8/1/13

Fòrum Girona'13

Del 24 al 26 de febrer de 2013 tindrà lloc una nova edició del Fòrum Gastronòmic a
Girona, concretament al Palau de Fires de Girona.

Què és el Fòrum?

És el primer congrés de gastronomia amb fira (la més gran en un esdeveniment d’aquest
tipus), creat l’any 1999 a Vic Per Jaume Von Arend i Pep Palau (Pep Palau, von Arend &
Associats). L’any 2007 es va traslladar a Girona i es va incorporar a l’equip Josep M.
Matamala (Incatis). Des de 2008 s’organitza també a Santiago de Compostel·la, convertint-se
així en l’únic esdeveniment d’aquestes característiques que se celebra a dues grans
ciutats.

El Fòrum és:

  • Una plataforma de promoció
  • Un aparador de comerç i negoci, d’intercanvi de productes i idees
  • El pal de paller de la cuina catalana
  • Un contenidor d’activitats atractives i variades
  • Un catalitzador de tendències
  • Un espai de reflexió i debat
  • El punt de trobada de relacions professionals i humanes
  • Un difusor de valors

El tema central d'aquest any és la Terra. Així que les sessions tractaran des de l'agricultura ecològica i biodinàmica a la pesca sostenible, els productes Km 0, el cultiu propi, els proveïdors de confiança i es donarà protagonisme als petits productors.

El Fòrum Girona 2013 es desenvoluparà pricnipalment en quatre àrees:

1.- Els tallers: on es realitzen sessions demostratives de cuina en directe amb degustació inclosa i amb una capacitat per a 80 persones.

2.- L'Aula activa: on se celebren sessions d'alta especialització amb degustació inclosa, sent exclusives per 20 persones.

3.- L'Auditori: amb una capacitat per a 700 persones i on es viu el més gran espectacle de cuina

4.- L'Ateneu: on els expositors realitzen cates, demostracions i presentacions de productes, entre altres activitats.

Carme Ruscalleda i Raül Balam (que comparteixen escenari amb el xef del Sant Pau a Tòquio, Jérôme Quilbeuf) (Moments/Sant Pau), Paco Pérez (Miramar), Jordi Cruz (Ábac), Xavier Pellicer (Can Fabes), Ángel León (A Poniente), Francis Paniego (El Portal de Echaurren), Jordi Garrido (Mas de Torrent), Josean Martínez Alija (Nerua), Rodrigo de la Calle (Rodrigo de la Calle), Artur Martínez (Capritx), Oriol Rovira (Els Casals), Fina Puigdevall i Pere Planagumà (Les Cols), Nandu Jubany (Can Jubany), Víctor Quintillà (Lluerna) i Víctor Trochi (que compartiran sessió) (Les Magnòlies), Isma Prados (No, No, No), Koldo Rodero (Rodero), Javier Olleros (Culler de Pau), Ly Leap (Indochine) i Albert Raurich (Dos Palillos) seran els ponents que podrem veure al Fòrum.

També hi haurà sessions per part dels sommeliers Josep Roca, Ferran Centelles, Cèsar Cànovas i Roger Viusà al "Fòrum Vi". I al "Fòrum Dolç" tindrem la presència dels pastissers i cuiners de postres Jordi Roca, Xano Saguer (Espai Sucre) i el Col·lectiu 21Brix - una innovació d'aquest anys amb una sessió on combinarà l'espectacle amb la creació dolça. -que serà una de les grans novetats amb una sessió que combinarà l'espectacle amb la creació dolça.

Segons paraules de Jaume von Arend, codirector de Fòrum Gastronòmic: “Proposem un sol Fòrum per tothom, amb unitat de públic i propostes ja que totes les sessions i ponències estan pensades tant per a públic professional com gourmet”.
A més, per primera vegada se celebrarà la Final Nacional d'un premi amb molt de prestigi, el World Chocolate Master.

Així doncs aquest any serà una cita imprescindible per a tots aquells a qui els hi agradi el món de la gastronomia.

El director d'Incatis, Josep M. Matamala ha destacat la novetat d'aquesta edició per donar més protagonisme i cabuda als petits productors.
També Pep Palau, codirector de l'esdeveniment, comenta la "forta presència catalana, de ponents de l'estat espanyol i l'excel·lència de la cuina parisenca”, que estarà representada amb David Toutain (Agapé Substance París), Adeline Grattard i Pascal Barbot (L’Astrance, París).

Tampoc podien faltar, un any més, els Germans Roca, habituals en aquest esdeveniment celebrat a la seva ciutat. Joan Roca explica que se sent orgullós de poder ser "padrí d'aquest projecte pioner dins el sector gastronòmic" i ens avança el contingut de la sessió que reunirà els tres germans Roca el primer dia del Fòrum, és a dir el diumenge dia 24 de febrer a les 19h. “Presentarem un llibre que no només explica com funciona el Celler de Can Roca sinó què fem, com ho fem i perquè ho fem”. A més, també presentaran el projecte “Somni” que, en paraules del cuiner, “vincula la gastronomia amb l'art i la música” i una exposició que s'inaugurarà al mes de maig a Arts Santa Mònica de Barcelona.
 
I com a convidat especial destacaríem la presència del reconegut cuiner peruà Gaston Acurio (Astris & Gastón)

Si voleu veure'n tota la programació us deixo el següent enllaç:

Programa Fòrum Girona 2013 

Fonts consultades:

Incatis
Web de l'Ajuntament de Girona
Gastronomia & Cia

3/1/13

Restaurant La Farinera


L'endemà de començar les meves vacances de Nadal, força llargues aquest any, vam passar amb la meva mare un migdia a Girona. Ja vam marxar cap a Girona amb en Ramon un divendres a primera hora per anar a esmorzar al Boira. Un suc de taronja natural i un croissant de xocolata. I després d'un esmorzar tan bo i amb més forces vam anar a fer unes quantes compres de Nadal que encara ens quedaven. Tot el matí caminant pel centre de Girona i Hipercor fins l'hora de dinar que vam anar a la Farinera. Aquest edifici és molt conegut pels gironins i avui dia s'hi troba un restaurant que porta el mateix nom.

Foto: Jordi Armengol, flikr

Un lloc acollidor, lluminós i amb un personal atent, eficient i amable. Amb un menú diari de 9'5 euros. Excel.lent relació qualitat-preu. Tenen unes quatre o cinc opcions a triar tant de primer com de segon plat i un bufet als postres.


Com a primers hi havia: amanida de formatge de cabra amb oli de fruits secs, assortiment de pastissos (una mena de puddings de verdures, d'espinacs en aquella ocasió), una crema de cranc amb crostonets i algun altre plat que ara no recordo.
Jo vaig optar per les patates amb ceba i ou ferrat. Bonissimes, un plat generós ple de patates tallades a la panadera ben cuites, amb un toc cruixent i amb una quantitat perfecte d'una ceba molt ben feta i dolça i l'ou ferrat al centre. Una combinació molt ben encertada.


Com a segons hi havia: bistec amb patates casolanes, peix del dia a la planxa, hamburguesa amb verduretes saltejades, llom a la planxa amb croquetes i patates i bacallà amb samfaina. Aquest últim va ser la meva elecció precisament. M'encanta el bacallà i tot i que sabia que els dos dies següents en tornaria a menjar, perquè ja tenia el menú triat, el vaig voler provar. I sort que ho vaig fer, era molt ben cuinat. Un bon tall amb la seva samfaina de ceba, carabassó, albergínia i la salsa de tomàquet. Un plat bo i gens oliós.

I ja per rematar un bufet de postres. Hi havia una taula amb una selecció de diferents postres: fruita natural (tacos de pinya i mandarines), bracet de crema cremada farcit de nata mantegosa, triangles de sara d'ametlles, pudding de panses i de nous, flams de nata, gelats de diferents sabors, tartaletes de fruita, pastís de poma i potser algun altre que em devia cridar l'atenció :)


En fi, jo els vaig voler provar un xic tots així que vaig emplenar-me el plat ;) Vaig provar els puddings que m'agraden molt. Cal dir que eren deliciosos, totalment artesans, el de nous boníssim, amb nous senceres. I el flam d'ou perfecte també. Són els dos postres que més em van agradar, i després pinya ben dolça, per fer baixar tot i pair millor.


Així doncs un restaurant on no serà l'últim cop que hi anem. A ma mare també li va agradar i després ja vam tornar cap a Figueres amb en Ramon que ja havia plegat de la feina.

