25/6/14

Formatge: Tupí

Aquest formatge d'untar és una recepta molt antiga dels pastors. S'elabora amb la segona fermentació de formatges frescs o curats, mesclant-los amb oli d'oliva i brandy o licor.

Característiques: Aquest formatge, extranyament compulssiu, es deixa madurar en tarrines de fang. Té una textura gramillonada, de sabor fort i un aroma que tendeix a fètid, però desenvolupa un gust final sorprenentment satisfactòri.

Tapeta a compartir al Kosa Bistro de Palafrugell

Consells de degustació: Gràcies a la suavitat de la seva textura, és ideal per a canapes o torrades. Combina bé amb cervesa freda i amb sidra.
Es pot acompanyar també amb alguna confitura, de tomàquet, de pebrot, de ceba. El gust dolç li casa molt bé.També s'hi pot afegir alguna espècia al formatge.
A nosaltres ens el van servir amb una confitura de pebrot vermell i amb un xic d'orenga al cim del formatge. Molt adequada la combinació.


Fitxa tècnica:

Espanya: Catalunya, Cerdanya, Alt Urgell i Pallars
Maduració: une setmanes
Pes i forma: 160g-200g. en format tarrina
Dimensions: sense tamany
Llet: vaca, ovella, en funció de la regió on es fabrica
Classificació: fresc
Productor: Varis

Curiositats:
El nom d'aquest formatge li ve perquè es fermenta amb un licor en un recipient de terrissa anomenat tupí.

Tast:
De sabor fort i persistent, desprèn un aroma peculiar. La textura està suavitzada per la maceració que n'hagin fet, així com el gust. Té un color beig i una untositat que marca en boca. 

Nota dietètica:

És un formatge molt gras, amb la qual cosa aporta principlament greixos i proteïna. Podriem destacar la seva elevada quantitat de calci, gairebé 10 vegades més que la llet. També resulta una bona font de fòsfor, vitamina A, necessària pel bon funcionament del sistema nerviós i vitamina D, molt bona pels ossos i per a l'absorció del calci a l'intestí.

1 comentario: