6/5/14

El llibre de Sent Soví

El llibre de Sent Soví és un llibre de cuina medieval escrit en català i datat al 1324, la qual cosa el converteix en el més antic receptari europeu escrit en llengua vernacla.

Són encara moltes les preguntes sobre aquest llibre enigmàtic que encara no tenen resposta: qui el va escriure? on el va escriure? què vol dir Sent Soví? per què es va escriure?


Sabem que té un origen català i que les 220 receptes de plats que conté es cuinaven als territoris de la Corona d'Aragó a l'Edat Mitjana en temps de Pere el Cerimoniós.

Els historiadors de la gastronomia creuen que es tracta d'un receptari escrit per un cuiner expert per a altres cuiners doncs no explica els detalls dels processos de preparació dels aliments sinó que dóna per fet que els seus lectors ja els coneixen. També creuen que l'anònim autor devia ser el cuiner d'una casa aristocràtica, fins i tot s'ha arribat a suggerir la cuina del propi rei Pere.

Festa de l'Arbre de Maig i Ball del Cornut de Cornellà de Terri

La Festa Major de Cornellà del Terri està vinculada a l’antiga Festa de l’Arbre de Maig , un tipus de celebració que es remunta en les profundes arrels festives del nostre país a l’entorn de la commemoració de l’arribada de la primavera i de l’esclat de la natura simbolitzada per l’arbre, conegut popularment com el maig.

Els actes s’inicien ja el Divendres Sant quan es localitza un arbre, generalment un àlber o un pollancre. Es talla i es porta fins al poble on es situa a la plaça Major. El Dilluns de Pasqua aquest nou exemplar d’arbre substitueix a l’arbre de l’any anterior que durant tot l’any ha presidit inalterable la plaça. Els veïns guarneixen l’arbre amb banyes d’animals i una senyera al capoll. Finalment amb cordes i escales els participants l’aixequen al centre de la plaça.

Amb la democràcia es va recuperar una festa que -ningú sap ben bé per què, però alguna cosa hi deuen tenir a veure les gens vetllades referències al dret de cuixa i a les banyes que adornaven el front dels marits- va ser prohibida durant el franquisme.

La festa, declarada d’interès nacional, es culmina quan a l’entorn de l’arbre es balla el Ball del Cornut , un antic ball citat pel folklorista Joan Amades i que a partir de les seves recerques es va recuperar. Els dansaires recorren la població en fila saltant i ballant a ritme de la música d’una cobla. Sobtadament apareix el Cornut amb un barret de pell que duu dues banyes de boc i sis parelles que formant una rotllana l’encerclen.

El Cornut balla entre les dones que s’han avançat de la rotllana, pren una de les noies i fuig furtivament. Després repeteix l’operació entre els dansaires. Finalment el Cornut pren una noia per la mà i trenca la rotllana per poder sortir furtivament per un carrer adjacent. La música continua i s’acaba ballant unes sardanes.


Sembla que aquesta dansa podria recordar cerimònies de culte a divinitats fluvials, encara que també pot estar relacionada amb manifestacions peticionàries per obtenir bones collites o també per la joia del poble per la mort del feudal i la fi els "mals usos".

Informació extreta de: Festa de Catalunya

Nosaltres vam aprofitar per Instagramejar-hi un xic, començant amb un esmorzar calent al centre social:

- Un entrepà de botifarra a la brasa amb refresc

Bona la botifarra i el pa ben cruixent :)

- Coca de crema i pinyons

I a més vaig tenir la sort de guanyar el 2on premi del concurs Instagram your city, amb aquesta foto del cornut:




La meva contribució al blog de "Mis Recetas Anticáncer"

Us deixo la recepta que vaig proposar per al concurs de receptes antincàncer del seu blog;

Fideus d'arrós amb verdures especiades i anacards

És una recepta que ja havia publicat jo al meu blog fa uns mesos, però diríem que pot formar part d'una recepta preventiva, tal com molt bé diu en el seu blog:

"Que el teu aliment sigui la teva medicina i que la teva medicina sigui el teu aliment". Hipócrates.


24/4/14

L'esmorzar d'InstaCapmany

Dissabte passat vam fer l'Instagram de Capmany, coincidint amb el Vivid, el festival del vi que es fa arreu de la comarca.


