21/2/20

[#Radio] @gironafmcat El millor xuixo (20-02-2020)

Avui estem en mode dolç i parlarem d'un dolç molt conegut i que tothom, qui més, qui menys, segurament ha menjat alguna vegada, el xuixo. I concretament farem un recorregut per diferents pastisseries per descobrir quin és el millor!



El xuixo és gironí, es va començar a fer a l'any 1918 a l'obrador de la Pastisseria Puig, al carrer de la Cort reial 15. Diuen que la creació del xuixo va anar de la mà d'un pastisser francès que va ajudar a Emili Puig a fer la recepta. Tot i així, no va ser fins anys més tard que el xuixo es va conèixer i va anar guanyant protagonisme. El punt àlgid va ser quan l'Ajuntament de Girona va dedicar una publicació de Fires a aquest dolç.


Avui dia les pastisseries segueixen fet aquesta pasta de full, crema i sucre que tan agrada a petits i grans i on cada un té la seva pròpia manera de fer-lo. Per això anem a veure les particularitats de cada pastisseria!


Comencem a l'origen del xuixo, a la ciutat de Girona, amb el xuixo de Can Castelló on a banda del típic de crema en fan de torró de xixona, de ratafia, de xocolata, entre altres especialitats boníssimes. No tenen botiga física, sinó que des del seu obrador reparteixen a restaurants i botigues on comprar-lo, així com fleques.

De mida són petitets, ideals fer tastar-ne un parell i així provar altres gustos.

Seguim a Girona amb la Pastisseria Tornés, on fan el xuixo de crema clàssic, amb una pasta alveolada, ben fregida i amb una crema pastisseria com deu mana.

Casa Moner ens delecta amb els xuixos petits de molts farcits diferents com ara praliné, gerds, mel i mató, taronja, cafè, Xixona, crema, nata i també salats com el de sobrassada o formatge. A més ofereixen una caixa Selecció on pots combinar-los i endur-te'ls a casa o si els vols per regal quedes com un senyor ;)



Continuem a Girona amb el Forn Montserrat, situat al carrer Calderers, trobem el xuixo de tota la vida, amb una bona massa fregida i farcit de crema, tot i que en fan amb xocolata a dins i les puntes banyades amb una xocolata negre que estan tremends, sobretot quan els mossegues i fan aquell crec que és un vici que vols repetir.

Ara fem un salt a Banyoles, a la Fleca Pastisseria Padres, on trobem justament el "Millor xuixo del món" segons el jurat del Concurs Internacional que es va fer al Fòrum Gastronòmic al novembre del'18. Des d'aleshores aquesta fleca no ha parat de fer xuixos on gent d'arreu s'acosta a comprar-lo.
El seu xuixo és d'una mida molt bona, perquè no és ni petit ni massa gran. Però el que interessa és que està ben fregit, amb una massa molt ben elaborada i una crema excel·lent.

I ara acabem amb dues pastisseries de Figueres, la Pastisseria Tall Dolç on elaboren un xuixo amb una pasta molt flonja i un farcit de crema molt fi, potser un pèl escàs, però boníssima. A més no gens oliós, passa molt bé.

I l'altra que us vull comentar és la Pastisseria Parc Bosch, amb un xuixo tradicional, una bona pasta i una generosa quantitat de crema molt ben elaborada.

Tot i que també en fan farcit de nata, com el que us mostro a la imatge :)


I fins aquí la meva llista però el que us diré és que el millor xuixo és aquell que us agradi a vosaltres, ja que cada persona té un gust diferent i jo us puc aconsellar segons el meu parer, però sobre gustos, colors, no? El que si ha de ser un bon xuixo és aquell que no sigui pesat, que tingui una massa que no carregui, amb una crema pastissera fina i sobretot una bona fritura.


I per finalitzar us faré una última recomanació i és que el xuixo és molt bo menjar-lo tal qual, és a dir recent comprat de la pastisseria i degustar-lo de postres però també és ideal, sobretot amb els xuixos més petitets, que donen més joc, fer-los a la brasa, ja que els sucres exteriors es caramel·litzen i la crema del farcit s'escalfa i estan boníssims. Si no les heu tastar mai, proveu-los i ja em direu!


Us deixo també el podcast del programa de ràdio per si us fa gràcia escoltar-lo.






Si t'ha agradat aquest post, em pots trobar i seguir-me a les xarxes socials Facebook, Twitter, Instagram
T'hi espero!

No hay comentarios:

Publicar un comentario