12/12/16

.@costabrava Girona Food and Wine Tour

Dissabte passat, gràcies a la iniciativa del Patronat de Turisme Costa Brava Girona vam poder gaudir d'un tour enogastronòmic a la ciutat de la mà de Girona Food Tours.

L'inici va ser al local del Girona Food Tours per acreditar-nos i iniciar la ruta.

La primera parada que vam fer va ser a Casa Moner per menjar el típic xuixo de Girona acompanyat d'un cafè amb llet. Cal dir que era un xuixo molt ben elaborat, amb la massa fina, cruixent i gens oleiosa. Farcit d'una bona crema pastissera.






A continuació ens vam dirigir cap al Mercat del Lleó on vam tastar producte local a diferents parades del mercat.
Primer una botifarra dolça crua i seca, en forma de fuet, de la carnisseria Gironell. També d'ells un fuet sec i picant fet amb carn de primera i ben curat.


La botifarra dolça és típica del Gironès i es cuina amb poma, sucre, vi dolç i canyella. Un plat molt apreciat que ara el comercialitzen en pots de vidre, ja que la gent no acostuma a fer-lo a casa, una pena, la veritat.


Després vam provar un formatge de llet crua d'ovella, el Mas Farró. Prové d'una formatgeria ubicada a la Vall de Bianya amb propi ramat d'ovelles, en tenen unes 300.


Es tracta d'un formatge de coagulació enzimàtica de dos mesos de maduració. Vam tenir el privilegi de tornar-lo a assaborir, ja que l'havíem conegut al Tast de Formatges i vins que vam fer a l'Aula del Mercat del Lleó. Un serrat d'ovella que fan servir al Celler de Can Roca.


Us confesso que és una delícia de formatge, molt gustós.
El varem tastar sol i acompanyat de codony artesà, ja us podeu imaginar!


També un bull o "paltruc" de Jordi Vilarrasa provinent dels propis porcs criats. Què us haig de dir? Molt ben elaborat.



D'aquesta parada del Petit Productor també vam menjar una torrada amb oli d'oliva verge extra i confitura extra de fruits del bosc del Fil d'Or.


Excel.lent combinació i molt més sa això d'untar el pa amb oli enlloc de mantega.


L'última parada del Mercat la vam fer per tastar els encurtits i salaons de la Mati, es tractava d'un plat amb esqueixada de bacallà, escalivada amb anxova, un seitó amb una llesca de pa i unes quantes olives.



A la mateixa parada ens van oferir altres tipus d'olives com la mançanilla, o el cocktail picant, que em va agradar molt. També bròquil confitat i bitxo.



Seguidament vam pujar a l'Aula de Tast del Mercat on Local Market ens va guiar un tast de dos olis d'oliva verge extra.


Un fet amb la varietat autòctona nostre que és l'Arbequina, anomenat Oli de Particular Km 0 de Casa Ribas.


L'altre fet amb Argudell de Clos de la Torre, una varietat més saborosa i que deixa un gust picant final molt bo.



El vi que vam poder tastar va ser un vi negre jove, sense criança, anomenat Sa Trampera, del celler Mas Eugeni, situat a Calonge.



També vam degustar dos formatges, un elaborat a partir de llet crua de vaca, molt cremós i potent de gust i l'altre fet amb llet de cabra.


Posteriorment ens vam dirigir a la botigueta que Anxoves de l'Escala té al barri vell de Girona des de fa pocs mesos on ens tenia preparat una cullereta amb una anxova de 8 mesos de maduració amb melmelada de mango i pols de pa torrat i una llesca de pa amb tomàquet amb un filet d'anxova  de 12 mesos de maduració.


Amb paraules d'en Marc, la cara visible del comerç, una anxova ben elaborada és el "jabugo" del mar i mai millor dit. De fet si comparem el gust s'hi assembla, ja que l'anxova ben feta, amb un adequat procés de curació, és aquella que té un gust més dolcet, mai salat.


Per maridar l'anxova un vermut de la cooperativa d'Espolla que ens va venir molt de gust.

Ara ja arribem a l'últim tast salat del tour amb el Restaurant Ca l'Artusi, també situat al Barri vell, i on vam fer dos tastets, un bombó de foie amb gelatina de vermut, aquest em va semblar molt fi.


I una degustació de filet de vedella de Girona a la planxa amb poma Golden de l'Empordà caramel·litzada.


Cal dir que el filet estava al punt i era una carn molt tendra. La combinació amb la poma dolça hi quedava molt bé.

Per acompanyar aquests tasts, a l'Artusi ens van oferir unes cerveses artesanes Eidos Beer. Com a curiositat, comentar que els noms de les 4 cerveses seguien la seqüència de la numeració matemàtica de Fibonacci, per tant, es deien 1, 2, 3 i 5 ;)



I ja per acabar el nostre tour no podíem passar per alt els dolços. Uns xurros, porres i brunyols de Montse l'Artesana amb la Ratafia dels Raiers, originària de la Pobla de Segur.



Finalment per acabar i deixar-nos un més que bo gust de boca, s'havia de fer una visita a la Gelateria Rocambolesc, on l'Alejandra molt amablement ens va explicar el perquè de la gelateria, que no és res més que portar els plats del celler en forma de gelat, i de la qual nosaltres en diem bé. Així podem tenir a l'abast aquests gelats tan especials que hi podem trobar. Ens en va fer un de cada tipus que tenen actualment en venta, us els mostro una mica:



- Gelat làctic: amb base de iogurt, dolç de llet, confitura de guaiaba i cotó de sucre. Aquest va ser el primer gelat que van fer quan van obrir al públic i el primer que jo vaig tastar i em va encantar.


- Gelat de xocolata: amb base de xocolata i grue de cacau, petazetas, galeta de xocolata i cobertura de xocolata. Pels amants de la xocolata pura i dura és un gran plaer.


- Gelat de poma al forn amb poma caramel·litzada, poma cuita i galeta de mantega. És una delícia, un gelat sorprenent i molt fàcil de menjar. A més és un gelat molt gironí ja que està elaborat amb la poma de Girona.


- Gelat de vainilla amb cruixent de caramel, coca de xocolata i salsa de cacau. Un gelat exquisit i molt fi.


- Sorbet de carbassa i mandarina amb sucre de mandarina, coca de pastanaga i nugat de pipes. Aquest gelat és menys carregós al ser un sorbet, permet cuidar la línia.


- Sorbet de coco amb violeta amb maduixa, roques de mel i núvol de violeta


- Gelat de Panettone amb fruita confitada, sucre perlat i xocolata negre. Un gelat exclusiu d'ara que s'acosten les festes nadalenques. Personalment trobo més bo aquest gelat que un tros de Panettone. A més penso que de postres, després dels plats carregats de Nadal, un gelat baixa molt més bé, així que no em faria res tenir-lo de postres.



I aquí acaba la nostra ruta gastronòmica per la ciutat de Girona, on trobem productes de gran qualitat, ja que estem en un lloc privilegiat on podem obtenir ingredients de molt nivell per després obtenir una excel·lent cuina.

No hay comentarios:

Publicar un comentario