4/2/12

Què és un producte light o lleuger?


Fixa’t bé en les etiquetes dels aliments, ja que a simple vista alguna cosa que pot semblar no tenir moltes calories en té un munt. Les etiquetes a vegades enganyen, no ens hem de fiar de tots els productes lights o dietètics. Simplement hem de fixar-nos que realment portin les calories adequades.

Perquè un producte pugui ser “light” o lleuger ha de complir una sèrie de requisits:

- Ha d’existir la versió light i la homòloga no light. Com a exemples tenim: maioneses, patates de bossa, gelats, cervesa...

- Ha de portar com a mínim un 30% menys de calories que el seu homòleg no light

- A l’etiquetatge s’hi ha de fer menció que el producte és light i s’hi ha de poder veure el valor calòric del producte (per 100 g o 100 ml), mencionant la reducció de calories. De forma facultativa, es pot incloure el valor calòric per porció

És a dir perquè existeixi un aliment light primer hi ha d’haver el mateix aliment però en versió normal.
Aquesta reducció calorica de l’aliment s’aconsegueix disminuint la seva quantitat d’hidrats de carboni (sucres) i substituint-los per edulcorants o bé reduint l’aport de greixos o fent servir substituts de greixos.

Els edulcorants són una alternativa al consum de sucre i permeten seguir disfrutant a moltes persones del sabor dolç, amb l’aventatge de que no porten energia (o molt poca), no produeixen càries i no influeixen en la glucèmia, és a dir, en els nivells de sucre a la sang.

Això fa que siguin productes adequats per gent amb obesitat o sobreprès, diabetis i hipertrigliceridèmia


Per altra banda, els productes que redueixen l’aport de greix també són aptes per gent amb hipercolesterolemia, sobreprès o obesitat.
Aquests productes fan servir uns substituts de greixos de dos tipus:

- Els que s’anomenen mimètics: que simulen la textura grassa de l’aliment, però no són aptes per fritures per la seva sensibilitat a la calor i el seu elevat contingut en aigua. S’utilitzen per elaborar aliments làctics, salses, gelats de llet, confitures, formatges, maioneses, mantega i iogurts.

- Els substituts: aquests són molt semblants als greixos, es comporten gairebé igual. Aporten a l’aliment el sabor i la untuositat pròpia del greix. Es fan servir per elaborar xocolata, confitures i aliments fornejats. A diferència dels anteriors, aquests si que poden fregir-se i cuinar-se a altes temperatures.
Alguns d’aquests productes que  trobem al mercat són la llet, el iogurt, formatge, cacau en pols, galetes, cereals d’esmorzar, pa de motlle, torradetes, melmelada, mantega, margarina i nata.

No hay comentarios:

Publicar un comentario