Molts cellers ens van obrir les seves portes, alguns amb degustació dels seus vins inclosa. No obstant a l'esmorzar que ens van oferir ja vam tenir l'ocasió de poder-ne provar alguns.


Acompanyat amb mitjes llesques de pa de pagès sucades amb tomàquet i pernil salat,"salsitxó" o formatge per combinar.

També hi havía alguns croissantets variats: uns farcits de xocolata, altres banyats per sota de xocolata i de normals, els més bons per mi.


Per beure, a part del vi, sucs, aigua i cafè amb llet. Finalitzant també l'esmorzar amb una copa de cava, abans de començar la passejada per les terres de Capmany, plenes de vinyes i cellers.

Truita de porros

De truites s'en poden fer de molts tipus, permet posar-hi un ampli ventall d'ingredients, tant vegetals, com carns, peixos, llegums, entre altres.

Nosaltres avui en fem una de porros.



Ingredients per a una truita:

2 ous de gallina
6 porros mitjanets de la Huerta de AnaMary
oli d'oliva verge extra
sal i pebre


 Elaboració:

Agafem els porros i hi tallem la part del final, només ens quedem amb la part blanca, ben tendra.
Els rentem ben nets i els tallem a rodelles molt fines.


Paral-lelament agafem una paella i hi tirem un bon raig d'oli d'oliva i la posem a escalfar.
Quan l'oli estigui ben calent hi fregim els porros.
  

Per altra costat, batem els ous amb un polsim de sal i quan tinguem els porros ben rossets hi evoquem els ous batuts. Deixem que es qualli la truita, la girem i quan estigui rossa apaguem el foc.


Bon profit!


L'esmorzar d'InstaLa Bisbal

Aquesta setmana passada hem fet ple d'instagrams. N'hem tingut un cada dia, de divendres a dilluns de Pasqua.


Començant pel de la Bisbal, amb un bon esmorzar a base de pa amb tomàquet i safates plenes d'embotit variat.


Un pa excel-lent de crosta cruixent i molla ullada, perfecte.

Combinat amb un embotit de primera, sobretot ressaltant la varietat de formatges; de cabra, d'ovella, mescla, bonissims tots ells.

 
Tampoc hi faltaven botifarres de tot tipus: de fetge, negre, negre amb llengua, així com pernil dolç i llonganissa ben bona.


Per beure, sucs de taronja i pinya i cafè amb llet. L'esmorzar el vam fer en els jardins d'una casa d'indians, Torre Maria, amb un sol esplèndid.


Plens de forces per fer ruta pel poble, famós pels seus bisbalencs, les seves galetes i els russos.

També vam poder visitar, a part de la fira de la ceràmica, els seus forns, impressionants. La Bisbal és coneguda arreu per la seva ceràmica.

I finalment vam acabar fet una copa de cava a Castell Bisbal, un hotel molt luxós que hi ha, des d'on veus unes vistes magnífiques.

Un col-laborador diferent al blog: "Perchas personalizadas"

Si vols un penjador original, a Perchas Personalizadas et fan un disseny totalment personalitzat. El penjador és de fusta i el nom te'l fan artesanalment, fent servir alumini.

Una peça de roba en el seu penjador queda una cucada. Si et cases i no vols penjar el teu vestit de núvia amb el típic penjador avorrit, fes una ullada als que fan!

Fins i tot és una bona idea per regalar, tan per aniversaris, naixements i també com a detalls de comunió, bateigs i casaments!


A mi, com que m'agrada molt la Minnie, m'han fet aquesta:

 

Gràcies Perchas Personalizadas :)

21/4/14

Ja em podeu trobar a la pàgina de Dayelet!

Doncs sí, tal com us deia, ja podreu trobar la meva recepta de la coca de pinyons amb un substitutiu del sucre per aquella gent diabètica o que per motius de dieta no pot menjar sucre o ha de vigilar el seu pes, a la seva pàgina de Dayelet.
Allà hi podreu trobar un munt de receptes sanes que no fa ús del sucre, ben ordenades i a punt per imprimir :)
A continuació us deixo l'enllaç aquí sota:
https://www.dayelet.com/es/blog/blog/receta-sin-azucar-de-bizcocho-de-pinones/