17/6/19

[#Formatges] Rocamadour

Avui us parlaré d'un formatge que porta el nom d'un dels pobles més bonics de França, Rocamadour. És una ciutat medieval situada al cor de la regió francesa de Migdia-Pirineus i és precisament on s'elaboren aquestes petites i cremoses joies que daten de l'Edat Mitja i que servien per pagar impostos.

El formatge Rocamadour és un formatge de cabra francès fet a partir de llet crua i que sol pesar uns 35 gr. Pertany a la família dels cabécous, un nom genèric que es dóna als formatges de cabra fabricats en un territori molt ampli que va des del Massis Central fins als Pirineus. Durant molt de temps s'anomenava "cabécou de Rocaamadour", fins que va obtenir la AOC a l'any 1972.

La seva pell blanca és fina i vellutada i de forma arrodonida.


El seu sabor és lleugerament caprí, amb una textura cremosa i untuosa. Si continua madurant la textura ve més ferma i el seu sabor més pronunciat.
De gust amb notes lleugerament làcties i crema, mantegoses i d'avellana, dolcet, és més suau que altres formatges de cabra, tot i que la olor que despren és molt forta.

Es pot menjar tan a temperatura ambient sobre una bona llesca de pa de pagès o baguette, com escalfar-lo per acompanyar el pa, unes verdures o una amanida amb nous.



Curiositats: el millor moment per menjar-lo és quan entre la pell de fora i el cor del formatge es fa una capa fina de crema. Així és com en boca notaràs tots els seus matisos.

És un formatge per olorar, veure i finalment degustar. Nosaltres hem tastat el Rocamadour d'una formatgeria que té les cabres pasturant a les muntanyes de Quercy.

Maridatge:

Combina a la perfecció amb un vi blanc fresquet de la D.O. Empordà.
I si busqueu un vi blanc francès, amb un Sancerre us agradarà.
Si sou més de vi negre, un de Cahors, poble situat a prop d'on es fa aquest formatge tan bo.
De fet els formatges solen maridar bé amb vins de la zona.

Fitxa tècnica

Llet: crua de cabra Alpine o Saanen
Denominació d'Origen: des del 1996 AOC i al 1999 UE
Tipus: Pasta semi-tova, escorça natural
Maduració: de sis a set dies
Matèria grassa: 45%
Pais d'origen: França
Regió: a Quercy, Migdia-Pirineus (Occitània)




Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

No hay comentarios:

Publicar un comentario