6/4/23

[#Radio] @gironafmcat On trobar els millors #brunyols

Estem a les portes de Setmana Santa i com mana la tradició toca menjar brunyols, uns dolços  que ja es comencen a menjar per Quaresma. Són típics de l'Empordà i encara avui dia hi ha molta gent que es reuneix amb la família i en fan a casa, és com una tradició familiar, tot i que es va perdent un xic.

Per això avui parlarem d'on trobar els millors brunyols!
Comencem per els que més gent m'ha recomanat que són els brunyols de Pastisseria Quer, a Port de la Selva. Una pastisseria de la qual ja us n'he parlat en altres ocasions per la seva qualitat dels seus productes.
 

Ells segueixen mantenint la fórmula intacte des de la seva besàvia, la Maria, l'únic que ara s'ha substituït la matèria grassa del llard per una margarina no hidrogenada. D'aquesta manera a més, en poden menjar els musulmans i qualsevol persona que tingui intolerància als làctics.

El seu és un brunyol típic de l'Empordà i com a particularitat quan el Consell Comarcal va buscar les característiques per fer la D.O. Empordà ells van amb un dels que primer es van fixar per marcar uns paràmetres de com havia de ser aquest brunyol, ja que fa més de 100 anys que fan els brunyols. El nostre es caracteritza per portar matafaluga i anís (en gra).

Els seus brunyols són molt i molt esponjosos fets amb una part de farina de força de proximitat i una altra part de farina fluixa, molts d'ous, molta matèria grassa i amb unes llimones de l'hort del poble, sense tractar, que en ratllen la pell per incorporar-la.

Al final tens un brunyol flonjo i lleuger que passa en boca.
 

Una anècdota que us volia explicar és que en aquesta pastisseria Quer hi va anar un Indià que es va fer ric i quan va tornar al poble, com que els brunyols de l'àvia Maria eren tan coneguts, en va voler obsequiar un de tan gran com capigués a la paella per a cada família.

Seguim per la costa a Roses;

- Can Cairó, també us n'he parlat en altres ocasions. En aquest cas en destacaríem els seus brunyols per la seva flunjositat i bona fritura. No resulta gens empallegós i passa molt bé.

Continuem cap a Palau-Saverdera, a Can Berta, una fleca destacada per les seves coques però on els brunyols no et deixaran indiferent. Destaquen pel seu gust de llimona i són realment boníssims. No s'hi nota en excés la matafaluga ni l'anís, cosa que a mi m'hi agrada, però entenc que va a gustos.

Arribem a Figueres i us en parlaré d'uns que fan a;

- Forn de pa Pere Llobet, una fleca de barri de tota la vida on fan pastes tradicionals, entre elles els brunyols, d'una mida considerable i molt ben fets, amb una massa airejada i molt ben fregits, gens oliosos.

I de l'últim que parlarem, aportació de l'Emma, és de la Fleca Parramon, de Salt, on diu que elaboren brunyols tot l'any i que aquests són amb molta matafaluga i d'una mida considerable, un lloc més a tenir en conte!

I fins aquí la nostra ruta per trobar els millors brunyols, espero que en tasteu alguns i que tingueu Bona Setmana Santa!



Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

No hay comentarios:

Publicar un comentario