29/4/16

Trobem @CadburyUK al HMS Belfast

En aquest post us parlaré d'un vaixell anclat al riu Tamesis, a Londres,  que forma una part important del Imperial War Museum, l'HMS Belfast.

Nosaltres aquest passat estiu, en un dia de pluja (que rar!) vam passejar per aquest museu flotant. A través de les seves exposicions el barco mostra els diferents aspectes de la vida a altamar durant la Segona Guerra Mundial.


La veritat és que val la pena veure'l. El recorregut és extens, ja que disposava de nou cobertes. Mitjançant una audioguia vas recorreguent els diferents punts tot visitant els camarots on dormien els mariners, l'inferemeria, la bodega, la sala del dentista, les sales de màquines, entre altres i la cuina.


La cuina era gran, imagineu donar de menjar a tants mariners. A la seva dieta hi predominava la patata, la veieu que tenien una zona especial a la cuina per pelar-les, així com les llegums i sopes.


Tot i que es venien tabletes de Mars i altres xocolatins a la cantina per aquells més llaminers. Mireu si en són d'antigues aquestes xocolatines, a la fotografia podem observar la Cadbury, marca inglesa per excel.lència i també altres marques conegudes i molts vigents a l'actualitat.


I és que la xocolata sempre atrau, ho feia abans i ho continua fent ara, que me'n dieu?


27/4/16

. @LekueES Pizza cruixent d'escalivada i formatge de cabra amb mel

Avui us porto una recepta que ens agrada molt a casa, la pizza. Però aquesta no és una pizza normal i corrent, sinó que és especial. I perquè és especial? Doncs perquè hem aconseguit fer-la cruixent gràcies al Pizza Mat de Lékué. Es tracta d'una làmina microperforada que aconsegueix un refredat uniforme i evita que la massa s'estovi. D'aquesta manera es crea una crosta cruixent. La veritat és que mai ens havia quedat amb aquesta textura, ens va agradar molt. El secret està en la cocció de la pizza amb aquest estri!


Ingredients per a la massa de la pizza:

250 g. de farina especial per pizza
125 ml d'aigua calenta
1/2 cullerada de sal
3 cullerades d'oli d'oliva verge extra

Elaboració:

Primer de tot posem la farina en un bol amb l'aigua calenta i barregem tot.


 Afegim la sal i l'oli d'oliva i pastem fins que quedi una massa compacta i que ja no s'enganxi a les mans. Fem una bola i la deixem reposar a sobre el Pizza Mat.


Passades unes hores, la massa haurà crescut un xic, hi passem el corró per aplanar la massa al llarg de la superfície del Pizza Mat i ja tindrem la base a punt.

Ingredients per a la pizza:

escalivada de pebrot vermell i esbergínia
formatge de cabra al toc de mel
orenga

Elaboració:

Disposem l'escalivada tallada petita per la base i el formatge de cabra esmicolat, que quedi ben repartit.


Hi espolsem orenga i enfornem amb el forn preescalfat durant uns 10 minuts aproximadament. Quan veiem que la massa queda rossa dels costat ja tindrem la pizza ben cuita.



Bon profit!


25/4/16

Restaurant Sant Martí Vell

Dissabte passat va ser un dia d'aquells per recordar. Potser per a segons qui pugui ser un dia normal però per a mi fou especial. Especial perquè vam celebrar un Pre-Sant Jordi a Girona i vaig estar a dues llibreries de Girona firmant llibres i per mi això és important. Si a més al migdia fem un bon àpat, com va ser el cas, acaba d'arrodonir el dia, que per rematar-lo varem passejar per les botigues de l'Espai Gironès, que ara feia temps que no trepitjavem i, si trobes alguna coseta doncs també fa gràcia!

Doncs, com us deia, varem anar al Restaurant Sant Martí, de Sant Martí Vell. Un restaurant molt acollidor amb una sala gran i un servei molt amable.

   
La carta és molt extensa, amb diferents entrants tan freds, com calents, arrossos, carns a la brasa d'alzina, guisats i peixos tan a la planxa com amb salsa. A part també disposen d'una fulla de suggeriments que no pintaven gens malament.

Com a benvinguda, dissabte hi havia, un xarrup de crema de verdura amb vinagreta de fruits secs i un toc de sal negre. Un bon detall de la casa.


