6/8/11

Creperie Bretonne de Cotlliure

La Fromagere
Aquest dimecres, tot aprofitant les vacances i el bon temps, vam anar fins a Cotlliure. Està situat a la Catalunya Nord, al municipi del Rosselló i pertany a la regió del Llenguadoc-Rosselló. Antic poble de pescadors i vinyataires, conegut per les seves anxoves, Cotlliure ha estat també motiu d'inspiració per pintors com Matisse, Derain, Chagall, Gris, Braque, Picasso, Dufy i Dalí , entre d'altres, que han retratat el seu castell, els seus carrerons o el pintoresc campanar de la seva església arran de mar. En el seu cementiri hi ha les tombes d'Antonio Machado i del novel·lista Patrick O'Brian, que hi residí entre 1949 i 2000.Cotlliure és una vila turística situada a la Costa Vermella, limita amb les comunes d'Argelers, Banyuls de la Marenda i Portvendres. Ens havien dit que és un poble de mar preciós, així que vam decidir anar-hi. Realment és paisatgístic, amb el reflex del castell sobre el mar. Hi ha moltíssima gent passejant pels seus carrers, comprant al mercat (si és dia), mirant el castell, i prenent el sol a les cales que tenen.
La Bergere
A més tenen molt restaurants, turístics la majoria. Molts ofereixen menús on de primer plat hi ha les seves anxoves. Altres fan un plat combinat amb patates fregides i musclos. També hi ha pizzeries, on també hi elaboren altres plats; pasta, carns a la planxa, peix, marisc...
Nosaltres vam optar per anar a la Creperie Bretonne, que justament la de Cotlliure n'és la més antiga. Està situada al cor d'aquest poblet i com totes, té el seu encant particular. Decorada també, amb els mítics autobusos vells que s'han recuperat, renovat i transformat en cuines. A part d'objectes també recuperats d'antiquaris i desballestadors d'automòbils o confeccionats per ells mateixos a partir de troballes. Una idea molt original la dels busos, que els associes a records d'infantesa, a l'aventura o a les vacances.
Doncs bé a part de que totes les creperies segueixen la mateixa línia de decoració, tant interior, com exterior, també segueixen la mateixa carta i la mateixa qualitat en les crepes. 
Tot ben asseguts a la seva terrassa, amb vistes al castell, vam degustar dues crepes. Vam fer meitat de Bergere i meitat de Formagere. Boníssimes les dues, ja les havíem provat en moltes altres ocasions, però mai a la primera creperia que van crear :)
Per beure vaig demanar una aigua amb gas i era catalana, em va fer gràcia fotografiar-la també ;)



Barbacoa

Diumenge passat, dia posterior a l'aniversari del meu xicot, barbacue!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ell va celebrar l'aniversari durant tres dies, primer a Cala Flora, en parella, el dia següent , el dia del seu aniversari, amb els seus pares i jo i després barbacoa amb els amics!! Va bufar les espelmes de dos pastissos de xocolata, un bon detall , tant de part de la mare, com dels amics que li van fer :)


5/8/11

Restaurant l'Ou d'Or

Divendres passat, dia previ de l'aniversari del meu xicot vam anar a dinar a cala Flora, conegut així pel nom de la mestressa del Restaurant, que és també una truiteria, l'Ou d'Or.
Restaurant l’Ou d’Or ubicat al centre de Figueres. Molt a prop del museu Dalí. Creat l’any 1981 per Flora Moncanut. Reconegut per el seu encant familiar i pel seu jardí cobert amb vidre on es serveix tot l’any.

Amb un toc clàssic i modern a l’hora. Es tracte d’un servei exclusiu caracteritzat per la seva relació qualitat - preu.

Després de 27 anys de constància i esforç, és un restaurant reconegut i respectat de Figueres. Conegut per les comarques veïnes, Catalunya Nord inclosa.
Consisteix en un menú extens que es renova per complet diàriament. Sempre amb un servei amable, atent i personalitzat.

Es tracta d'un restaurant sense carta. Consisteix  en un menú extens que es renova complert diàriament. Sempre amb un servei amable, atent i personalitzat.

