11/2/19

[#Postres] Pionono de #Granada

Viatjar és la millor manera de descobrir la gastronomia de la ciutat. I en aquest cas no sóc jo que he anat a Granada però si els meus pares amb lo qual ens han dut una caixa del seu dolç més típic: Els Piononos.


Es tracta d'uns pastissets originaris de Santa Fe, una població molt propera a Granada, vet aquí el seu nom Piononos de Santa Fe. El seu origen diuen que té dues versions; la primera és que un mestre pastisser, Ceferino Ysla, va voler fer un homenatge al Pio IX, d'aquí el Pio Nono. Però no només va voler posar-li el seu nom sinó que la forma li recordés la figura papal; aspecte cilíndric i gordet coronat amb crema cremada.



L'altra versió es remunta a l'època Hispano-Musulmana, amb una pastisseria caracteritzada per la mel i la canyella. Segons aquesta teoria popular els habitants de Santa Fe van conservar la recepta dels antecessors dels piononos com una part de l'herència àrab. Anys més tard el van versionar donant-li un aspecte de tiara papal, el van nomenar Papa Pio IX i més tard Pionono, en homenatge a Ceferino, el fundador de Casa Ysla, un obrador situat al c/ Real de Santa Fe, des del 1897.


Tots els dolços tenen una història al darrera que trobo que és interessant conèixer-la. A través d'un pastisset pots no tan sols descobrir nous gustos sinó menjar-te un trosset de cultura.


Nosaltres vam tastar els Piononos tradicionals de l'obrador situat a Santa Fe anomenat Rey Fernando, que des de l'any 1954 elaboren artesanalment aquesta delicatessen.


Cal dir que els Piononos són uns pastissets tovets mullats en almívar i farcits de crema amb potent gust de canyella i cremada pel cim. No són aptes per aquells que no els hi agradi massa el sucre, ja que són extra dolços. Fins i tot els vaig trobar molt ensucrats, això si són bons!


Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

No hay comentarios:

Publicar un comentario