Nosaltres ens vam decantar per fer un:

- Arrós negre de ceps i sèpia: ens va cridar l'atenció, sobretot per la presència del cep.


Ens el van servir amb una paella i n'hi havia una generosa quantitat. L'arrós estava al punt de cocció, molt bo.


De segon varem tenir clar només veure-ho:

- La pota de pop a la brasa d'alzina amb melmelada de tomàquet i ceba caramelitzada.


Una impressionant pota amb un gust potent de brasa d'alzina i amb l'excel.lent combinació de la melmelada i la ceba.


Cal destacar també l'acurada presentació del plat, i el gust impressionant. Aquest plat ens va encantar!


- Magret d'ànec a la brasa d'alzina amb poma confitada i ceba caramelitzada.


La brasa d'alzina li confereix un gust molt bo i acompanyat amb la poma i la ceba, de gustos dolços, era un plat de llagrimeta.


També ens va agradar molt.


I passem als postres:

- Coulant de xocolata amb avellanes i sorbet de mango: un coulant de deu, amb una xocolata exquissida, que es desfeia i amb un gust potent i deliciós.


Servit amb el sorbet de mango, molt ben elaborat i refrescant.


- Mousse de xocolata blanca i negre de Tanzània: una delicada mouse amb un gust molt fi. Acompanyada amb alguns fruits vermells. Bona presentació.


I per finalitzar aquest gran dinar un café sol i un tallat, servit amb llet ecològica. ´


En resum, un restaurant per repetir, tant pel seu tracte com sobretot la seva cuina, amb productes frescos i de proximitat i perfectament cuinats.

22/4/16

Llocs on estaré signant llibres per Sant Jordi

Això ja ho tenim aquí, demà és la Diada de Sant Jordi, un dia per passejar i mirar les parades plenes de roses i llibres. La Rambla fa molt de goig amb tanta gent festejant aquest dia. Enguany cau en dissabte i això significa més gent al carrer, potser un bon dissabte, sobretot si fa un bon sol.


Per la meva banda jo avui ja celebraré la Revetlla de Sant Jordi, a la Biblioteca de Figueres, on ens reunim tots els escritptors empordanesos que hem tret llibre entre el Sant Jordi de l'any passat i aquest. Un vespre bonic, on entre lectures, rialles i brindis esperem per l'endemà celebrar la diada firmant llibres per a tots els que així ho desitgin.


Us mostro les llibreries i els horaris on estaré per a tot aquells qui vulgui el llibre de "Cuina i Reaprofita" dedicat:

Matí:

D'11 a 12h. a la LLibreria Text
De 12 a 13h. a Llibres Low Cost

Tarda:

De 17 a 18h. a la Llibreria Abacus


La setmana passada vaig estar firmant a la Llibreria Empúries  i també a la Llibreria 22 en un Pre-Sant Jordi que cada any acostumen a fer.


Així doncs us espero demà a tots a la Rambla!

18/4/16

Sandvitx de pa de pipes de carbassa i de girassol amb gall d'indi i melmelada de chutney de tomàquet

El títol d'aquesta recepta és llarg, però no és perquè us endescuideu de la meitat d'ingredients que porta, ni per fanfarronejar :)
De fet es tracta d'una recepta fàcil, bona i més ràpida de fer que d'escriure! Només cal que partim d'una bona base que en aquest cas és la melmelada de chutney de tomàquet de La Fageda, elaborada amb tomàquet, poma, sucre, ceba, panses, coriandre, canyella, pebre de caiena i sal. Uns ingredients que ben combinats proporcionen un gust potent, dolç i a la vegada amb un toc picant a l'aliment amb el que la combinis. Nosaltres ho hem maridat amb gall d'indi, també és idònea per casar-la amb carn de porc, seitan, tofu, peixos blancs i blaus i també ous ferrats.


Anem a veure la recepta!

Ingredients:
Elaboració:

Passem les llesques de pa pel torrepa per tal de donar-lis un toc cruixent.
Untem la melmelada a les llesques i afegim llesques de gall d'indi.
Presentem el sandvitx com vulguem, a meitats de dos pisos o de varis, com us proposem nosaltres.

Contingut calòric:

La recepta és molt equilibrada, obtenim hidrats de carboni del pa i també proteïna magre del gall d'indi, sense greixos. Amb la melmelada hi afegim sucres però ben bé els propis de la fruita i verdura amb la que han fet el chutney. Una bona recepta per a un sopar diferent i a l'hora senzill.