La presentació dels plats és sempre excel.lent, molt ben cuidada i sempre et sorprenen amb algun plat nou.

Nosaltres hi hem anat molts vegades a sopar, l'entorn és molt acollidor, tant si és hivern i menges dins, com si fa caloreta i pots fer-ho a la terrassa, on hi ha una part coberta i una a l'aire lliure.
La disposició de les seves taules i la decoració, tant de les taules, com dels menjadors, crea una atmosfera més íntima i romàntica.

Quant al menjar és excel.lent. Sempre disposes de molts plats interessants, pots triar des d'amanides sorprenents, molt ben presentades i bones fins a una fideuà, plat que no falla mai en el seu menú, i que també és molt bona.

Al ser truiteria, una cosa que no pot faltar són truites, tant de primer plat, com de segon, sempre pots optar-hi, en fan de tot tipus; d'escarxofes, mallorquina, catalana, d'albergínies, de patata... Totes excel.lents, molt ben fetes i individuals.

Els segons també són molt extensos, tant pots triar un bistec a la planxa amb patates com un guisat de vedella amb bolets, passant per peix a la planxa o en salsa.

I de postres també ofereixen una gran varietat. Tenen un carret de postres on pots veure i triar el pastís casolà que més t'agradi. Això sí els pastissos solen ser sempre els mateixos: de xocolata, tiramisú, crema catalana, de gerds... També fan pudding, flam i una mousse de iogurt deliciosa. Sinó et convenç pots demanar gelats de xocolata, maduixa, sorbet de llimona o bescuit glacé amb xocolata calenta. A vegades tenen peres al vi, mató, graseletes de Santa Teresa (si vas pels volts de Setmana Santa) i aquesta última vegada crepes amb gelat de vainilla i xocolata calenta.

Nosaltres vam dinar; unes patates farcides de carn cobertes amb una salsa de formatge, cuixa d'ànec amb graten de patata i la mítica mousse de iogurt, això el meu xicot. Tot i que m'ho va deixar provar tot. Les patates estaven delicioses, el farcit de carn boníssim i amb força salsa, també exquisida. La veritat és que quan les vaig veure tan formoses, per un moment vaig pensar que m'havia equivocat en la meva elecció ;) Però no va ser així, jo em vaig demanar l'amanida de manetes de porc amb tallarines de sípia. Era excel.lent, les manetes es desfeien a la boca, amb la seva textura gelatinosa i amb les tallarines de sípia, ben tendres, una amanida molt original. Molt ben condimentada i amb un fons d'enciam i tomàquet tot picadet, realment una delícia pel paladar. Aquesta no l'havia provat mai.
De segon vaig optar per uns escamarlans fregits, t'oferien 200 g., boníssims també, molt ben cuinats, petits però amb molt bon gust.
Vaig finalitzar l'àpat amb la mousse de iogurt, també, nosaltres en som fans d'aquesta mousse. És molt fina, porta un fons de gerds i un coulis de maduixa a sobre, com a decoració. Sempre acostumo a demanar-la.

La veritat és que és un dels meus restaurants preferits, i des que el va conèixer el meu xicot, també el seu. Ens agrada molt anar-hi, potser perquè hi hem passat molt divendres vespre sopant :)

4/8/11

Volant cap a Rússia (a Sant Petersburg)

Nosaltres vam volar amb la companyia aèrea KLM Royal Dutch Airlines. És una companyia holandesa establerta a Amsterdam, a l'aeroport de Schiphol. Fa uns anys es fa fusionar amb Air France. La veritat és que l'avió és confortbale, els seients són amplis i amb una certa separació dels de davant. Els refrigeris que et proporcionen durant el viatge són molt encertats. Tot i fer un vol relativament curt, Barcelona-Amtserdam, ens van donar un entreteniment, que consistia en dos triangles, un de salat i un de dolç. El salat era un pa de pipes amb pernil dolç i formatge i el dolç era de poma triturada, molt suau, estava bo. Per beure t'oferien varietats de sucs (poma, tomàquet, taronja, raïm), begudes gasificades (de cola normal i light, llimona, taronja) i també un cafè amb llet o té.

