8/12/12

Nou col.laborador: Maximiliano Jabugo

L'empresa Maximiliano Jabugo col.labora al nostre blog. A la cuna del millor pernil del món a Jabugo és precisament on es troben els assecadors de Maxiliano Jabugo, que des del 1900 han combinat les condicions climàtiques i naturals úniques amb una tradició artesanal transmesa de generació en generació. És a les seves finques, situades a la devesa de la Serra de Huelva, on comença el procés, aquí acampen els porcs en total llibertat, i són la millor garantía i la seva raó de ser.

Un marc incomparable on any rera any arriba la "otoñada", que són els mesos d'octubre a febrer, época en la qual les alzines, les sureres i els roures produeixen el millor aliment per a la cría del porc.

Aleshores és l'aire de la Serra, un pessic de sal i la paciència dels seus artesans els que s'encarreguen de la resta.

Per aquests motius són tan apreciats els seus pernils i ara nosaltres tindrem el gust de degustar-los...

Pernil de Jabugo triple equis tallat a mà 


També ens van enviar un llibre de "Jabugo al Máximo. Arte y corte de Jamón Ibérico". Un llibre on explica les millors maneres de degustar el pernil, des de que començar-lo a tallar fins a la seva degustació. Molt interessant i a més dedicat.


30/11/12

El Firatast arrenca amb força!

Firatast arrenca el primer dia amb més de 2000 visitants, i supera així l’assistència del primer dia en ediciones anteriors.


·         Ahir dijous 29 de novembre Firatast 2012 va obrir les seves portes amb una alta assistència.
·         Els més de 2000 visitants que ahir varen visitar Firatast varen poder gaudir en el primer dia de fira de prop de 400 propostes que ofereixen els gairebé 70 estands que hi participen.
·         Propostes gastronòmiques de Girona, Catalunya, Andorra, Cuba i Marroc.
·         Per celebrar la 18a edició de la fira, el grup de percussió els Taxeks de Celrà varen liderar un recorregut popular pel centre de la ciutat de Girona, sortint de la Plaça Independència i arribant fins al Palau de Fires de Girona, convidant als espectadors a seguir-los fins a Firatast.
·         Firatast continua donant suport a iniciatives solidàries vinculades amb l’alimentació i per això ahir dijous permetia l’entrada gratuïta a totes aquelles persones que portessin un producte bàsic d’alimentació que un cop finalitzada la fira s’entregaran al Banc dels Aliments.

Divendres, 30 de novembre de 2012

Ahir dijous a les 19.30h va tenir lloc la inauguració oficial de Firatast Girona 2012.
L’acte inaugural va anar a càrrec de Carles Puigdemont, alcalde de Girona i Josep Maria Matamala, president de Firatast i gerent d’Incatis.
Van assistir a l’acte Domènec Espadalé, president de la Cambra de Comerç de Girona, Joaquim Caula, vice-president de la Cambra de Comerç de Girona, Xavier Soy, vice-president de la Diputació de Girona, Coralí Cunyat, regidora de Turisme a l’Ajuntament de Girona i senadora, Sergi Sabrià, diputat d’ERC al Parlament de Catalunya, Josep M. Calders, vice-president de Firatast i Anna Albar directora de Fira de Girona.

El recinte firal va estar molt animat durant tot el vespre i es va allargar fins a la mitjanit.
L’arribada a les 7 de la tarda del grup de percussió els Taxeks de Celrà va sorprendre gratament a tots els assistents i expositors i van protagonitzar un dels moments més emotius de la fira.

Aquí però no s’acaben les activitats que tindran lloc durant el Firatast 2012. Destacar el Concurs infantil de pastissos organitzat per Oncolliga i amb el patrocini d’Haribo, on hi podran participar els nens i nenes que ho desitgin.
El concurs tindrà lloc dissabte 1 de desembre al matí dins el recinte firal de Firatast, i els nens i nenes que hi vulguin participar hauran de portar un pastís elaborat íntegrament per ells que inclogui gominoles d’Haribó.
Els premis als millors pastissos seran entrades a Port Aventura i l’edat del nena o nena amb gominoles Haribó. 
Per més informació poden contactar amb Oncolliga Girona www.oncolligagirona.cat


1er concurs Instagram Firatast Girona’12

En el marc del Firatast Girona tindrà lloc el 1er Concurs Instagram amb el hashtag #firatast2012
Durant els 4 dies de la fira els participants podran fotografiar qualsevol aspecte de la mateixa, els tastets que es podran degustar, el recinte, ... utilitzant sempre el hashtag #firatast2012
El jurat escollirà la millor fotografia i aquesta serà el perfil de la fira a facebook, twitter i Instagram fins a tenir el cartell de la 19a edició.
Les bases del concurs es poden consultar a la web www.incatis.cat

 En aquesta 18a edició s’ha apostat per millorar el format de la fira, guanyant amb amplitud en la zona dedicada a taules per consumir els tastos,  incorporant el format de taula per dues persones. Firatast fomenta el compartir taula, però també contempla la possibilitat que les persones que volen gaudir d’un àpat més íntim puguin trobar el seu espai dins la fira. 