15/4/16

A @LLIBRERIA22 signaré llibres!

S'acosta la Diada de Sant Jordi, un dia preciós on els protagonistes són la rosa i el llibre. Llàstima que només sigui un dia a l'any aquesta jornada on tothom compra un llibre per l'amant i una rosa per a l'estimada. Crec que s'hauria de celebrar sempre aquesta diada tan nostre i així fer que tots els dies fossin bons per comprar un llibre o regalar una rosa.


Com que no es pot fer tot en un dia, demà a Girona celebrarem un Pre-Sant Jordi amb la presència de diversos escritors a la Llibreria 22 de Girona. Jo personalment hi seré de 12h. a 13h. amb el meu llibre "Cuina i Reaprofita", de l'Editorial Cossetània, però també hi trobareu altres escriptors com Màrius Serra, Jair Domínguez, Núria Esponellà, entre molts altres. Us deixo la llista en pdf per si voleu veure l'horari.

http://llibreria22.net/downloads/addpdf/addpdf_474.pdf

Així doncs us espero a tots demà per poder dedicar-vos el llibre!!!!

13/4/16

. @Incatis B Delicious 2016

Aquest divendres obre les portes la 24ª edició del Saló de Turisme B Travel a la Fira de Barcelona, al recinte de Montjuïc, El certamen romandrà obert de divendres a diumenge de les 10 del matí a les 8 del vespre.

Aquesta fira és ideal per a tots aquells a qui els agradi viatjar, podent visitar els diferents stands dels 50 països i regions del món que hi ha enguany. Com a proposta gastronòmica, a l'àrea B Delicious s'hi oferiran més de 100 tastets a través de l'intercanvi de tiquets a partir d'1 euro, seguint la dinàmica del Firatast que es fa a Girona. De fet Incatis ja va proposar la creació d'un espai de tast dins del saló, a l'any 2013, i va tenir molt bona acceptació, tant pel visitant com per a l'expositor. El fet de poder degustar algunes especialitats de la cuina catalana és una bona cosa, i més coincidint aquest any amb la distinció de Catalunya com a Regió Europea de la Gastronomia 2016.

Alguns plats que trobarem seran l'arrossejat a l'estil mariner, el tàrtar de tonyina amb poma golden i guacamole, entre altres. Totes aquestes degustacions es poden maridar amb vins de la D.O. Empordà, la D.O. Alella i la D.O. Bages, així com cervesa, aigua i refrescs.


Com a novetat en aquesta edició trobem el B Delicious Night, Taste & Music, on podrem degustar les diferents propostes gatsronòmiques tant la nit de divendres com de dissabte fins les 23h., tot escoltant música en directe.

B Delicious també s'uneix a la solidaritat amb la Fam no fa vacances, del banc dels aliments, oferint degustacions d'arrossos a càrrec de cuiners catalans reconeguts, el divendres i dissabte a càrrec d'instagramers i bloggers. Alguns dels cuiners que podrem veure seran: Quim Casellas, del restaurant Casamar de Llafranc, Marc Gascons del restaurant Els Tinars, Fina Puigdevall, del resturants Les Cols i altres xefs amb estrellea Michelin.

Un escenàri de tast és una altra de les novetats d'aquest 2016, on hi han més de 20 activitats programades, com ara Tast de Ratafies, Masterclass de cockteleria i moltes altres més.

Diumenge hi haurà en Pep Nogué, amb el Suplement On Road de Catalunya Ràdio, en directe.

I és que aquest B Delicious 2016 serà un nou espai que us permetrà viatjar a través del paladar. I també a través de la mostra de fotografies de viatgers que han plasmat la seva escapada a través de l'Instagram.

11/4/16

[#Vermut] Vermutejant al @NouContinental

Al capdamunt de la Rambla hi trobem el Nou Continental. Una nova gerència que encapçala aquest mític restaurant de Figueres, l'anterior Continental. Un bar ideal fer anar a fer un vermut amb vistes a la Rambla, tot assegut a la seva terrassa mentre el sol t'acarona.


El servei és atent, tenen una oferta perfecte per a vermutejar, és a dir fer un vermut servit amb una rodella de taronja i amb un sifó dels d'abans.

