13/1/20

[#Food] Ecogranja Salgot

Em fa especial il·lusió explicar-vos la nostra visita a l'Ecogranja Salgot. I per diferents motius que veure-ho al llarg del post.


En primer lloc per la magnífica rebuda de la Dolors Salgot i la visita guiada que ens va fer als diferents espais i en segon lloc per la oportunitat de veure els animals feliços i ben cuidats.



L'Ecogranja és la última iniciativa d'Embotits Salgot i es tracta d'una proposta ecològica, contribuint amb el medi ambient, amb la societat i amb el benestar social.


Les instal·lacions s'han creat dins l'espai natural del Parc del Montseny tenint cura del paisatge i la natura que els envolta.


La granja és sostenible tant en qüestions energètiques, fent ús de plaques tèrmiques i solars, com en la gestió dels residus. Compten amb una petita planta de tractament i depuració biològica i també amb un sistema de compostatge de fems.


Quan plou també recullen l'aigua de la pluja i reutilitzen les aigües grises per a la neteja i el rec.

Embotits Salgot va començar l'any 1928 amb un petit obrador a la Plaça Major d'Aiguafreda i des d'aleshores continua amb el porc convencional però ara han volgut diferenciar-se amb una producció ecològica i així donar resposta a un públic que cada vegada té més en conte tot allò ecològic, tan per la qualitat com pels processos d'elaboració.


L'Ecogranja es troba en una antiga pedrera, on un estudi d'enginyeria ha determinat la disposició de les diferents naus, orientades a sud per tal que els animals disposin de radiació solar directa i garantir el seu confort.


Cada nau és diferent en funció dels seus habitants, si són femelles gestants, garrinades en lactació o garrins petits. En tots els casos gaudeixen d'espai exterior i interior per desenvolupar la seva etiologia, és a dir, les seves conductes naturals, com són l'instint maternal, la socialització i el joc. Un tret diferencial de les granges intensives.

També ens comentava la Dolors que a els porcs li coneixen la veu, i de fet quan ella els hi deia coses, s'hi acostaven :)


A l'Ecogranja vam poder veure els porcs que són de raça Landrace i Duroc els mascles, i així neixen més proporció de Durocs, un 75%, cosa que contribuirà al gust final de la carn.

També vam visitar la zona calefactada on mamem, que dura 41 dies, enfront de la convencional, que serien 25 dies.


Cada porca té entre 9 i 14 cries que estan sempre amb la mare fins a la fase de deslletament. que sol durar 1 mes i el porc guanya uns 10 kg de pes.


Finalment hi ha la fase d'engreix durant 10 mesos, quan l'animal acaba pesant uns 120 kg.


Quan a l'alimentació dels porcs és totalment ecològica, a base d'ordi, blat, pèsol i oli d'oliva, productes mediterranis. La pala i el farratge es cultiven als camps de la Fina el Saüc, sense additius químics.


L'Ecogranja Salgot participa en un projecte de recerca que té per objectiu seleccionar una raça porcina que s'adapti bé a les condicions de cria del Saüc i que garanteixi una carn de qualitat extraordinària i saludable.

Addicionalment, dins l'entorn de la l'ecogranja, s'intenta establir una mena de petit ecosistema on també hi tenen cabuda ocells i insectes, gràcies a  un assessorament professional.


Així és que dins les seves instal·lacions, hi ha disposades diferents casetes i nius per ocells, rat penats i també per abelles.


I això es nota en el producte final. Uns embotits d'alta gastronomia, amb una sabors, aromes, colors i textures exquisits.


Nosaltres vam tastar la botifarra d'ou, la llonganissa de Vic, el fuet i els seus llardons d'Aiguafreda.


Mentre els degustàvem la Dolors ens comentava que els llardons els elaboren tots els dimarts i els dijous, és a dir que estaven recent fets i boníssims, la veritat.


Cal dir que la llonganissa també era una delícia, però el fuet també i la botifarra i segur que tot el que elaboren perquè amb una carn de qualitat i una elaboració artesana només pot sortir un producte excel·lent.


Ja us aniré ensenyant altres productes seus conforme els anem tastant.

El més interessant de la visita és poder veure els diferents espais, i observar el porc en totes les seves fases de la vida, des dels recent nascuts fins als més vells. Jo personalment mai havia vist porquets tan petits i em va agradar molt poder tocar-lo.


Crec que val molt la pena fer la visita a la granja, tant per veure les magnífiques instal·lacions, com per observar els animals com corren i juguen i endur-te alguna llonganissa o llaminets a casa.



Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

No hay comentarios:

Publicar un comentario