6/5/14

Festa de l'Arbre de Maig i Ball del Cornut de Cornellà de Terri

La Festa Major de Cornellà del Terri està vinculada a l’antiga Festa de l’Arbre de Maig , un tipus de celebració que es remunta en les profundes arrels festives del nostre país a l’entorn de la commemoració de l’arribada de la primavera i de l’esclat de la natura simbolitzada per l’arbre, conegut popularment com el maig.

Els actes s’inicien ja el Divendres Sant quan es localitza un arbre, generalment un àlber o un pollancre. Es talla i es porta fins al poble on es situa a la plaça Major. El Dilluns de Pasqua aquest nou exemplar d’arbre substitueix a l’arbre de l’any anterior que durant tot l’any ha presidit inalterable la plaça. Els veïns guarneixen l’arbre amb banyes d’animals i una senyera al capoll. Finalment amb cordes i escales els participants l’aixequen al centre de la plaça.

Amb la democràcia es va recuperar una festa que -ningú sap ben bé per què, però alguna cosa hi deuen tenir a veure les gens vetllades referències al dret de cuixa i a les banyes que adornaven el front dels marits- va ser prohibida durant el franquisme.

La festa, declarada d’interès nacional, es culmina quan a l’entorn de l’arbre es balla el Ball del Cornut , un antic ball citat pel folklorista Joan Amades i que a partir de les seves recerques es va recuperar. Els dansaires recorren la població en fila saltant i ballant a ritme de la música d’una cobla. Sobtadament apareix el Cornut amb un barret de pell que duu dues banyes de boc i sis parelles que formant una rotllana l’encerclen.

El Cornut balla entre les dones que s’han avançat de la rotllana, pren una de les noies i fuig furtivament. Després repeteix l’operació entre els dansaires. Finalment el Cornut pren una noia per la mà i trenca la rotllana per poder sortir furtivament per un carrer adjacent. La música continua i s’acaba ballant unes sardanes.


Sembla que aquesta dansa podria recordar cerimònies de culte a divinitats fluvials, encara que també pot estar relacionada amb manifestacions peticionàries per obtenir bones collites o també per la joia del poble per la mort del feudal i la fi els "mals usos".

Informació extreta de: Festa de Catalunya

Nosaltres vam aprofitar per Instagramejar-hi un xic, començant amb un esmorzar calent al centre social:

- Un entrepà de botifarra a la brasa amb refresc

Bona la botifarra i el pa ben cruixent :)

- Coca de crema i pinyons

I a més vaig tenir la sort de guanyar el 2on premi del concurs Instagram your city, amb aquesta foto del cornut:




1 comentario:

  1. Molt xula la foto del cornut Lidia!

    http://lesreceptesquemagraden.blogspot.com.es/

    ResponderEliminar