17/3/16

[#Fira] @Incatis 1ª Fira de la Brasa al Mercat del Ram de Tordera

La 39a edició de la Fira Mercat del Ram de Tordera arriba aquest any amb una novetat gastronòmica; la incorporació d'una fira dedicada a la brasa, ampliant d'aquesta manera la seva oferta gastronòmica i oferint més atractius al visitant.

Concretament el divendres 18 de març ja arrenca la 1a Fira de la Brasa, amb espectacular una graellada de carn, verdures, sardines, torrades, botifarres, all i oli i molt més. Els comerços i establiments de restauració del municipi també s'impliquen en aquesta nova proposta.


Aquesta fira tindrà lloc els dies 18,19 i 20 de març. Tres dies on poder degustar carns, sardines, torrades i verdures fetes a la brasa, així com dolços i altres propostes culinàries. Les degustacions aniran entre 1 i 3 tiquets i cada tiquet costa 1 euro.

Tot això ho trobareu al Espai de Tast que s'ubicarà dins el recinte firal del Mercat del Ram on també hi haurà taules i cadires per estar més còmode. Cal dir que el fet de coure els aliments a la brasa els hi confereix un gust molt bo, a la vegada que es fa una cocció sana.

Cal destacar però que el protagonista de la fira serà el porc a l'espasa, on podrem veure com couen el porc sencer.

La fira de la Brasa està organitzada per l’empresa INCATIS.

14/3/16

Lactium, la fira del formatge artesà els dies 19 i 20 de març

La 8ª edició de la Fira del formatge artesà, el Lactium, ja arriba se celebrerà els dies 19 i 20 de març a la Plaça dels Màrtirs de Vic.

Més de 40 parades de formatges i productes làctics de productors provinents de Catalunya, i també de fora; la Comunitat Valenciana, el País Basc, Aragó, Castella la Manxa, Castella i Lleó, Astúries i els Balears.

Durant els dos dies que dura la fira hi haurà tastos de formatges guiats, maridatges així com tallers per aprendre a fer pastissos de formatge.

El dissabte al matí, al Temple Romà, es farà el  concurs de Formatges Lactium, cada vegada més reconegut i en el qual s'hi presenten uns 150 formatges. I és precisament amb els formatges guanyadors d'aquest concurs amb els quals es fan els tastos guiats, tot un privilegi.

Us deixo amb el programa perquè no us perdeu cap detall:

DISSABTE 19-03-16

9h30 Concurs de Formatges Lactium al Temple Romà

11h a 20h Degustacions de formatges i vermuts

11h a 13h Taller o showcooking de pastissos de formatge a càrrec d’Angelina Garcia

12h a 13h Taller o showcooking de sucs verds

13h30 a 14h Presentació del llibre Els Millors Formatges de Catalunya de Laia Pont i Natàlia Nicolau

16h a 20h Taller o showcooking de pastissos de formatge a càrrec d’Angelina Garcia

17h a 19h Tastos guiats amb els formatges guanyadors del concurs Lactium, maridats amb vins i
cerveses artesanes.

18h a 19h Taller o showcooking de sucs verds

DIUMENGE 20-03-16

11h a 20h Degustacions de formatges i vermuts

11h a 13h Tastos guiats amb els formatges guanyadors del concurs Lactium, maridats amb vins i
cerveses artesanes.

11h a 13h Taller o showcooking de pastissos de formatge a càrrec d’Olga i Braulio de Can Paperines

11h30 a 12h30 Taller o showcooking de sucs verds

16h15 a 18h15 Taller o showcooking de pastissos de formatge a càrrec de Lluís Bertran del restaurant El Casino de Vic

17h a 19h Tastos guiats amb els formatges guanyadors del concurs Lactium, maridats amb vins i cerveses artesanes.

SOPAR LACTIUM AL TEMPLE

Com ja és habitual en els últims anys, el dijous 17 de març, el Temple Romà acull un sopar
basat en formatges que enguany està elaborat pel reconegut cuiner Nando Jubany, i
compta amb la participació del gastrònom Pep Palau i l’enginyer químic i enòleg Raül
Bobet, propietari del Celler Castell d’Encús.

