17/2/16

Xató en got de vidre

Ara a l'hivern l'escarola està en la seva màxima esplendor. I a més, és temps de les xatonades, un plat mariner típic de la zona del Garraf i del Penedès, a la costa catalana. Allí tot gira al voltant d'aquest plat elaborat amb salaons i conserves en forma festiva.

Nosaltres hem volgut fer un intent del xató, però servit en got, per tal de presentar-lo diferent.
Normalment en aquesta amanida s'hi posa escarola si o si, bacallà esqueixat, olives i salsa de xató, tot i que sovint s'hi posa tonyina o anxoves. Els ingredients varien en funció de la zona.
El secret però rau en fer una bona salsa, a partir de nyores, tomàquet, ametlles i avellanes torrades i alls. El xató és com una espècie de romesco, tot i que pel meu gust és més bona i suau.


Si voleu saber d'on ve la paraula xató us diré que ve del verb aixetonar, és a dir obrir les botes de vi nou per primera vegada, fet que se celebrava amb aquest conegut plat. De fet a ciutats com Sitges, Vilaranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i El Vendrell encara gaudeixen de les xatonades.

Ara passem a veure'n la recepta!

Ingredients:
  • escarola
  • bacallà esqueixat
  • olives negres
  • xató*
* Per a fer el xató, agafem una nyora, tomàquet, all i avellanes i ametlles torrades. Les aixafem amb la mà de morter fins que ens quedi una salsa ben fina.


Elaboració:

Rentem ben neta l'escarola i la tallem petita. La disposem en un got de vidre transparent. Hi afegim les olives negres i el bacallà esqueixat tallat a tires fines. Amanim amb la salsa i salpebrem al nostre gust.

No hay comentarios:

Publicar un comentario