26/3/14

Si pateixes d'al-lèrgia, menja una taronja

Ja tenim la primavera aquí. Des del dia 20 de març aquest any i de fet per les temperatures enregistrades la setmana passada ja ho semblava. I amb la primavera ja començen a aparèixer els primers símptomes d'al-lèrgia.

La veritat és que és una època maca, els dies són més llargs, pujen les temperatures, però també venen els estornuts. I és que per molts la primavera és una estació més incomòde.

I ja que les al-lèrgies no es poden eliminar per complert, si que tenim alguns aliments que en poden atenuar els seus símptomes, anem a veure'n uns quants:

- La taronja, gràcies al seu alt contingut en vitamina C*

- La mandarina, que juntament amb la taronja, són les dues fruites que ens aporten més vitamina C.


- Bròquil: és una de les verdures amb major concentració de vitamina C

- Peixos blaus, com el salmó, les anxoves o les sardines: contenen àcic oleic omega-3*, que actuen com a antiinflamatoris

- Ous: també contenen omega-3, convertits pel nostre organisme en substàncies que redueixen la inflamació i el dolor

- All blanc i negre: són molts rics en quercetina, un flavonoide que ajuda a desinflamar i com a antioxidant

També hi ha altres aliments que ajuden a agravar l'al-lègia com xocolata, llet, carn vermelles, greixos hidrogenats, aliments fregits o sucres refinats.

* Estudis científics de diferents universitats europees avalen la ingesta de vitamina C i omega-3 com a grans aliats per als al-lèrgics gràcies al seu poder antiinflamatòri.

Brunyols

Nosaltres, els figuerencs, sempre ens avançem a la Setmana Santa a l'hora de menjar els brunyols. Sabeu perquè? Doncs perquè pels volts de Sant Josep fem una fira als nostres carrers, Sant Pau, Sant Josep i Sant Vicenç, dedicada a aquest dolç tan apreciat.

Venen molts artesans d'arreu a vendre els seus productes: embotits, formatges, coques, olives, entre altres  i com no, brunyols.

Hi participen cinc pastisseries de Figueres i se'n venen molts de kilos en tan sols un dia.


Un entrepà a L'Entrepà

Jeje, volia fer un joc de paraules amb el que vam menjar i on ho vam menjar :)

Dissabte passat vam gaudir de la Fira del Brunyol de Figueres, concretament del C/ Sant Josep, i diumenge de la cursa urbana.

Enguany és la cinquena que es fa i nosaltres sempre hi col-laborem com a voluntaris. No correm pas, només ajudem a l'organització. Aquests vegada ens encarregàvem de les aigües, tant les d'avituallament com les d'arribada dels corredors. Un punt molt interessant, ja que així vam poder veure la sortida de la cursa, des de la Rambla, com les respectives arribades dels corredors.

I després sempre ens mengem un entrepà, aquesta vegada ens vam partir un de formatge manxec, bo per ser de barra, i un de pernil salat, força ple. Fets amb una baguetina, ben cruixent.


Ho fan bo, l'Entrepà és una snack-bar situat al c/ Sant Pau de Figueres i on fan tota mena d'entrepans, freds i calents i també plats combinats i menús de diari.

21/3/14

Seguim amb els esmorzars

L'altra dia vaig anar a un supermercat al qual hi acostumo a anar sovint ja que tenen un assortiment molt bo i ecològic de fruites i verdures, així com una gran diversitat de coses de basar, aliments temàtics, etc. I el cas és que passant per la secció de la fleca, en la qual van traient pa acabat de fornejar, vaig tempta'm amb dos croissants de mantega. Molt bé de preu, dos unitats no arribaven a un euro. Eren per l'endemà esmorzar, així que el dia que els vaig fer hi vaig posar sucre i al forn, a gratinar. Varen quedar molt bons, una bona idea per a tot aquell que li faci mandra anar a buscar els croissants recent fets a la fleca. Aquí el teniu:


- Un altre dels esmorzars que és bo i senzill de fer és pa amb mantega i sucre. És més vell que... però està boníssim!

-

- I una proposta menys sana, només en algunes ocasiona :), uns donetes de xocolata, nyam!