Preu: 80€

Hora: 20h30

Reserves: comunicacio@canjubany.com  tel.649 578 789

ESPAI TERRA I CUINA: VENDA I DEGUSTACIÓ DE PRODUCTES DE PROXIMITAT

Els productes de proximitat són els protagonistes de l’Espai Terra i Cuina, ubicat a la Rambla passeig, amb una quarantena de productors agroalimentaris que compten amb el segell que atorga la Generalitat de Catalunya de venda de proximitat o bé tenen el carnet d’artesà, que dóna la mateixa administració.

Alguns dels productes que hi trobareu són olis, mel, embotits, vins, cerveses, pastisseria i bolets. Diversos estands vendran tapes relacionades amb el seu producte.

Complementant aquesta venda de productes d’alimentació, hi haurà una espai reservat a la gastronomia coordinat pel cuiner David Sanglas. En aquest espai s’hi oferiran:

Dissabte                    

Matí       Esmorzar cap i pota (5€)

Migdia   Xatonada (5€), Arrossada (5€)
            Tast guiat de cervesa i embotit a càrrec de Pep Palau (13h15/2€)
           
Tarda     Gastromusical (17h30/5€)*
                                                 
Diumenge

Matí       Gastromusical (11h30/5€)*

Migdia    Xatonada (5€), Calçotada (5€), Brasa (5€)
             
Tarda      Tast guiat de cervesa i embotit a càrrec de Pep Palau (19h15/3€)

*El gastromusical consistirà en un maridatge de productes locals, vins i música de la mà dels
cuiners d’Osona Cuina, el Celler d’Osona i la cantant Carla Serrat. El dissabte es farà a les 17h30 i el diumenge a les 11h30.
                           
                                                       SOPAR NIT DE RAMS

El dissabte 19 de març a l’Orfeó Vigatà es fa el Sopar Nit de Rams amb productes del col·lectiu Osona Terra, que elaborarà el Graeller Rialler, i l’acompanyament de Sarau Rumba i DJ Morocha.

L’àpat, a peu dret, consistirà en:
  • Croqueta Cassolana de Bull Blanc
  • Croqueta Cassolana de Bull Negre
  • Fideuà
  • Truiteta i/o ous farcits
  • Pinxo de Formatges
  • Llesca de Coca del Mossèn amb tomàquet i oli amb llonganissa
  • Cruixent de pollastre
Postres:
  • Flam i/o mató
  • Gelats "Xixuneta"
Begudes:

Vi - Aigua - Cervesa
Ratafia Bosch

Cafè – Infusions

Preu:22€  Tickets a l’avançada a l’Oficina de Turisme de Vic i a la recepció d’OFIM (Historiador Ramon d’Abadal i Vinyals, 2a planta, Vic).

11/3/16

Presentació i tast @coopgarriguell

Ahir va tenir lloc la presentació del meu segon llibre, "Cuina i Reaprofita" a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres amb l'obertura de la Nati Vilanova, la directora de la biblioteca, i l'excel.lent introducció d'una gran cuinera i encara més gran persona, la Carme Ruiz.


La sala estava força plena, això em va agradar molt. Des d'aquí us torno a agrair a tots aquells que vareu venir. Els que no, sapigueu que estaré firmant llibres a la Ramba de Figueres el dia de Sant Jordi.


La presentació d'ahir la vam cloure fent un tast de la Garnatxa Ambre de la Cooperativa de Gariguella, que molt amablement ens va cedir. També la vam acompanyar amb coca casolana que havíem preparat.


Així doncs, després dels nervis passats, ja està, ara ve lo bo: entrevistes, firmar llibres, la vetllada de Sant Jordi a la biblioteca i potser una possible presentació del llibre a Girona, ja us informaré :)


I ja sabeu, si per Sant Jordi no sabeu quin llibre regalar perquè no el de Cuina i Reaprofita, d'aquesta manera potser treus sortida a algun tuper que corre per la nevera amb la creativitat que es mereix!