Un bon mig divendres!

PD: L'altre mig divendres el vam passar al cine veient el Hobbit, no em va agradar :(

1/1/13

Com s'el·laboren les "Galletas Coral"

Fa un temps Galletas Coral va tenir la gentilesa d'enviar-nos un lot amb algunes varietats de les diferents galetes que elaboren. La veritat és que ara que ja hem tingut el plaer de provar-les us diré que són bonissimes i totalment artesanes. Si voleu veure'n la seva elaboració us deixo un petit vídeo molt interessant:

31/12/12

Llibres llegits el 2012

Hi ha gent que a final d'any fan pròposits d'any Nou, altres miren com els hi ha anat l'any i jo faig una llista de llibres llegits. De fet, cada vegada que me'n llegeixo un l'anoto a la meva llista. M'agrada saber quin he llegit i quan. Aquest any han estat aquests 24:

1. El costat fosc. Diari de camp d'un cotxe patrulla dels Mossos d'Esquadra, Joan Uribe
2. En Noah Barleywater fuig de casa, John Boyne
3. Dieta catalana i salut, Pilar Senpau
4. Un día más, Fabio Volo
5. El cocinero, Martin Suter
6. Como agua para chocolate, Laura Esquivel
7. !Quiero un hombre Magdalena!, Noe Martínez
8. Más sexo y menos Nueva York, Catherine Townsend
9. El café de los corazones rotos, Penelope Stokes
10. El Tiempo que querría, Fabio Volo
11. La dieta de las chocoadictas, Carol Matthews
12. La huella de un beso, Daniel Glattauer
13. Si tu em dius vine ho deixo tot... però digue’m vine, Albert Espinosa
14. Angeles en el infierno, Mª Teresa Colominas
15. L’estiu a Nova York, Candace Bushnell
16. Para Ana (De tu muerto), Núria Roca, Juan de Val
17. L’intrusista, Jordi Boladeras Sancho
18. Yo primero, Katherine Pancol
19. Ex & The City, Alexandra Reminsley
20. El prisionero del cielo, Carlos Ruiz Zafón
21. La sal de vainilla, Ada Parellada
22. Bon cop d’estic, Sebastià Roig
23. Dónde los ángeles no duermen, Mª Teresa Colominas

Spaguetti alla Napoli

Fa temps vaig comprar al supermercat Lidl un paquet de pasta italiana, concretament espaguetis. Ja portaven la salsa, el formatge en pols i les espècies. Només s'havien de cuinar. Vam voler probar-los i la veritat és que van quedar bons i van ser fàcils de preparar.

Primer vam posar els espaguetis a bullir durant uns deu minuts aproximadament, per tal que ens quedessin al dente.

Després vam evocar la salsa de tomàquet en un pot amb aigua i una cullerada de mantega i la vam posar al foc, sense que arribés a bullir. Hi vam tirar el sobret d'espècies que ja portava i el formatge en pols. Vam barrejar tot.

Una vegada bullits els espaguetis, els vam barrejar amb la salsa. Hi encara ens hi vam ratllar més formatge semi, ens agrada massa!

Va ser un plat bo tot i que teniem els nostres dubtes.
La salsa de tomàquet era espesseta i bona, forta de gust i amb el toc d'espècies encara més. Bona combinació, de gust marcat.






6 anys i sorpresa :)

Quina il.lusió llevar-me ben aviat al matí, anar cap al despatx i veure un regal a sobre la taula. Tot un detall, deixar-lo allà la nit abans sabent que quan m'aixequés aniria cap a l'ordinador a mirar el correu :)
Més d'una hora d'espera fins a obrir el tan esperat regal. Pensava què podia ser i la veritat és que per tamany, pes i forma no hi vaig caure. Eren uns deliciosos merengues coberts amb diferents xocolates d'una botiga situada prop d'on treballo i en la que passem molts cops per davant i sempre ens hi aturàvem a veure'ls. Fa molt de goig veure totes les varietats apilades a l'aparador.

I al vespre de Sant Esteve ja els vam provar. Un de cada gust que va comprar, coco, ratllats (xocolata negra i blanca) i de xocolata amb llet. Els meus preferits. El merengue és esponjós i dolç, bo. I la cobertura de xocolata potser un pel massa dolça, fins i tot per mi, però estan bons.

El que més em va agradar és el fet que aquesta persona tan especial per tu hagi pensat en tu i en el que et pot fer il.lusió. Ell sap que me'n va fer molta, però el que més alegria em fa és estar al seu costat.
Una bona manera de començar el dia en que vam fer sis anys de festeig :)

26/12/12

El dinar de Nadal

Ahir era Nadal, m'encanta el Nadal i les festes en sí. Vas cap aquí, cap allà i no pares de menjar. Després hauré de nadar més :)

Vam anar tots a casa de la meva àvia, com sempre. Els meus tius, la meva cosina i el meu cosí i els cosinets, la meva àvia, el meu germà, els meus pares, la meva parella i jo.

Es comença al menjador petit, més informal, el pica pica. Patates xips, olives, escopinyes, fuet i formatge a tacos formen l'aperitiu. Acompanyat amb bitter, vermut amb sifó o coles.


Seguidament passem al menjador gran, on hi ha la taula ja preparada per pels dotze que érem enguany.

De primer plat uns canelons artesans fets per la meva tia, que cuina de meravella. La carn del caneló era molt melosa i bona. Vam acompanyar l'àpat amb un bon vi negre.


I de segon plat, un plat que havia sentit molts cops, però encara no havia tingut el gust de provar-lo, el pollastre amb escamarlans. Ostres em va agradar moltissim, el pollastre se separava sol de l'ós de lo ben cuinat que estava. I els escamarlans frescos, bonissims. Un suc deliciós, per sucar-hi pa!


Com a postres el típic Tortell de Nadal, de massapà. Deliciós. El comprem en una pastisseria aprop de casa que elaboren unes postres exquisides. la massa del Tortell era flonja i esponjosa., com a mi m'agrada.


Tampoc hi podien faltar torrons a la taula de Nadal. Turró de xocolata amb ametlles senceres, molt bo també i de Xixona, acompanyats de cava.

I per baixar un xic tot aquest àpat, unes rodelles de pinya amb crema casolana, made in tia també ;)


Per últim un bon cafè d'una botiga de Cafès en la qual tenen una gran diversitat de cafè de diferent procedència.

Així és un dia de Nadal, passant una bona estona amb la família i com no menjant ;)



El sopar de Nitbona

Dilluns dia 24 de desembre, com cada anys, vam anar tots a sopar a casa dels meus pares. Allà sopem i després ens fem els regals del Tió.
Aquest any, havíem dit de menjar marisc :)

Primer vam començar amb un brou amb galets de Nadal. Molt bona. Amb aquells galets tan grossos.


Com a pica pica hi havia, que això se sol repetir, canapès amb salmó, mantega i caviar, mantega i caviar i paté de jabugo amb ceba caramelitzada. Aquest era nou d'enguany extret d'una panera que li van fer al meu pare. No estava gens malament.


Tampoc hi van faltar uns tacos de pernil ibèric.


Després vam anar provant tota la clova: unes ostres delicioses, gambes a la planxa, unes navalles al vi, cloïsses i escopinyes. Això és el que més em va agradar, les escopinyes que exploten a la boca quan te les menges!

Ja ben tips de tan d'animal invertebrat comestible vam atacar els postres que vam dur. Unes teules d'ametlla. Són una delícia. Cruixents i amb sucre i els trossets d'ametlla al cim.


Molt bé el sopar, tot i que l'any que ve hem dit que faríem una selecció de diferents formatges i pernil ibèric per no haver d'estar amunt i aval de la cuina coent el marisc :) Ja em va bé també!

I per últim, però no per això menys important ens vam donar els regals. Els super regals, n'hi havia un piló. Si no en teníem cadascú sis, no em teníem cap :)


Jo em dec haver portat molt bé enguany perquè m'ha caigut: la temporada complerta de la sèrie de "Sexo en Nueva York" que tan m'agrada en una caixeta amb calaixets súper bonica, unes arracades de perla de Tous, unes altres arracades de fantasia penjants i diners. Tot això per part dels meus pares. I per part de la meva parella: un bolso xulissim que vaig veure en una botiga de Girona quan hi vam anar per Fires, un pijama de la Minnie i un ebook.
La veritat és que no podia tenir millors regals, ni millor companyia, que és el més important.