28/2/11

Truita de patates i ceba de Figueres

Dissabte per dinar truita de patates i ceba. Sembla estrany que amb dues patates, del kennebec (això si), dos ous de la pagesa, una ceba de Figueres, oli d'oliva verge extra i sal pugui sortir un plat tan bo!!! És un dels meus plats preferits!

Aquesta truita era una delícia
També s'ha de dir que la qualitat dels ingredients és un gran valor afegit, anem a mirar-los un per un:Els ous són frescos, comprats al mercat de Figueres, amb una pagesa que té gallines corretejant pel pati i clar, com a resultat fan uns ous petits, amb un rovell d'un groc intens i un gust incomparable!

Un altre dels elements clau és la patata, si és del Kennebec, millor. Per cert sabeu perquè es diu així? Va ser creada l'any 1941 pel Departament d'Agricultura dels Estats Units, partint dels creuaments de dues varietats, i es va multiplicar inicialment a l'estació de Presque Isle, situada a prop de la ciutat de Kennebec (Estat de Maine) de la qual rep el nom.

Algunes de les seves característiques:
El seu cicle (de la plantació a la collita) és d'uns 110 dies. La seva pell és groga i fina. La polpa és blanca. Té tendència al creixement dels tubercles prop de la superfície i per això pot prendre tints verdosos. El seu rendiment és mitjà. És adequada per bullir i fregir. Es considera organolèpticament excel·lent (molt similar a la patata del bufet d'Osona.)

També un ingredient estrella de la truita és la ceba de Figueres.
És una varietat de l'espècie Allium Cepa, que té un color rosat, una mica lilós i la seva forma és més aviat aplanada. Té un gust dolç i consistència tova, sense picor, característica aportada per les condiocions geogràfiques i climàtiques de l'Empordà.
Nomenarem algunes de les seves propietats nutricionals:
Ajuda a eliminar líquids perquè té molt potassi i poc sodi. És una font de vitamines del grup B, com l'àcid fòlic, necessàries durant l'embaràs. El magnesi de la ceba afavoreix el bon funcionament dels intestins, dels nervis, dels músculs i del sistema immunològic. Abusar de la ceba pot produir flatulència, perquè conté sofre.

Ja per acabar, però no per això el menys important, un altre ingredient essencial en la recepta de la truita i en la nostra dieta és un bon oli d'oliva verge extra. Si pot ser d'un trull de confiança, segur que aconsegueixes realment un suc d'oliva, com jo n'hi dic, que és el que realment hauria de ser suc d'oliva de primera premsada.

Ah i de la sal no en parlaré perquè hi vam posar sal Costa, però no us la deixeu, que potencia tots els altres ingredients.

No hay comentarios:

Publicar un comentario