9/3/16

Restaurant @laquintajusta


Aquest passat dissabte vam aprofitar l'Olotx2, una iniciativa molt bona que es du a terme cada any l'ultim cap de setmana de febrer per incentivar una època fluixa. Enguany ha estat els dies 26,27 i 28 de febrer. Es tracta de que pagues per una persona però en gaudeixes per dos. Molts restaurants de la Garrotxa ofereixen aquesta promoció, així com hotels i botigues de la ciutat.

Nosaltres fa un parell d'anys que hi anem, el primer any vam anar al Restaurant El Mig, situat al bell mig d'Olot, l'any passat vam gaudir de Les Cols i aquesta vegada hem tastat La Quinta Justa. Un restaurant molt acollidor i amb una decoració molt bonica, de sostres alts i parets de fusta blanca, combinat amb el sofisticat blanc i negre.
El personal molt amable i atent, sobretot al principi quan encara no hi havia tanta gent. Ja se sap però que aquest dia no és un dels millors per jutjar amb l'aglomeració que tenen alguns restaurants.


El menú ja l'havíem vist per la web i ens va semblar bé. Anem a veure'l!

Per a picar ens van dur:

- Piruleta de formatge Serrat d'ovella Mas Farró: presentada en un vas de vidre amb sorreta. Molt bona.


- Cullera de porc Duroc confitat amb anís estrellat, cardamom, cítrics i sàlvia. Aquest tast el vaig trobar excel.lent, una mescla d'espècies explosiva amb un gust molt potent, potser massa i tot per a segons quins paladars.


- Arrós cremós amb xipirons, tinta de calamar, carxofes i cloïsses. Bona presentació del plat amb un xips d'escarxofes fregides que hi van donar un toc cruixent molt adequat. El punt de l'arrós estava perfecte, grenyal, com m'agrada a mi.


- Cuixa d'ànec amb peres confitades al moscat. La cuixa estava cuita al forn a baixa temperatura durant unes hores. La carn era melosa i l'acompanyament de la pera hi quedava bo.


- Brownie de xocolata blanca amb fruites del bosc i gelat de iogurt de la Fageda. M'esperava un senyor brownie blanc i amb nous i ens van dur com una espècie de pastís extra dolç, aquest postres no em va decebre. Això si, el gelat de iogurt tenia un gust boníssim i combinat amb nabius, casava bé.


Per beure aigua amb gas, que entrava al menú i pa cuit al forn de llenya, molt bo, de crosta cruixent i molla esponjosa.


En resum ens va agradar. El preu del menú era de 25 euros, amb aigua i pa, que dividit entre dos està molt bé. Ens va costar 29 euros ja que vam agafar una cervesa i un cafè especial.

 

7/3/16

Tast final de @coopgarriguell amb una garntaxa Ambre i coca per a tothom

Ja la tenim aquí, aquest dijous a les 19.30 hores a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres tindrà lloc la presentació del meu segon llibre, "Cuina i Reaprofita", de l'Editorial Cosstènia.

La presentació anirà a càrrec de Carme Ruiz, una gran dona i bona cuinera que m'acompanyarà durant l'acte.

Així doncs us espero aquest proper dijous per saludar-vos a tots. Dir-vos també que al final de la presentació hi haurà coca casolana i la garnatxa Ambre gentilesa de la Cooperativa de Garriguella per a tothom!


4/3/16

Cooperativa @fageda

 

Aquest plujós cap de setmana, aprofitant que se celebrava la cinquena edició de l'Olot x 2, vam tenir el plaer de poder visitar la Cooperativa La Fageda, gràcies al seu responsable de comunicació, en Marc Alegre.
A les 9:30h del matí ja ens trobàvem a les instal·lacions de la Cooperativa, situada al mig del La Fageda d'en Jordà, dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.


La cooperativa es va fundar l'any 1982 gràcies als psicòlegs Cristobal Colón i Carme Jordà amb l'objectiu d'integrar i facilitar la socialització de gent amb diferents discapacitats intel·lectuals o trastorns mentals de diversa índole.