Per finalitzar també ens van oferir una galeta molt bona, tipus sandwich, farcida de tofee, deliciosa.


Volant d'Amsterdam a Sant Petersburg vam dinar. Va ser ja tipus rus, un panet integral amb mantega, salsitxó i formatge. Acompanyat dels seus cogombrets en vinagre i una oliva negre. De postres un iogurt àcid i una madadena farcida de melmelada de préssec excessivament dolça. De beguda podies triar entre suc o begudes gasificades.


En canvi a la tornada, ben d'hora que vam agafar l'avió, de Moscou a Amstertam, vam començar a sentir una olor de formatge fos i pa torrat, boníssima i va ser perquè ens van servir un pa rodó d'hamburguesa calent, amb sèsam i d'on et sortia tot el formatge fos de la truita que hi havia a l'interior. Amb una cola per acompanyar, la galeta de tofee, altra vegada, i un cafè amb llet. Un refrigeri sorprenent a l'avió. I al següent vol, via Amsterdam- Barcelona, ens van oferir dos tirangles de sandwich, un de cinc cereals amb pernil dolç i l'altra de pa de motlle amb formatge. Acompanyat d'una cola ligth i després el cafè amb llet. També, com a bon detall de la companyia, l'hostessa passava amb una safata amb mars, digestives, galetes tucs, snickers, tot amb tamany reduït, molt monos.



Rússia, ara des de Moscou

San Basili, Moscou
L'hotel que teniem a Moscou era el "Holiday Inn- Suschevsky". És una cadena d'hotels dispersos per tot el món. Teniem fàcil accés al metro i a unes galeries amb un supermercat que hi havia creuant l'amplia carretera via subterrani. L'hotel estava molt ben equipat, les habitacions eren netes i confortables, podies triar el coixí entre diferents games.  Aquest de Moscou era de 18 pisos i 312 habitacions. Tant a l'hora d'esmorzar com al sopar, el bufet estava massa aglomerat. Això sí l'emorzar era excel.lent, un bufet amb una gran diversitat d'aliments. Podies trobar des de truites acabades de fer amb els ingredients a triar (formatge, ceba, pebrot, xoriç...), ous ferrats, bacon, salsitxes, patates fregides, ous remenats, frankfurts, iogurt danone, per fer amanides (enciam, tomàquet, carrota, ceba, remolatxa, cogombre...), olis i salses per amanir, plumcake, diferents tipus de cereals, llet sencera, llet desnatada, una gran varietat de melmelades, extensa amplia de tes, suc de taronja, suc de tomàquet, suc de raïm, panet de cinc cereals, pa de motlle integral i normal, pa rodó, panet amb sèsam, pa negre, triangles de formatge emmental i edam, salmó fumat, llonganissa, pernil dolç fumat, mortadel.la, pancakes i mel per posar-hi al damunt.


Esmorzar salat
Tot i la varietat jo sempre em decantava per començar amb la part salada, que consistia en dos sucs de taronja, un panet de cinc cereals que jo mateixa em sucava amb tomàquet, sal i oli i ple de formatge, meitat edam, meitat emmental i també pernil dolç fumat. Era boníssim aquest pernil, tot magre i combinat amb el formatge i el panet calent :)
 