- Una altra idea és un melindro d'aquells que la meitat està xocolatejat, ja podria ser-ho tot no?


 - Un altre esmorzar són els borregos, que no és res més que trossos de croissants, napolitanes, donuts, magdalenes que els hi han sobrat a la fleca i ells els tallen, els torren i alguns hi afegeixen sucre, no vegis!


- I ara acabem la tanda amb un esmorzar ben sa, un entrepà. Tot i que en aquest cas és de xoriç de Pamplona, però vaja, sempre millor que brioxeria.



Amanida de salmó, formatge i nous

Ja sabeu com m'agraden les amanides, aquesta vegada en fem una encara més cardiosaludable amb la presència del salmó, un peix blau ric en omega 3. I si li sumem les nous i l'oli ja anem sumant.


Ingredients:

  • enciam del llarg
  • tomàquet cherry
  • carrota
  • 3 nous
  • salmó fumat
  • formatge
  • vinagre balsàmic de Mòdena
  • oli d'oliva verge extra
  • sal i pebre

Elaboració:

Rentem l'enciam i el tallem petit. Netegem els tomàquets i els partim per la meitat. Pelem la carrota i la tallem a rodelles. Muntem la base i hi afegim el formatge tallat a tires fines, les nous, i el salmó.
Amanim tot amb el vinagre, l'oli, la sal i el pebre i ja ho tenim!

Sumar salud en invierno

En la epoca del frio, cuando las temperaturas bajan, empiezan a aparecer gripes y procesos virales. Pero y si os diera algunos trucos para prevenirla o en caso de contagiarnos curarnos más rápido y salir de ella mejor parados? Vamos a ver unos cuantos:

- Dieta equilibrada: llevar una dieta sana, con cinco raciones de frutas y verduras al dia, proteinas, mejor las que provienen del pescado, sobretodo del azul, cereales, lácteos y huevos

- Hacer ejercicio físico: es importante ya que ayuda a aumentar las defensas del organismo y a ser feliz, ya que te hace segregar endorfinas

- Beber 1'5l de agua: a parte de hidratarnos, tambien evita que se resequen las vias respiratorias

- Tomar el sol, hacer actividades al aire libre, así nos aseguramos que con una buena alimentación y el sol, nuestro cuerpo absorba la vitamina D necessaria

- No fumar ni beber alcohol, lo unico que hace es intoxicarnos el cuerpo y bajas nuestras defensas

- Airear la casa: abrir las ventanas durante unos diez minutos es suficiente para renovar el aire y mnatener un ambiente sano

- Lavate a menudo las manos, no olvides que el virus se contagia por contacto, así que mantenlos alejados


- I si notas algun simptoma, antes de que sea demasiado tarde recurre a la homeopatia. Es una excelente forma de potenciar tu salud y la de toda tu familia, ya que es apta para embarazadas y niños.

Así que ya sabes "cierra la puerta a la gripe y suma salud!"

19/3/14

Formatge: Taleggio DO

El Taleggio es menciona en documents del segle X i XI, on es prova que aleshores ja es comercialitzava amb ell. No obstant , el nom no va començar a utilitzar-se fins al segle XX i guarda relació amb Val Taleggio, a Bérgamo, on es produeix. Aquesta regió és famosa pels seus magnífics formatges, com el Grana Padano i el Gorgonzola.

El Taleggio es va crear amb la intenció de conservar la llet de la regió, i les coves naturals de Valsassina, a Lecco, Lombardia, constitueixen la càmera de curació perfecte. Les seves profundes esquerdes i fissures aporten aire condicionat natural i suaus brises que estenen la floridura que creix a l'escorça. El Taleggio es produeix ara amb llet pasteuritzada i no pasteuritzada en nombroses lleteries petites, però també en grans indústries en les quals la recepta s'ha adaptat a la tecnologia moderna, sense perdre la fidelitat als mètodes tradicionals, essencials per a conservar el seu caràcter únic.

No obstant, els millors són els que es fan amb llet sense pasteuritzar de les pastures alpines estivals i que maduren en coves.