FIRATAST ofereix una ocasió única per poder tastar una àmplia varietat de productes d’alimentació. La mecànica és senzilla i ben atractiva: el visitant compra uns tiquets de tast, que pot anar intercanviant en els diferents estands per degustacions d’entre una amplíssima varietat de productes que difícilment podria tastar en altres circumstàncies. El visitant per fer el tast entrega un determinat número de tiquets segons el valor que estipula l’expositor, des d’un mínim d’1 tiquet a un màxim de 3 tiquets de tast.

Les degustacions són de tota mena, en funció del què proposa l’expositor, poden escollir des de tastos de la cuina més tradicional fins a plats més moderns i avantguardistes, així com, des de les propostes més elaborades als productes que destaquen per la seva pròpia senzillesa.

Sens dubte, l’atractiu principal és el format, que convida a menjar i beure molts i diferents productes dels que ofereixen els expositors a través del tast, a un preu molt econòmic.

Els més petits també trobaran el seu espai en el Firatast. La planta de dalt del Palau Firal es convertirà amb una gran ludoteca, on els nens i nenes podran gaudir de jocs, activitats i tallers de cuina que aniran a càrrec de la Ludoteca Racó Màgic i els tallers a càrrec de l’escola Bressol Teypi.

Destacar que pels membres del Club Súper 3 l’entrada serà gratuïta i a més disposaran de tres tiquets de degustació gratuïts. També podran participar de forma gratuïta en els tallers.

Els subscriptors de la Vanguardia també podran entrar gratuïtament a Firatast.
  
Us esperem per gaudir d’aquesta experiència gastronòmica única!

Una fira boníssima!

    


18ena edició FIRATAST GIRONA
DIES: 29 i 30 de novembre i 1 i 2 de desembre
LLOC: Palau de Fires de Girona
HORARI: Dijous i divendres de les 18 h a les 24h
Dissabte i diumenge de les 12h a les 24h.
PREU ENTRADA i 3 tiquets de tast: 6€




Més informació:                                                              Reserva de taules:
T. 972 21 32 34                                                         T. 650 250 321
M. 639 62 82 18 (Rosa Bel)



Facebook Firatast Girona                                     Twitter @FiratastGirona

 

Rosa Bel

INCATIS, SL
Gral. Mendoza, 1, P2
17002 Girona
tel. 972213234
fax 972212619

 cid:image003.png@01C9C412.8AFECE60             Logo Forum bona resolució.jpg
                                                      
De conformitat amb el que disposa la Llei Orgànica 15/1999 de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, l'informem que les dades seran incorporades a un fitxer titularitat d'Incatis SL, la finalitat del qual és informar sobre la celebració de fires. Pot exercitar els drets d'accés, rectificació, cancel.lació i oposició, a través de petició dirigida a Incatis SL, carrer General Mendoza, núm. 1 de Girona.
 
Nota de premsa cedida per Incatis.

26/11/12

Per saber una mica més del Firatast Girona'12

18a edició FIRATAST GIRONA'12
Firatast 2012 es converteix durant quatre dies amb el menjador més gran de les comarques gironines, amb un ventall de gairebé 400 tastets per escollir.

Prop d'uns 70 estands oferiran la més àmplia varietat de productes, plats elaborats, vins, caves i còctels d’arreu de Catalunya i d’altres punts geogràfics com Andorra, Cuba, Marroc, Astúries i Mallorca.

FIRATAST GIRONA’12, fira de degustació i venda de productes d’alimentació de qualitat, que amb la seva fòrmula ja tradicional, basada en la promoció dels productes d’alimentació a través del tast, es consolida com la fira d’aquesta tipologia més activa, popular i concorreguda de les que es fan arreu del país, sempre amb novetats molt atractives i gustoses per oferir als visitants.

Enguany la fira arriba a la seva 18a. edició, i per celebrar aquesta majoria d’edat, s’oferirà l’edició més dinàmica, gustosa i sorprenent tant per als expositors com per als visitants.


COM FUNCIONA LA FIRA?
FIRATAST ofereix una ocasió única per poder tastar una àmplia varietat de productes d’alimentació. La mecànica és senzilla i ben atractiva: el visitant compra uns tiquets de tast, que pot anar intercanviant en els diferents estands per degustacions. El visitant per fer el tast entrega un determinat número de tiquets segons el valor que estipula l’expositor, des d’un mínim d’1 tiquet a un màxim de 3 tiquets de tast.

Sens dubte, l’atractiu principal és el format, que convida a menjar i beure molts i diferents productes dels que ofereixen els expositors a través del tast, a un preu molt econòmic.

Per poder degustar còmodament les múltiples propostes gastronòmiques es disposa d'un ampli espai de taules i cadires dins el recinte firal. Els visitants també disposen d'una safata on poder posar totes les degustacions a mesura que les van escollint i llavors asseure's tranquil·lament i degustar-les, compartir-les i perquè no, repetir!
ELS EXPOSITORS
Destacar la participació de diversos col•lectius que ens acompanyen des de fa moltes edicions, com les Cuineres de Salt, les Cuineres de Sils i l’Ateneu de Vilablareix, que aporten els plats de cuina més tradicional a la fira.
Aquest any però, els homes de les Cuineres de Sils també es volen posar davant els fogons i el primer dia de la fira podrem tastar els plats que ens proposaran.

Destacar la presència de la gelateria Rocambolesc, una de les darreres creacions dels germans Roca del Restaurant El Celler de Can Roca, i on al capdavant hi trobem en Jordi Roca.

En el marc del Firatast també tindrem l’oportunitat de tastar el croissant artesà de mantega elaborat per Abraham Balaguer, que ha rebut el premi al millor croissant artesà de mantega d’Espanya del 2012.

LES NOVETATS

• Recorregut popular pel centre de Girona amb el grup de percussió els Taxeks de Celrà i entrada gratuïta per a tots aquells que els acompanyin.

• Ampliació de l’espai de degustació amb l’obertura del primer pis del Palau de Fires de Girona.

• Espai nens, ampliació de l’espai dedicat a la mainada amb servei de ludoteca i tallers durant els quatre dies de la fira.

• Ampliació de la superfície de taules i cadires per a grups i colles.

• I concurs Instagram Firatast Girona’12.

• Organització del concurs infantil de pastissos a càrrec d'Oncolliga i patrocinat per Haribo.

• “El gran recapte”, recollida de productes bàsics d’alimentació pel banc dels aliments amb la col•laboració de Unió de Pagesos.


DESCARREGUEU-VOS LA VOSTRA INVITACIÓ PER ENTRAR GRATUÏTAMENT A FIRATAST EL DIJOUS 29 DE NOVEMBRE A www.incatis.cat (Sala de premsa)


Us esperem per gaudir d’aquesta experiència gastronòmica única!


Més informació i reserves a:
T. 972 21 32 34

FACEBOOK
Firatast Girona

TWITTER
@FiratastGirona


Text cedit per:
Incatis - General Mendoza,1 - 17002 Girona
Tel. 972 21 32 34 - Fax 972 21 26 19 info@incatis.cat

22/11/12

Formatge: Le Padirac

Aquest dissabte vam degustar un altre dels formatges francesos: Le Padirac, Pérail de Brebis, de la casa Étoile du Quercy.
És un formatge de Loubressac (Lot) fabricat per la formatgeria Verdier. Es tracta d'un formatge elaborat a partir de la coagulació de la llet crua d'ovella. L'escorça del formatge és suau i sol tenir un pes d'uns 150 grams. És un formatge associat al Roquefort però de gust més suau.
És un formatge de pasta tova, escorça blanca de fongs i gust pronunciat. Un gust i olor lleuger a amoníac, que en aquests tipus de formatges pot passar. Anem a veure per quina raó (*).

França: Loubressac (Lot)
Maduració: 1-3 setmanes
Pes i forma: rodó, 150 grams
Dimensions: D. aproximadament d'uns 7-9 cm.
Llet: Ovella
Classificació: Fresc madurat
Productor: Fromagerie Verdier


A partir de 1973, amb una producció de deu tones, el Pérail (llet crua i sense barrejar) va tornar a aparèixer als carrers, restaurants, salons, mercats i supermercats,  sota la direcció d'una antiga família d'agricultors de la vall de Durzon (Aveyron), recentment emancipats, per primera vegada, una granja familiar destinada exclusivament a un ramat d'ovelles en l'elaboració d'aquest formatge amb fins comercials.


(*) L'olor a amoníac pot aparèixer en formatges elaborats amb llet crua o pasteuritzada d'escorça florida, com ara el Camembert, el Brie i també els d'escorça grisa com el Saint Maure.
 

Aquesta olor prové d'un procés químic i  microbiològic que es produeix com a conseqüència de la degradació de les proteïnes. Les floridures blanques, que deliberadament s'addicionen a la part final de l'elaboració d'aquests formatges, són grans consumidors de proteïnes. En anar-les consumint a poc a poc, van trencant les molècules en un procés conegut com protòlisis. És aquest procés de trencament progressiu el que genera les molècules d'amoníac. Això que passa microscòpicament, es reflecteix macroscòpicament en una evolució del formatge cap a més cremositat o untuositat.