8/4/16

20ª Fira del Conill a Vilafant

Aquest cap de setmana passat ha tingut lloc a Vilafant la 20ª Fira del Conill. Enguany es va fer una jornada tècnica el dissabte al matí, on es va parlar del conill en l'àmbit de la salut, amb una xerrada d'una dietista, en el mercat, amb la baixa demanada que té malgrat ser un producte bo i també vam poder tastar-lo.


Varem provar el conill en forma d'hamburgueseta, també en pintxo, en croqueta i en costella arrebossada, que per cert era molt bona. No sempre hem de menjar el conill guisat o a la planxa.


La veritat és que a Catalunya, segons la Unió de Pagesos, mengem uns 2 kg. de conill per persona anual. Em vaig quedar sorpresa, però pensant'hi bé, si que no és una carn que la gent acostumi a cuinar. Trobo que haurem de potenciar el consum d'aquesta carn blanca, ja que és molt sana i dóna moltes opcions a la cuina que el típic guisat amb pebrot i tomàquet.


Això es demostra el diumenge en els Tastets que s'ofereixen a la Fira del Conill, on diferents restaurants de Vilafant donen a conèixer la seva proposta. Nosaltres aquest any vam tastar:


- Conill en escabetx: bona cocció del conill i amb un gust força pronunciat del vinagre, però em va agradar.

 
- Conill amb xocolata blanca i ametlla laminada amb patata violeta, del Restaurant Amiel: un guisat dolç, estrany al principi però bo, diferent


- Civet de conill, de Can Badó: una altra manera de cuinar-lo, amb una forta salsa però amb el conill ben melós



- Arrós de conill, de Can Costa: un arrós molt potent de gust i bo, sempre és un dels plats que té més èxit, almenys segons les enquestes que es van fer aquest any per conèixer els tastets que més agraden.


En aquesta edició, com a novetat hi van haver dos showcookings fets per l'Escola d'Hostaleria de l'Alt Empordà, els quals van elaborar diferents receptes a partir de la carn de conill. Ens varen donar moltes idees, com la de recuperar els escabetxos que ja es feia antigament i que ara està tant de moda, entre altres propostes molt bones.

6/4/16

Tret de sortida al Vivid @EmpordaWine

Divendres passat va tenir lloc a la Cooperativa de Garriguella el tret de sortida al Vivid, el festival vinculat al món del vi, amb un taller de cocktails by Gerard Ruiz. De la mà d'aquest carismàtic i entusiasta bartender vam poder veure l'elaboració de diferents cocktails amb l'exclussivitat d'estar elaborats, per primera vegada, amb una base de vi, el Tramuntanart, o cava, el Brut Nature de Jassa Vella.


Així doncs vam iniciar la inauguració del Vivid amb un cocktail Mojito 2.0 de maduixa amb vi blancTramuntanart que molt amablement ens va fer el gerent de l'empresa Cocktail Time, Gerard Ruiz.


Cal dir que em va sorprendre agradablement i que es tracta d'una mescla suau molt agradable en boca.


Vam iniciar el taller amb una breu explicació de la paraula cocktail, que resulta que ja es feien a l'antiguitat, i nosaltres pensant que era una cosa moderna! L'etimologia de la paraula ve de Cock i Tail, que literalment significa cua de gall i és perquè a les baralles de galls ja se'n prenien de barreges de diferents alcohols.


En Gerard ens va comentar que ell fa servir productes kmO en els seus cocktails, un punt favorable a tenir en compte. També ens va comentar, que en els cocktails, com en el menjar, entren per la vista, per tant si els decorem amb una fruita vistosa com una maduixa tallada en forma de flor o un ventall de poma deshidratada, sempre quedarà millor :)


Us deixo amb un dels coktails que va preparar durant el taller, que va ser molt interessant.


Garriguella Queen

Se serveix en Copa de cava

20 ml de suc de poma natural
20 ml de licor de flor de saüc
Top up de Cava Brut Nature La Jassa Vella
Garnish: ventall de poma

Degustació:Tocs a fruites blanques com la poma verda, el meló, la pera, molt floral i fresc.

En va preparar 5 més que van estar molt bé, sobretot per la diversitat d'ingredients que fa servir i per la combinació que acaba creant. Alguns són més de caire professional, però altres ens els podem fer a casa. Jo m'animaré a provar-ne algun i vosaltres?

Cocktail dins d'una magrana amb fum de roure