
El "Motel" Empordà, des del qual es va impolsar la cuina catala moderna, ha complert 50 anys i per celebrar-ho va reunir sota la Cúpula del Museu Dalí alguns dels millors mestres dels fogons com Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Joan Roca, Elena Arzak, entre altres. Un total de trenta cuiners i més de 400 convidats van assistir a l'homenatge d'aquest degà de la cuina moderna.
L'efemèride ha servit també per a la presentació del llibre de Miquel  Berga "Històries del Motel. 50 anys de l'Hotel Empordà", qui ha destacat  que aquest establiment ha donat "forma i contingut a una aventura que  ha estat fundacional per a allò que avui es coneix com cuina catalana  moderna".
Berga ha compartit  protagonisme amb Colman Andrews, autor de la biografia de Ferran Adrià i  expert en cuina catalana, que ha ofert una conferència sobre les noces  d'or d'aquesta tendència culinària.
Tots els cuiners assistents,  sota la batuta de Jaume Subirós, gerent i cap de cuina del "Motel" des  de 1979, han aprofitat aquesta reunió per oferir un homenatge a Andrews  per la seva enorme aportació a l'estudi de la trajectòria de la cuina  catalana.
L'homenatge, a petició expressa de Subirós, ha  consistit en una foto de família en la qual tots ells duien les seves  impol·lutes jaquetes curtes -en el cas dels cuiners-, americanes -en el  dels responsables de sala- i unes gorres amb l'emblema del motel.
El  Motel Empordà va obrir les seves portes el 1961, el mateix any en el  qual arrencava el minigolf i xiringuito de Cala Montjoi "El Bulli", que  amb els anys va anar evolucionant fins a ser nomenat fins en cinc  ocasions com el millor restaurant del món.
Va ser fundat per Mercader com a un hotel de pas entre a la carretera de Figueres a França.

Adrià no dubta en  reconèixer la importància del paper de Josep Mercader i del seu gendre,  Jaume Subirós, a la cuina catalana moderna.
"El seu paper és  equiparable a Catalunya al de la cuina basca, que va posar la primera  pedra de l'adaptació a Espanya a la Nouvelle Cuisine", ha explicat Adrià  en declaracions a EFE.
Segons Subirós, que va començar com a  grum i ajudant de cuina al Motel Empordà, la veritable revolució  culinària va començar a partir de 1973, quan Mercader va demostrar que  la cuina catalana era "molt més que les estovalles de quadres, el pa amb  tomàquet i la botifarra".
Per a Subirós, el Motel va ser la  primera escola d'hostaleria, en la qual a més de cuina i gestió hotelera  va aprendre la importància del producte de temporada, de qualitat i de  proximitat, cosa que, des d'aleshores i fins avui, han estat una de les  banderes d'aquest establiment.
"Ells han estat com un far que ha  guiat la cuina catalana. Van agafar aquell aire de modernitat que  imperava en l'època, però van aportar a aquella revolució la cuina de  pagès, la més autèntica, la del seu entorn pròxim", ha manifestat a EFE  Joan Roca.
Roca, el restaurant del qual "El Celler de Can Roca"  ha estat nomenat recentment com el segon millor del món, segons la  revista Restaurant, ha declarat la seva "admiració personal i  professional" per la família Subirós, que des de la mort de Mercader  s'ocupa de la gestió del Motel a Figueres i de l'Hotel Almadrava Park a  Roses.           
Tal com deia Josep Pla, client habitual,  el "Motel" ha sabut posar a la cassola el paisatge empordanès.
Fonts: Diari de Girona
          Diari Empordà