Un Camembert al punt, per exemple, té una olor peculiar que es pot assemblar a l'humus del sòl d'una fageda, una cova, bolets, etc. però arriba un moment en que el següent pas de la maduració és l'olor a amoníac, el qual es fa dominant. Això ens indica que el formatge ha superat el seu punt de consum òptim. Un lleu olor amoniacal no és preocupant, però si és excessivament intens i en boca és el sabor predominant, el formatge està per tirar. Així que quan compreu aquests formatges als supermercats, molt de compte amb les dates de caducitat. 


21/11/12

Nou sorteig!

El blog Postreadicción galletas fa un sorteig amb la col.laboració de Modes4u molt interessant. Si us hi voleu apuntar, i de pas fer una ullada al seu blog, teniu temps fins al 3 de desembre!
Modes4u és una botiga molt interessant per tots aquells que feu receptes de postres i ara han obert una sucursal a Espanya.


20/11/12

Nou col.laborador: Gin Xoriguer

Gin Xoriguer ha tingut la gentilesa d'enviar-nos una ampolla de la seva destil.lería perquè la poguem provar.
És un dels licors més característics de Menorca. Anem a conèixe'l un xic més;

Gin Xoriguer és un producte típicament mediterrani, que ha obtingut la denominació d'especialitat tradicional garantida Maó-Menorca. Es destil·la en antics alambins de coure a partir d'alcohol de raïm d'alta qualitat, baies de ginebra del Montseny, els Pirineus i les muntanyes de Terol i herbes aromàtiques provinents de les muntanyes mediterrànies. De fet, la combinació d'herbes, secret gelosament guardat i transmès de generació en generació, atorga a Gin Xoriguer seu sabor únic. L'alambí s'alimenta amb llenya, ja que Menorca es caracteritza pel seu respecte a l'ambient i l'ecologia. El destil·lat es fa en grans bótes de roure a les quals adquireix la seva particular color, aroma i sabor. Es presenta en tres formats: ampolla de vidre amb nansa a l'estil de les antigues atuells d'aiguardent, Canet, de vidre amb recobriment ceràmic, rèplica exacta de les ampolles antigues, i Caneca, envàs de ceràmica com els que s'utilitzaven antigament per comercialitzar aiguardent .
 
Com a notes de tast i maridatge


Color brillant i transparent, aroma suau, afruitat, amb notes d'herba i ginebre, cos lleuger, perfum a fusta i herbes mediterrànies com romaní i farigola, final llarg i delicat, com les millors ginebres angleses. Gin Xoriguer es pren sol o amb llimona segons les dues variants populars de l'illa: pellota, amb un raig de soda i l'escorça de la fruita, o pomada, amb llimonada. La destil · leria de Gin Xoriguer es troba al port de Maó, exactament en Andana de Ponent 91.

Així que si anem a Mallorca hi haurem de fer una visita. 

  

Restaurant Terranova

Diumenge passat els meus pares van anar a provar el restaurant Terranova situat a Palau-Saverdera.
Van optar pel menú de tardor de 28 euros.


De primer, rossinyols saltejats amb all i julivert i una crema de carbassa amb vieira a la planxa, oli de vainilla i xips de castanyes.

   I de segon un melós de vedella amb salsa de bolets a l'Oporto.

Per finalitzar aquest menú que tan els va agradar un flan de taronja amb nata.

S'haurà de provar algun dia...

Taller de cupcakes

Ara que estan tan de moda aquestes madalenes amb decoració anomenades cupcakes i aprofitant la Fira del Pa i la Xocolata de Sant Gregori vam apuntar-nos al taller de cupcakes.

Erem unes 25 persones aproximadament i el feien dues noies de The Cookery, situat a Girona. Inicialment et donaven una caixeta amb la base del cupcake, és a dir, la madalena.
També l'explicació de com elaborar-la i com fer un buttercream de xocolata. Durant el taller vam parlar de temperatures de forn, com batre la massa, purpurines, colorants permesos a Catalunya i altres dades interessants per a fer-los.

Elles ja portaven fet el buttercream de xocolata i ens el van donar amb una màniga pastissera per tal de posar-lo al cim de la madalena que ja portaven feta de la seva cuina-taller. També hi havia decoració nadelenca per sobre la crema de mantega i xocolata, unes estrelles blanques i boletes com de neu.
Aquí us deixo algunes imatges fetes durant el taller, va ser interessant i el cupcake també va ser bo, encara no n'havía provat mai cap!