1/3/12

Els ous

Els ous són en la nostra dieta un producte de consum habitual. És molt versàtil, intervé en l'elaboració de moltes receptes, tan dolces com salades. I, a més, ens aporta una bona quantitat de proteïnes bones i lípids, no tan dolents com es pensa.

Però anem a conèixe'ls un xic més:


Tots els ous són iguals?
No tots els ous són iguals, en tenim diferents mides: XL (molt grans), L (grans), M (mitjans) i S (petits). El tamany de l'ou depèn de l'edat de la gallina, més jove, ou més petit, més vella, ou més gran.

- Una diferència a tenir en compte és com es crien les gallines, ja que això determina el sabor i la qualitat de l'ou.
I com podem conèixer aquest de procés de cria, doncs fixant-nos amb una numeració impresa a la closca de l'ou;

Exemple: 1 ES 23 432 213


El primer número és la forma en què es cria la gallina. És el més important de tots.

El número 1 significa que és una gallina campera
- La ES ens diu que són d'Espanya
- El 23 indica la província
- 432 el municipi
- i 213 és el número de la granja
A l'exemple teníem el número 1, però tenim:
  • 0: Són ous de gallina que estan a l'aire lliure i s'alimenten del camp amb productes d'agricultura ecològica.
  • 1: Son ous de gallines camperes, que es crien al terra de les granges i els hi toca el sol.
  • 2: Són ous de gallines que estan a la granja, però no surten a l'exterior
  • 3: Són ous de gallines que es crien en gàbies apilades, sempre a l'interior, on se'ls hi apaguen les llums 8 hores al dia perquè deixin de menjar
Nutricionalment doncs, tots els ous són iguals, almenys així ho indica l'Institut d'Estudis de l'Ou. No obstant, el sabor és diferent. Com més felices són les gallines (menys estressades), més sabor tenen els seus ous i mes ataronjats són els rovells.

Varia el preu d'un ou a l'altre?

Sí, naturalment els ous de gallines camperes són bastant més cars que els granja. Podríem dir que quasi dupliquen el preu per dotzena. Una dotzena dels ous de granja et costa 1'20 aproximadament i una dotzena dels de granja uns 2 euros, si els compres al mercat i no en una botiga gourmet.


Podem prendre ous si tenim colesterol?
Sens dubte. Els ous aporten colesterol, concretament uns 220g, però aquest es concentra al rovell. A la vegada però, l'ou també té una lecitina que dificulta l'absorció del colesterol. Al rovell de l'ou també hi trobem un bon contingut de vitamina A i ferro.

La clara només té proteïna i un 90% d'aigua, així que, si algú vol controlar la ingesta de greixos pot fer truites de clares.
En qualssevol cas, la ingesta recomanada per a una persona sana és d'uns 3 o 4 ous a al setmana, però se'n podria menjar un cada dia. Té una gran digestibilitat i molts aminoàcids essencials.
A més, és un perfecte aliment, tinguen en compte la seva relació qualitat-preu.


Per saber-ne més:

- El color de la closca, més fosc o més clar (blancs o rossos), indica la raça de la gallina.

- S'ha de vigilar de no menjar-los una vegada hagin passat la data de caducitat recomanada. Solen conservar-se unes tres setmanes.
- Els ous és millor guardar-los a la nevera
- Aquells ous que tinguin una fractura a la closca és millor llençar-los, ja que poden estar contaminats.
- Encara que veiem que la closca de l'ou és un xic bruta, no s'han de rentar, ja que podria penetrar per la closca i contaminar l'ou.
- Per trencar la closca de l'ou s'ha de fer en un plat a part d'on el vulguem batre
- No s'ha de separar el rovell de la clara fent servir la seva pròpia closca.
- Els ous, una vegada cuinats es posaran a la nevera
- Els ous s'han d'emmagatzemar amb la part més acabada en punta cap avall.
- Són susceptibles d'agafar altres olors de la nevera, millor protegir-los.

Com saber si l'ou és fresc?
Agafem un vas i l'emplenem d'aigua i sal. Barregem la dissolució i hi posem l'ou, si aquest flota l'ou no és fresc. Quan més s'enfonsi més fresc és l'ou. Això és degut a que es trenca la seva càmera d'aire.
Una altra manera d'observar- ne la frescura és agafar l'ou i posar-lo a cau d'orella, sacsejar-lo, i , si fa soroll no és fresc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario