9/2/16

Samfaina, la salsa catalana

Sabieu que la samfaina és una de les quatre salses bàsiques de la cuina catalana burgesa i popular, juntament amb l'allioli, el sofregit i la picada. És cert que fora de Catalunya també se'n fa, i ja no estic parlant del pisto manxec, sinó també dels nostres veins francesos amb la seva ratatouille.


Així doncs nosaltres havíem de tenir aquesta recepta al blog! A més és una salsa bonissima que acompanya molts plats, tant de carn com de peix, pasta, arrós i ous.


Ingredients:

pebrot vermell
pebrot verd
tomàquets vermells ben madurs
esbergínia
ceba de Figueres
carbassons
oli d'oliva verge extra
sal i pebre


Elaboració:

Es tallen totes les verdures, una vegada netes, ben petites i es posen en una cassola amb un bon raig d'oli.


Es deixa que es vagi coent i hi afegim sal i pebre.


Quan les verdures estiguin cuites apaguem el foc.


En el nostre cas hem fet samfaina per un regiment, gràcies a que ens varen donar un cistell amb verdures de l'horta a la seva millor època, que és quan les esbergínies i els tomàquets estan millor, a l'estiu. És a dir que l'hem envasat al buit d'una manera molt fàcil.


S'agafen pots de vidre i hi posem la samfaina just acabada de fer, quan encara està calenta. Emplenem bé el pot i amb un ganivet punxem els possibles forats que s'hi hagin pogut fer. Després tanquem el pot amb el tap posant aquest cap per avall perquè faci el buit tot sol i així poguem conservar aquesta joia de verdures uns mesos.


Fent'ho així no cal bullir els pots ni guardar-los després a la nevera ja que al introduir la samfaina quan està calenta al pot, amb l'escalfor agafa l'aire de dins el pot i es fa el buit sol.


1 comentario: