27/8/11

Panettone Figueres

Quatre formatges
Bianca
Feia molt de temps que li havia dit al meu xicot que un dia provariem les pizzes del Panettone. Jo ja les havia menjat fa molt temps, a l'inici d'obrir la botiga, per provar, i la veritat és que les vaig trobar delicioses. Així que, per fi, l'altra dia vam demanar un menú d'amanida, pizza, crep i beguda per 10 euros. Fan dos altres menús també, amb amanida, pizza i beguda per nou euros o amb pizza, crep i beguda per vuit euros. Està molt bé tinguen en compte que si demanes la pizza sola ja et costa uns vuit euros. Cal dir també que els menús són vàlids de dilluns a dijous, sent el dimarts el seu dia de festa setmanal, i, a més, no estan incloses totes les pizzes de la carta. Algunes tenen un asterisc conforme no entren en el menú. Tot i això n'entren moltes, nosaltres ens vam decantar per fer una Bianca, que porta nata, ceba, bacon i emmental i més clàssica la Quatre formatges, feta d'emmental, roquefort, mozzarella i gouda. A mi personalment em va agradar molt més la primera, amb la nata, estava boníssima, tenia un gust molt suau marcat per la ceba tallada finíssima, com ha de ser, i amb talls de bacon que hi potenciaven el sabor. La massa també estava molt ben treballada, fina i cruixent als bordes. Es podia menjar tota perfectament. en canvi, a la segona vaig trobar massa el gust de tomàquet, que no em va agradar. Quan a la mescla dels formatges era bona, ja que no hi havia roquefort en excés, que a vegades et camufla el gust dels altres formatges. I també la massa era fina,i ben cuita.

Amanida Panettone
També vam probar les amanides, també pot triar, així que ens vam decantar per la Panettone que porta enciam, carrota, pernil dolç, formatge i tonyina. Te la presenten en un recipient de plàstic ben segellat. Era força abundant.

I de postres una crep, podia ser de sucre, confitura o xocolata, i com no, vam optar per aquesta última. Estava bona, ni massa petita ni massa gran i amb el farciment de la xocolata a dins. Que puc dir, que pel meu gust faltava xocolata, però pel que fa a la xocolata i el formatge, pel meu gust, mai n'hi ha suficient.

Doncs res vam fer un molt bon sopar d'una càlida nit d'estiu :)

20/8/11

Truita de farina

Truita de farina
Avui us presento una truita de farina. La meva àvia sempre m'en fei i era deliciosa. Era un plat ben senzill però ben bo.


Ingredients:

- 3 ous de pagès
- 2 cullerades soperes de  farina
- sal
- oli d'oliva verge extra

Elaboració:

Batem els ous amb un polsim de sal. Mentre anem batent afegim la farina a poc a poc perquè es vagi barrejant amb l'ou i no faci grumolls.
Calentem una paella amb oli d'oliva verge extra, hi tirem els ous batuts amb la farina i fem una truita plana. La girem perquè quedi ben rosseta dels dos costats i ja ho tindriem!




15/8/11

Sandwich vegetal

Sandwich quàdruple
Un entrepà que també ve molt de gust a l'estiu és un sandwich vegetal. Es poden fer de moltes classe diferents.

Ingredients:

- Pa de motlle
- Tonyina amb oli verge extra d'oliva
- Formatge
- Enciam
mescla d'enciam, tomàquet i tonyina
- Tomàquet d'amanir
- Pebre
- Maionesa


Elaboració:

Agafem les llesques del pa de motlle i les passem un xic pel torrepa. Per altra costat agafem l'enciam i el tomàquet i ho esmicolem tot a bossins petits. Barregem la mescla amb la tonyina i hi evoquem maionesa. Ho mesclem tot i hi afegim un polsim de pebre. I ara ja muntem el sandwich; posem una llesca de pa de motlle i hi l' untem amb la mescla que hem fet d'enciam, tomàquet, tonyina i maionesa i una llesca de formatge. Posem una altra llesca i repetim l'operació dues vegades més fins a obtenir el sandwich quàdruple.
Si es vol es pot fer de dos, tres o quatre pisos. I de forma quadrada o en triangle, partint la llesca.

Pannini

Ahir volíem anar a la platja d'hora així que a mig matí ens vam fer uns panini. Per fer aquest entrepà d'origen italià; vam agafar una provençal, que és un pa allargat i estret amb la crosta ben cruixent.

Panini de gall d'indi i formatge
Ingredients:

  • Mitja provençal
  • Gall d'indi
  • Formatge edam
  • Tomàquet per sucar el pa
  • Orenga

Elaboració:

Parteixes el pa horitzontalment per la meitat, luntes' amb el tomàquet,  hi poses les llesques de gall d'indi, el formatge a sobre perquè es desfaci i finalment l'orenga.
Ho poses al forn i quan el formatge estigui en desfet ja tens el teu plat fet :)


14/8/11

El pa engreixa?


Si fem aquesta pregunta al nostre voltant segurament obtindrem una resposta positiva. I és que la gent creu que el pa engreixa. Això és un fals mite, com molts altres que circulen en el tema de l'alimentació. Anem a veure perquè no engreixa.

El pa ha estat tradicionalment un producte assequible per la classe social pobre, mentre que aliments com la carn estava limitada als rics.
L'afany de la gent per semblar-se als que millor vivien va fer que es devaluessin aliments tan sans, com el pa i les llegums, a favor d'altres aliments que s'haurien de prendre en menys quantitat, com la carn i els ous. A aquest fet se li suma que el pa engreixa ja que moltes dietes de moda el prohibeixen.

La nostra piràmide nutricional, basada en la dieta mediterrània, ens marca que hem de menjar al dia entre un 55% d'hidrats de carboni, un 15% de proteïnes i un 30-35% restant de greixos.

En aquest 55% d'hidrats de carboni s'inclouen els simples, com la fruita, i els complexos, com la pasta, l'arrós, la patata i també el pa.
Per tant diríem que el pa, com tots els cereals, és un aliment fonamental a la dieta i s'hauria de menjar a diari. Realment el que engreixa no és el pa, sinó l'acompanyament que s'hi fa. Per exemple: mantega, embotits, xocolata, salses... Un gram d'hidrats de carboni equival a 4 Kcal.

Si prenguéssim una ració d'uns 30g. de pa, obtindríem 86 Kcal., de les quals un 80% provindrien dels hidrats de carboni, un 13% de proteïnes i només un 5% de greixos. És a dir el pa apenes aporta greix. Conté també vitamines i minerals i si optem pel pa integral, que calòricament és el mateix, a més obtindrem una bona font de fibra. Al dia es podria menjar perfectament unes 3-4 racions de pa, en forma d'entrepà al matí, per esmorzar, o bé per acompanyar el dinar i/o sopar. Una altra opció és un mini per berenar. La distribució ja dependrà de cada persona, segons els seus horaris, edat, exercici físic...

Així doncs si gaudim d'una bona dieta, és a dir, ingressem les mateixes calories que gastem, seguint la base de la dieta mediterrània, obtindrem un bon balanç. Un bon balanç és un equilibri entre la ingesta (calories en forma d'aliments que ingerim) i i la demanda (el que gastem per respirar, moure'ns, fer la digestió, dormir, practicar exercici...).

Com a conclusió doncs podríem dir que el que engreixa no és el pa sinó que és menjar més del que gastem.

La importància de la fruita


La fruita és un grup d'aliments indispensable per a la nostra salut i el nostre benestar, en especial per la fibra, les vitamines, els minerals i les substàncies d'acció antioxidant que aporten.


Anem a veure per quines altres raons és important incloure almenys 3 peces de fruita al dia:

  • Alt contingut aquós: més del 80% del pes de la fruita és aigua, cosa que ajuda al nostre organisme a depurar toxines i a mantenir un ronyons sans.
  • Controla el sobrepès: aporta gran quantitat de fibra cosa que li proporciona un alt poder saciant.
  • Prevè les malalties cardiovasculars
  • Ens facilita una gran riquesa en antioxidants
  • Facilita el trànsit intestinal: degut a la fibra que aporta
  • Té un alt poder diurètic: gràcies al seu alt contingut en potassi, mineral que ajuda a treure líquid. Una de les fruites que n'aporta més seria el plàtan.
  • Ajuda a prevenir el càncer de colon, també per efecte de la fibra
  • Proporciona un agradable gust dolç
  • Ens dota d'una gran quantitat de vitamina C, sobretot la fruita cítrica com taronges, mandarines, Kiwis i maduixes, entre les que més abunden al nostre mercat. Seria bo que de les tres peces de fruita que calen menjar al dia una d'elles sigui cítrica per obtenir la vitamina C que el cos necessita diàriament i que tan bé ens anirà per combatre els refredats i ajudar a prevenir-los!
  • Conté un baix contingut en greix, a excepció del coco i l'alvocat, que encara que també són fruites, porten dues variants de greix. El coco, conté greixos dolents (saturats) a diferència de l'alvocat que aporta un tipus de greix molt bo (els greixos monoinsaturats) que ens ajuda a fer baixar el colesterol i a més ens aporta vitamina E, la vitamina antienvelliment per excel.lència.
  • És hipocolesteremiant: ajuda a que el colesterol ingerit durant l'àpat no s'absorbeixi del tot. Per aquesta raó quan fem un àpat ric en greixos és aconsellable menjar una peça de fruita de postres, perquè una part del colesterol ingerit no sigui absorbit pels intestins.
  • En podem gaudir tot l'any: tot i que sempre és millor consumir fruita de temporada ja que és quan té el màxim de vitamines i minerals i quan està més bé de preu, també.
  • Es poden consumir de diferents maneres: en macedònia, en amanides, en decoració de pastissos, en sucs o batuts (amb base de llet)...

Risotto de pollastre i pèsols

Risotto de pollastre amb pèsols
L'altra dia ma mare va fer filets de petxuga de pollastre arrebossat, bonissims. Tot i això en van sobrar! Doncs vaig dir que me'ls enduria cap a casa. Així que vaig pensar, els podriem aprofitar per fer un risotto. I voilà, amb uns quants pèsols, el caldo de pollastre i una ceba de Figueres potxada, vam tenir un risotto bo de debó.

El risotto és un plat típic de la cuina italiana basat en l'arròs. Els risottos provenen del nord d'Itàlia i especialment famós és el risotto milanès. Es troba amb nombroses variants a tota Itàlia però on està més difós és a la part nord. La característica principal és el manteniment del midó que al final de la cocció lliga els grans d'arròs entre ells com si fos una crema.

Generalment els ingredients que es fan servir són la ceba, la mantega o l'oli i el vi blanc. Els altres ingredients acostumen a ser brous vegetals o de peix. Molt sovint es gratina amb formatge i mantega.

Ingredients per a dues persones:

- 2 tasses d'arrós (si pot ser arborio)
- 100 g. de pèsols
- 1 filet de petxuga de pollastre
- nou moscada
- brou de pollastre
- 1 ceba de Figueres
- pebre
- sal
- oli d'oliva verge extra

Elaboració:

Trinxem la ceba i la posem en una paella amb oli calent. La deixem potxar. Quan estigui cuita hi afegim l'arrós i anem tirant el brou de pollastre en mica en mica. Mentre l'arrós va absorbint el suc l'anem remenant perquè desprengui el seu midó, i així aconseguir la textura del risotto. Quan falti poc perquè estigui l'arrós cuit, hi posem els pèsols, un polsim de sal, pebre i nou moscada. I ja, per acabar, hi afegim la petxuga de pollastre que haurem tallat a tires prèviament.

Coctails

Després d'un bon sopar que millor que rematar una nit d'estiu fent un coctail. Vam anar a la Serradora, un pub que abans havia estat de moda, va decaure i ara l'han tornat a deixar com en el seu inici, sota una nova direcció. A més ara han incorporat una barra de coctails, amb 24 marques de ginebres diferents. Hi ha un professional que els elabora. Tenen una carta a triar entre sis o set, tots amb alcohol, excepte el San Francisco, que és precisament el que jo vaig prendre.
Estava deliciós, mai n'havia provat un així. Primer va agafar la copa i la va emplenar de gel perquè es refredes. Posteriorment va llençar els glaçons i va preparar, amb la coctelera, la mescla dels diferents sucs. Després va untar tot el voltant de la copa amb sucre vermell. Hi va evocar la mescla amb un xic de granadina, m'hi va incorporar una cirereta, boníssima, i un tall de taronja com a decoració. Al principi era dolç, per la granadina, i després comença a ser àcid. Tot i que beguen directament de la copa, enlloc de fer servir la palla, et pots anar endolcint els llavis amb el sucre del voltant, així fas combinació d'àcid però amb final del gust dolç del sucre.