La superfície de tots els formatges està impresa amb el distintiu del Consorci Tutela Taleggio, una marca de quatre fulles. Aquesta ha de quedar visible encara que el formatge es vengui en porcions.
És una garantía de la qualitat i l'origen; fins i tot l'embolcall del formatge ha de ser d'un determinat tipus i ha de portar la marca Taleggio.


Característiques:

La floridura i el llevat de l'escorça acceleren la descomposició de la quallada i procuren la maduració del formatge des de fora del formatge cap a l'interior.
Despren una fragancia herbàcea, suau però persistent, de fruites en fermentació, flors i brocòli.
Es por menjar amb l'escorça, però és una mica sorrenca, per la qual cosa es recomana raspar-la un xic.
Lamentablement, se sol vendre i menjar massa curat, o abans de que assoleixi la temperatura ambient, quan està insúls, corretjós, i sorrenc, i l'autèntic caràcter ha desaparegut per una excessiva refrigeració o queda ocult.

Consells de degustació:

Execl-lent formatge de taula que es pot menjat sol o utilitzar-se en diverses receptes, perquè es fon molt bé. Se sol servir després de l'àpat amb pomes, peres o figues; també en pastes, risotto, sopes, truites i amanides, així com en alguns tipus de pizzes o crepes. El millor acompanyament és un vi de Franciacorta, com el Terre di Franciacorta DOC, un negre robust de raïm Cabernet, Barbera i nebbiolo, o el magnífic espumós fermentat en ampolla, Franciacorta DOGC.

Fitxa tècnica:

Itàlia: Piamonte, Lombardía i Véneto
Maduració: 25-40 dies
Pes i forma: 1'7-2 kg, quadrat
Dimensions: D. 40 cm i 70 cm. a 10 cm.
Llet: vaca
Classificació: Semicurat
Productor: Varis

Cata:

És un formatge amb un gust pronunciat però delicat a la vegada. Nosaltres aquesta vegada l'hem provat a la pizza, ja que té molt bon punt de fusió i és una delícia.

Pizza Al Parmiggiano de la Tagliatella, amb bacon, Parmesà i Taleggio

Restaurant La Garrofa

Cada any anem a fer una calçotada a Valls, d'on és més tradició menjar el calçot cuit amb sarments, branques de cep, que li donen aquell gust tan característic.

Aquesta vegada vam anar a un restaurant situat a un petit poble anomenat La Garrofa, com el restaurant, a Avinyonet del Penedès.

Pitet cedit pel restaurants, aquest any guants i tot :)

De primer vam picar unes olives amanides i uns talls de bull de fetge que elaboren al mateix restaurant.


Vam tastar l'all-i-oli que hi havia servit amb un morter petit, molt fluix però bo, amb unes torrades fetes al foc. I ja ens vam posar el pitet tot esperant amb gana aquesta ceba tendra i dolça tan apreciada.


I ja ens van servir els calçots, en safata, enlloc de teula. Punt negatiu per la presentació, també per la salsa, sent aquesta escassa i gens comparable amb la dels anys anteriors, molt més gustosa, densa i abundant.

Amb això no en tinc ni per començar :)
També la mida dels calçots, eren massa gruixuts, cosa que al restaurant dels altres anys eren tots més prims, de la mateixa mida i més ben cuits, amb aquell gust escalivat que li confereix el cep.
Després dels calçots unes escarxofes fetes al caliu, molt ben amanides amb sal i oli, que tan bon gust li donen mentre vas menjant la part de l'interior de les fulles més tendres. Queda bona però se'n desaprofita molta.


De segon una graellada de carn, amb una botifarra magre, dues costelles de xai, bones i ben tendres, un tall de llom de porc, gruixut però ben marcat i magre, una mica eixut. Acompanyat d'unes mongetes pastoses que no passaven ni a la de tres.


Sort que els postres van ser molt bons, un gelat de torró artesà, que costa de trobar avui dia, amb xocolata desfeta, faltava que fos calenta :(, i una galeta bonissima, de sucre, clara d'ou i ametlla.


Un tallat per acabar l'àpat i molta sobretaula, que enguany érem seixanta persones!

Molt bo aquest cafè, amb un toc de regalèssia