20/11/11

Gnochetti al pesto

Els gnochetti són un tipus de pasta típics de la gastronomia sarda, els meus pares van anar a l'Alguer i ens els van portar.
I no només es coneix com a gnocchetti  aquest tipus de pasta, també és molt habitual (en algunes zones fins i tot més) denominar malloreddus, el significat (diminutiu de malloru) és petita vedella.

Es tracta de la pasta més popular de Sardenya, un dels plats clàssics de la seva cuina són els malloreddus alla campidanese o Gnocchetti alla campidanese (el nom Campidano es refereix a la zona fèrtil situada al voltant de ciutats a Guspini i Villacidro), s'elabora amb ragú de salsitxa fresca, un ragú, que com sabem té una llarga cocció. Altres característiques d'aquesta recepta tradicional són les espècies, però en podem  trobar variants. És important destacar que originalment els gnocchetti incloïen en la fórmula de la massa el safrà, cosa que li proporcionava una tonalitat groguenca, a més de gust.

Però pel color, podria portar a pensar a molts consumidors que es tracta de pasta amb ou, no és així, els Gnocchetti o malloreddus no s'elaboren amb ou, simplement amb sèmola, farina, safrà, aigua i sal. En l'actualitat, el safrà sol incorporar-se a la salsa o ragú de salsitxes de la recepta esmentada, encara que hi ha altres opcions que també caracteritzen aquesta pasta, com l'incorporar anís. Són moltes les salses apropiades per a aquest tipus de pasta, donada la seva forma de petites petxines gairebé tancades i estriades, admeten salses denses, amb carn, peix o marisc, verdura ...

Pels sards és considerat el seu plat típic per excel.lència.

Són de pasta curta elaborada amb blat dur i quan els cous tenen una consistència al dente i un gust molt suau. La seva superfície petita i reglada li confereix una textura peculiar, així com la seva forma, que és de petxina corba amb crestes a l'exterior. És una pasta que combina molt bé amb salses.


Nosaltres els vam preparar amb una salsa molt fàcil de pesto.

Ingredients per a dues persones:

250g, de gnochetti
50 g. de pinyons del país
mig vas d'oli d'oliva verge extra
una cullerada d'alfàbrega
1 dent d'all
un xic de sal
polsim de pebre

Elaboració: 

Primer de tot bullim la pasta amb mitja olla plena d'aigua. Quan bulli hi tirem un xic de sal.
Per altra banda, posem en una mà de morter, els pinyons, l'oli, l'all i l'alfàbrega i ho anem xafant tot, fins que quedi una pasta.
Una vegada bullida la pasta, ja hi podem tirar la salsa pesto i un polsim de pebre.

Per sobre s'hi pot ratllar també un xic de parmesà i ja podríem dinar :)



5 comentarios:

  1. Nunca lo he preparado yo, a ti te ha quedado con muy buena pinta.


    Lidia Pásate por mi blog cuando quieras y recoge un premio el que más te guste, te dejo el enlace para que lo recojas cuando quieras.

    http://cocina-trini.blogspot.com/2011/05/premios.html

    ResponderEliminar
  2. Que rico!! me chifla la pasta y sabes que?? nunca he preparado el pesto!! que te parece??
    UN beso

    ResponderEliminar
  3. M'encanten els blogs de menjar saludable!! encantada de conèixe't!!! i merci per participar...aviam si toca..:! petons

    ResponderEliminar
  4. una receta riquísima. Nunca los hago y tengo ganas de probar a hacerlos y esta receta me parece estupenda.
    un besito,
    Ani.

    ResponderEliminar
  5. Que casualidad, entrar por primera vez en tu blog, y encontrarme con una receta que tengo verdera cuiriosidad por hacerla.
    Me quedo de seguidora de tu blog, y con tu receta.
    Besitos

    ResponderEliminar