Després venia la part dolça, un dels millors croissants de mantega que he provat mai. Petits però més grans que la mida normal petita. Calents, acabats de fer els anaven treien de la cuina amb un cistell de palla que desprenia un aroma, tant bo com era. Eren un vici, al bufet volaven!!!!!!!!!!!!!!cada dia en menjava dos o tres!
Els acompanyava amb un got de llet freda, que encara que sembli estrany, a Moscou hi feia calor, un xic menys que a Sant Petersburg, però perquè hi feia més aire.
Esmorzar dolç
En conclusió començavem el dia molt ben alimentats però l'acabavem amb un bufet de sopar molt pobre. Cada dia hi havia, això sí, amanides fetes amb pebrot, pollastre, tomàquet i enciam, o amb gambetes, formatge, tomàquet i enciam. Les variaven cada dia. També t'oferien maionesa, vinagreta o oli, sal i pebre per amanir i les fetes ja estaven condimentades.
Bufet d'esmorzars
Altres opcions eren pasta bullida amb salsa (tomàquet, quatre formatges...) i formatge ratllat. Verdura bullida variada (menestra, bròquil...), sopa (com no! de verdures com una crema o tipus caldo), carn (pollastre planxa o pollastre al forn amb ceba), peix al forn també amb julivert i purè de patata casolà que estava molt bo. Notaves que era artesà. Els postres no eren del meu agrad (pastes petites amb crema, vasets de gelatina de maduixa, quadrats de nata i melmelada, profiterols farcits de crema i coberts de xocolata amb llet i avellanes, aquests eren els únics que se salvaven. Sempre hi havia fruita, tot i que ben verda (taronges, kiwi, aranja, pomes i peres). Per acabar l'ápat, el costum d'ells de prendre té i si volies cafè amb llet també.
La veritat és que d'aquest bufet de sopar, tot i que deixava molt que desitjar, podriem dir que els espaguetis amb salsa de formatges eren bons, el purè de patata també i el pollastre amb ceba al forn. La ceba estava tota tallada ben fina i s'havia caramelitzat, tot i que el pollsatre estava més sec, era el més bo que hi havia per allà.



30/7/11

Més Rússia, ara des de l'hotel de Sant Petersburg

Esmorzar :)
A Sant Petersburg estàvem allotjats a l'hotel "Sokos Vasilievsky", nom de l 'illa més gran de les tres del delta del riu Neva.

El pa una ricura :) i la nutella també!
Era un hotel molt bufó, amb un personal molt amable i competent. Tots parlaven anglès.  Les habitacions molt ben decorades i netes, amb un llit molt confortable. Estava situat en un lloc molt tranquil des d'on podies anar a peu a veure els monuments, places i estàtues que t'havien ensenyat amb la guia al matí.
El menjador era decorat tipus Bistró creant un ambient molt càlid, tenies el teu espai íntim, més separat de la multitud de gent. Al haver-hi varies sales, la gent es repartia.

Selecció d'olis
Confitures, mel i fruits secs
Embotits, fumats i paté
Taula d'amanides i fruites
Espècie de mandonguilla
 Quant al bufet molt bé també, tant el d'esmorzar com el de sopar. Al matí hi havia: salmó i bacallà fumat, bolets, arengades, paté, mantega, gall d'indi brasejat, pernil dolç, dues varietats de formatge, llonganissa, mortadela, iogurt natural casolà, iogurt de fruites, iogurt àcid, kèfir, bacon, ous remenats, ous durs, pancakes, croissants, tota una extensa varietat de pans (cinc cereals, integral, panets, pa rodó, de motlle blanc i integral, de llavors, negre...), cereals diversos, varietat de melmelades, fruits secs (nous, avellanes, ametlles...), varis tipus de mel, sucs de fruites (tomàquet, raïm, poma i taronja), llet desnatada, llet sencera, té, cafè normal i descafeïnat soluble, pastes de té, merenga, nutella, tomàquet, enciam, cogombre, carrota i varies fruites (nectarina, poma, pinya i préssec en almívar i macedònia de fruites naturals). També disposaven d'una selecció d'olis d'oliva (amb espècies, herbes...)
Arengades i altres adobats

