8/3/21

[#Radio] @gironafmcat Restaurants de cargols

Aquesta setmana al Programa de Ràdio Girona.fm hem parlat de restaurant on menjar uns bons cargols.

Potser els cargols no agraden a tothom però a qui li agraden li solen agradar molt i a qui no, sempre trobarà altres plats :)


Comencem a Girona amb el Restaurant l'Argadà on trobem uns cargols a la grotesca amb tomàquet i all i oli que són una delícia. Els pots demanar de primer plat i de segon alguna de les seves carns a la brasa.

Anem fins a Sant Julià de Llor, on els fan a a llauna però te'ls serveixen amb l'all i oli i el tomàquet al cim, passats pel forn.

A Can Bundància, a Montagut, un restaurant amb un tracte molt familiar ofereixen els cargols a l'adoba, que solen ser amb pebre vermell i altres espècies, força condimentats. Són un dels seus plats recomanats, tot i que també disposen d'una gran diversitat de carns a la brasa fetes amb foc de llenya, així com brasons de xai guisats, el cabrit amb pebrot, entre altres guisats.

Si anem a Campllong, trobarem un restaurant molt conegut arreu, on ve molta gent de més lluny només per menjar els seus cargols. 
Es tracta del Can Barris, un restaurant que des de l'any 1949 porten cuinant, concretament 3 generacions i on pots trobar els seus famosos cargols a la llauna. Van servits amb un sofregit de tomàquet molt gustós i tots són de la mateixa mida.

La ració de cargols és de 50 unitats aproximadament i val 14'50 euros. També tenen llaunes de 60, 100, 150 i 200 unitats.

També en fan per emportar, tant de 40 i 80 cargols.

Si us quedeu a menjar al restaurant, dir-vos que hi ha unes postres relacionades anomenades El Cargol, que és una pasta de full farcida de crema de maduixetes i acompanyat de nata muntada, que has de demanar durant l'àpat, ja que tarda uns 20' en fer-se.

Esteu avisats ;)

A Figueres trobem La Fàbrica, un restaurant on elaboren cada dia un menú amb molts plats diferents a triar, amb l'especialitat de l'arrós però on de primer tens la possibilitat de triar els seus cargols a la llauna, amb un petit suplement, però que val la pena per a tots aquells amants dels cargols.

A Can Batlle, a Garriguella, també trobem uns bons cargols, a la llauna en aquest cas, molt salpebrats i amb trossos de cansalada ben cuita al cim , tot i que te'ls serveixen amb una vinagreta i all i oli. Són molt gustosos.

Al Restaurant La Torre, de Maià de Montcal, trobem un restaurant petit, però molt acollidor, sobretot a l'hivern, amb la seva llar de foc. Fan plats casolans i un dels plats més demanats són els seus cargols a la llauna que has d'encarregar prèviament. Els acompanyen amb un bol de tomàquet sofregida per sucar.

Si els prefereixes amb salsa, també els pots demanar.

I un altra plat que us recomano d'aquest restaurant són les seves patates artesanes d'Olot, que són boníssimes, així com els seus calamars a la romana.

Al restaurant La Barca de Bescanó, on hi podem trobar fins a 10 tipus diferents de cargols: com a la llauna, a la cassola, cargols secs, etc...
Per exemple, els cargols secs els pots acompanyar amb salta de tomata, amb alli i oli o bé amb vinagreta. Disposen d'un local molt gran, que consta de dos menjadors i situat en un entorn molt bonic al costat del riu, que acompanya molt bé a l'àpat.

I per acabar al Restaurant La Muga, de Vilanova de la Muga, dins dels seu menú de dissabte per 23 euros pots trobar els seus cargols a la llauna. Hi tenim 3 tipus de cargols a escollir: els propis de la Muga, que van amb cansalada rostida a dalt; a la llauna que els pots servir amb diferents salses i finalment els cargols a la cassola.
Està molt bé, ja que un plat de cargols se sol cobrar força car per la feina que comporten i si els tens en un menú tan complert com el d'aquest restaurant, haurem d'anar-hi!


Apunt dietètic:

El cargol és una carn que tan sols porta entre 60 i 80 calories. El que n'augmenta el seu aport calòric són les salses amb les que l'acompanyem.


Normalment se serveixen amb all i oli, la salsa més calòrica, amb un sofregit de tomàquet, la intermitja i amb una vinagreta, la més saludable de totes.

Tot i això no s'han de deixar de menjar, ja que el cargols per si sol no té massa gust, sinó que s'han de consumir amb moderació i demanant un plat lleuger de segon, tipus carn a la brasa o algun peix.


En cas de demanar els cargols guisats doncs aleshores potser amb una bona amanida verda ja en fem prou, ja que aleshores segurament afegirem pa per sucar el suc.

Quan demanem cargols a la llauna, sovint els combinen amb all i oli i a vegades aquest pot resultar indigest i sobretot repetir-nos molt. Això és degut a l'al.licina que porta l'all, que també és la que li aporta les propietats beneficioses.



Si mengeu cargols a la llauna i no voleu que us repeteixi tan l'all i heu de treure el cor abans de fer l'all i oli. Per fer-ho, partim l'all per la meitat i li traiem el germen central, que sol ser d'un color verdós, sobretot quan l'all ja és vell.




Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

1 comentario:

  1. Vaya pinta que tiene este plato ; que a pesar de que hace muchos años que no lo disfruto, aun me sigue durando aquel regusto de los que mi madre hacia y que nos chupábamos los dedos todos los que los disfrutábamos .besos

    ResponderEliminar