
Es creu que aquest formatge té els seus orígens a la cultura celta. La seva escorça de color coure és el resultat d'un suau procès de fumat sobre fusta de bedoll.
Característiques: El seu sabor fumat es barreja amb l'aroma fumat i el gust de mantega; és suau, amb un toc de sal que aconsegueix un agradable equilibri entre l'acidesa i la dolçor com a resultat final.
Consells de degustació: Es fon molt bé. Combina amb arrós, pasta, verdura, amanides. Està deliciós amb una copa de vi negre jove de Valdeorras i uns cacauets.
Espanya: Galícia
Maduració: 3 setmanes
Pes i forma: 800 g.-1,5 kg con gran
Dimensions: D.12-15 cm. a 13-18 cm.
Llet: Vaca
Classificació: Sabor afegit
Cata: Molt fi i aromàtic pel seu gust delicat de fumat. De gust suau, mantegós i refinat. Et deixa un gust al paladar inconfusible i molt encertat entre el dolç i el salat, també un punt àcid.
Productor: Varis
Per conèixer i assaborir el 
Formatge de Sant Simó da Costa,  res millor que visitar la terra on pasturen les vaques que donen la  llet per elaborar-lo, impregnar-se de l'aroma de les formatgeries i seure  en una bona taula o barra i degustar aquest deliciós formatge fumat. 
El 
Formatge de Sant Simó da Costa  és molt conegut a tot el país, i també fora de les nostres fronteres,  tenim la sort que és un formatge molt fàcil de trobar en els nostres  comerços habituals, no hauria de faltar en cap taula de formatges , o per gaudi en un aperitiu, en el berenar o en diferents receptes. 

El 
Formatge de Sant Simó da Costa té diverses característiques que el fan únic, és un formatge  de llet de vaca, procedent de les races rossa gallega, marró alpina i  frisona, també dels seus encreuaments, vaques que s'alimenten de forma  tradicional, i disposen d'espai per a això, en aquesta preciosa terra.   La zona de producció pertany a la comarca de la Terra Chá, comprèn els  municipis de Vilalba, Muras, Xermade, Abadín, Guitiriz, Begonte, Castro  de Rei, Cospeito i A Pastoriza, tots pertanyents a la província de Lugo.
  
El formatge és de pasta semidura, fina, greix, semielàstica, amb pocs  ulls i petits, de tall fàcil, igual que ho és l'escorça, fosca a causa  del procés de fumat que se li proporciona amb fusta de bedoll, arbre arrelat en aquesta terra .  El seu interior és de color clar, groc clar com podeu veure a la fotografia.   Sobre la seva degustació, hi ha matisos variables segons la seva  grandària i la seva curació, en qualsevol cas, sempre superen les  expectatives, cada vegada que l' assaboreixes, està més bo.
  
Podem trobar dos formats de 
Formatge de Sant Simó da Costa, el gran, amb un pes d'entre 800 grams i 1'5 quilos, amb una maduració mínima de 45 dies.  
L'altre format és el conegut com Bufó, un formatge més petit, d'uns 0'4  i 0'8 quilos, a qui se li proporciona una curació mínima de 30 dies.  Sobre la forma del 
Formatge de Sant Simó  sobren les paraules veient les imatges, la defineixen com a forma de  baldufa o bala, i encara que antigament es formava així perquè resultava  pràctic a l'hora de modelar el formatge amb les mans, actualment són  uns motlles els que es van realitzar a la seva semblança, per conservar  la tradició.
  
Hi ha un total d'onze formatgeries que elaboren el 
formatge de Sant Simó da Costa, podeu consultar a la web del Consell Regulador . És un formatge d'elaboració i consum casolà, amb una gran tradició i  una 'llegenda perduda en la nit dels temps i transmesa oralment al  llarg dels segles atribueix als pobles celtes, assentats a les muntanyes  de la Serra de Carbó i O Xistral, la invenció d'aquest tipus de  formatge ", ha passat a ser un reconegut i guardonat formatge a nivell  internacional.
  
Va ser fa al voltant de tres dècades, quan el formatge de Sant Simó da  Costa va començar a consolidar-se i uns anys després es van crear  formatgeries familiars com a mitjà de subsistència de la població de la  comarca, any rere any el seu valor ha anat en augment, aquest formatge s' ha convertit en un referent dels formatges fumats, i encara que  afirmen que és un dels menys coneguts de Galícia , podem afirmar que és un dels més apreciats.