Sandwich de salmó i espinacs
Carn de vedella amb formatge ratllat
Salmó i bacallà fumat amb verdura brasejada
Bufet d'amanides
El bufet del vespre no es diferenciava massa del d'esmorzar, però hi afegien peix cuit, com salmó amb rodelles de patata o d'espinacs entremig, tipus sandwich, patates al forn i alguna varietat de carn (vedella, pollastre o porc) a la planxa. Hi tornava a haver el bufet d'amanides i adobats. També hi incloïen verdures brasejades amb alguna espècia o minestra de verdures. Com a amanida també n'elaboraven de russes: amb pebrot verd i vermell, enciam, tomàquet i maionesa. També la feien amb pasta (macarrons amb verduretes i maionesa). Hi havia uns bols per muntar la teva pròpia amanida o afegir-hi ingredients a les ja fetes per ells amb maionesa, aquests eren  bonítol (genial), dauets de gall d'indi brasejat, tires de pollastre a la planxa, olives... Tampoc hi faltava amaniment ja que hi havia unes salseres amb maionesa, ketchup, nata líquida, tomàquet (apart de l'extensa selecció d'olis). De postres hi havia assortiment de formatges i un pastís casolà que cada dia variaven (pastís de formatge, strudel de poma) Els formatges eren un semicurat tipus manxec, brie i formatge blau. Te'ls podies acompanyar de confitura i nous, tal com ells ho presentaven al bufet. Sempre hi havia llet freda i calenta , amb cafè soluble descafeïnat o normal, per beure als postres o té, amb les pastes dolces d'acompanyament (pastes de té, merenga...)
Per beure sempre disposaves d'una ampolla d'aigua freda que a cada sopar et servien amablement.

Pastís de formatge :)
Cal dir però que tots els plats eren deliciosos i de molt bona qualitat. Especialment el salmó i bacallà fumat estaven bonissims, diferent del salmó que podem trobar per aquí. Aquest era gruixut i amb un gust excepcional, gens salat. Al igual que el bacallà. Un altre plat molt bo era com una espècie de mandonguilla, feta amb carn picada de porc i julivert, semblava la pilota del caldo. Era molt melosa i amb un gust molt ben aconseguit. El sandwich de salmó que eren dues rodelles de salmó a la planxa molt melós i entremig una rodella d'espinacs, una idea molt original i riquíssima. També em va agradar molt el pastís de formatge casolà, quina delícia, era fi, amb una base de galeta torrada i dolça i la massa tipus mousse, un dels millors pastissos de formatge que mai he provat. En vaig haver de menjar dos talls :). Una altra cosa remarcable és que el suc de taronja de l'esmorzar no procedia de concentrat, era força bo. La mini nutella del l'esmorzar així de forma individual també feia gracia i untada als croissants o als pancakes estava deliciosa.El pa rodó també estava deliciós, estava calent i quan et tallaves la llesca tota cruixent per fora però amb la molla ben esponjosa per dins, però amb un amassat perfecte.
En definitiva un bufet molt ben presentat, amb una extensa gama d'aliments. Repostaven les safates ipso facto, amb molta cura de disposar tots els aliments bé i amb una netedat adequada.

29/7/11

Gastronomia russa

Pa amb mantega
La seva gastronomia és molt variada.  Farem una pinzellada a alguns dels seus plats, concretament els que he tingut el plaer de degustar.

Amanida russa
Començarem pel zakusi, que significa entrants. Aquí trobariem des de bolets, que els russos adoren, fins a peixos fumats (salmó, bacallà...), encurtits (com cogombrets en vinagre), arengades i amanides russes acompanyades de maionesa.

Borsch
Schi
El següent plat, piervoye, que vol dir el primer, és una sopa, element quasi obligatori en el seu dinar. Tenim la schi, que és una sopa de col, generalment servida amb nata líquida i la borsch, que a més porta remolatxa, cosa que li confereix el característic color vermell i carn (vedella) i altres verduretes tallades fines (carrota, cogombre...)

Kotlieti pa kievski
Escalopa amb patata bullida
Ara ja passem al vtaroye, és a dir, el plat principal. Aquest pot ser el bou al Strogonov, que és carn de bou molt feta cuberta d'una salsa feta de nata líquida i ceba. També cal anomenar els Kotlieti pa kievski, són petxugues de pollastre farcides de mantega i arrebossades.
Estofat de vedella autoctona
Tapa de pa de pizza

Després arriba el moment del té, chai per ells, que pot anar acompanyat d'uns blinchki, que és una petita crepe cuberta d'ingredients dolços (mel, crema de llet...). També acompanyen el té amb galetes dolçes amb confitura, pastissos i merengues.

Pastís de merenga amb pinya
Mousse de nata
blinchki de crema de llet