27/9/17

Formatge Fermió

El formatge Fermió de la Formatgeria La Balda, una formatgeria molt jove, situada a Sant Martí de Llémena, es tracta d'un formatge de coagulació àcida de llet crua de vaca i de pasta tova i pell florida blanca.



La llet l'obtenen d'explotacions properes a la Vall de Llémena (entre les comarques del Gironès i la Garrotxa) que van a buscar al moment de la munyida i amb la qual inicien l'elaboració del formatge de seguida que arriben a l'obrador en un procés que dura aproximadament 4 dies i que comprèn el quallat, l'emmotllat, el salat i l'oreig. Després comença la fase d'afinat en una cava de maduració, on hi està entre 2 i 4 setmanes més.

Aquest formatge té un color ivori i un aspecte delicat, inspirat en el Saint Marcellin francès. Té el segell de Girona Excel.lent. I també va guanyar l'Or al Lactium 2017 amb la categoria de tous de vaca.


Es presenta en peces que van dels 100 als 120 grams.

La seva olor és làctica, una mica animal i amb tocs de mantega.


La característica d'aquest formatge és que conforme madura fa proteòlisi, és a dir, es trenquen les seves proteïnes i la pasta del formatge es fa líquida, moment segons diuen en el qual és millor consumir-lo.

Nosaltres per casualitat ja el vam degustar així, amb unes torrades de pa rústic ben sucat amb pa i tomàquet.


En boca és un formatge dolcenc amb un subtil toc amarg i àcid. La textura més seca de la pell contrasta amb el seu interior cremós amb notes de fruits secs.

Fitxa tècnica:

Origen: Sant Marí de Llémena (Girona)
Maduració: 2-4 setmanes
Pes i forma: 100-120 gr. rodó
Dimensions: D. 7,5 cm a 2'5 cm.
Llet: crua de vaca
Productor: La Balda

Maridatge:

Combina bé amb una garnatxa de l'Empordà ben fresqueta i un bon pa.
O també deixar que la seva pasta caigui sobre un entrecot, així amb l'escalfor es desfà i queda sublim.

Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

No hay comentarios:

Publicar un comentario