15/4/20

[#Recepta] Brunyols de l'Empordà

Aquests dies de Setmana Santa és tradició fer a les cases Brunyols, així que per no perdre la tradició us deixo la recepta que hem seguit aquest any per fer-ne, que és la que ens ha passat en flequer on comprem el pa. A més els ingredients els hem comprat tots a ell mateix i ens ha donat les indicacions de com fer-los, anem a veure-ho!


Brunyols de l'Empordà, perquè a l'Empordà es diuen amb la "R", brunyols!

Amb les quantitats que us dono d'ingredients ens han sortit per fer aproximadament 1'6 kg de brunyols, uns 55 brunyols si els fem d'uns 30 gr. cadascun.


Ingredients:
  • 1 kg de farina de força
  • 150 gr. de llevat de flequer
  • 50 gr. de llevat
  • 30 gr. de matafaluga
  • 2 llimones ratllades
  • 125 gr. de sucre
  • 125 gr. de mantega
  • 6 ous
  • 300 ml de llet
  • 1 copa d'anís o moscatell
  • oli de gira-sol
  • sucre per ensucrar-los


Elaboració:

Es barregen tots els ingredients i s'amassen bé fins a aconseguir una textura densa i compacta que deixarem reposar durant 2 hores, si pot ser amb una mica d'escalforeta.

Passat aquest temps procedirem a agafar trossos de massa per anar-ne fent boles rodones amb un forat al mig  que posarem a fregir en oli de gira-sol per tandes.


Conforme anem fregint els brunyols els passarem per sucre i els deixem reposar.

Hi ha qui abans d'ensucrar-los els ruixa amb anís i després hi posa el sucre, així el brunyol n'agafa el gust.


Consells de degustació:

Els brunyols de l'Empordà s'han de maridar amb garnatxa de l'Empordà per excel·lència. Jo us recomano un xarrup fresquet de nevera amb un parell de brunyols recent fets, encara tebis i és la bomba.


Com que amb aquesta recepta surten molts brunyols es poden guardar varis dies si els poseu en un recipient de vidre. També els podeu posar cinc minuts al forn i quedaran tovets i bons.

I si els voleu congelar, els haurieu de posar en bosses segons la quantitat que vulgueu menjar i el mateix dia al matí descongelar-los i posar-hi un raig d'anís i sucre a dins la bossa i semblaran acabats de fer :)


Valor nutricional:

Ja sabem que és un dolç que porta forces calories, sobretot per l'oli del fregit, ja que de sucre nosaltres no n'hi hem posat massa.

També dependrà del sucre que hi posem a l'exterior i si els mengem amb alcohol, que en aquest cas, la suma serà més calòrica. Tot i així jo us diria que els mengeu al migdia i una ració de dos unitats, que ja es guarden ;)



Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

No hay comentarios:

Publicar un comentario