyor molt afable i molt complerta, finalitzant-la amb un tast del seu millor vi i la seva companyia. Si voleu saber més del vi, en un altre post us en donaré més detalls.


De moment per aquest any hem acabat les visites, totes elles molt interessants i recomanables.


Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

No hay comentarios:

Publicar un comentario