La parella de psicòlegs van comprar unes propietats dins el parc natural de La Fageda per tal d'estar en ple contacte amb la naturalesa. Aquestes propietats incloïen un ramat d'unes 20 vaques, que van començar venent la llet com a forma de finançament. No fou fins un temps més tard, degut a una nova normativa europea, la quota lletera, que obligava a pagar un impost per mínim de producció lletera, que els va fer decidir a reorientar-se per elaborar productes làctics a partir de la seva pròpia producció i que sense saber-ho, va esdevenir la gènesi del que coneixem actualment.


En l'actualitat a l'empresa hi treballen unes 250 persones, un 60% de les quals té algun tipus de discapacitat. Tot i que l'empresa es dedica principalment a l'elaboració de iogurts des de l'any 1993, també produeixen diversos tipus de melmelades, batuts i gelats.
Cal destacar també que es tracta d'una cooperativa sense ànim de lucre, el que significa que qualsevol tipus de benefici obtingut, es reinverteix en la millora de la pròpia cooperativa, intentant millorar-ne la seva eficiència i producció però també en benefici del benestar dels seus treballadors, oferint-lis residències on viure, serveis comuns d'esbarjo i llocs on compartir el seu temps lliure.
La filosofia de la cooperativa és que per ajudar realment a integrar a una persona amb qualsevol tipus de discapacitat o trastorn mental, la millor via és fent-lo sentir útil amb un tipus de treball real, que l'ajudi a relacionar-se, integrar-se i a disposar d'un sou que li permeti viure dignament i desenvolupar-se plenament com a persona.


Tornant a la feina de la Cooperativa, tota la seva producció làctia prové de les vaques de la varietat Frisona, ara forces més que aquelles 20 inicials de què disposava la finca als seus inicis i que tenen pasturant tranquil·lament pels prats dels volts de les instal·lacions, menjant sempre herba i cereal natural, sense haver provat mai cap tipus de pinso industrial.
Les vaques, molt ben cuidades, disposen fins i tot de música clàssica per tal que estiguin ben relaxades i una mena d'aparells de raspallat que s'activen en contacte amb la vaca, fent-lis així un massatge.


Tota la producció de llet d'aquestes vaques, és enviada mitjançant diversos conductes subterranis que els protegeix del fred cap a la planta de pasteurització pel seu posterior tractament amb els bacteris que han de realitzar el procés de fermentació dels iogurts, on se sotmet el producte a una temperatura d'uns 45 graus durant unes hores per finalment aturar-ne el procés sotmetent-los a baixes temperatures. Finalment, es guarda la producció en una cambra frigorífica i es distribueix pels diversos comerços de Catalunya. Tot i que inicialment es va començar distribuint només a algun centre sanitari, de mica en mica va passar a distribuir-se també a centres penitenciaris, hospitals, restaurants i finalment a botigues i supermercats pel públic en general.


Una gran iniciativa, que demostra que es pot fer un producte d'una altíssima qualitat, amb una gran varietat entre la que escollir, molt natural i ecològica i que a més a més, té al darrera una finalitat encara més gran i noble, ajudar i integrar un col·lectiu de persones a través d'un projecte social del qual se'n poden aprendre moltes coses i que de ben segur, hauria de ser un model a seguir.


La visita va culminar amb una projecció d'un vídeo resum dels orígens de l'empresa on es poden veure els seus fundadors i treballadors parlar del projecte social durant el pas dels anys i un excel·lent tast dels productes de La Fageda: un iogurt grec, una melmelada, un batut de iogurt i un gelat.

 

Una visita molt recomanable, entretinguda i de ben segur interessant per a grans i petits, amb la oportunitat de tastar els seus productes en cas que encara no ho hàgiu fet i de la qual en vam sortir encantats, ja que malauradament, desconeixíem la gran tasca que està realitzant la cooperativa i que des d'aquí, encoratgem a seguir endavant, realitzant aquesta gran feina i animant a tothom a provar els seus productes, ja que deixant de banda la seva gran qualitat, a més, comprant els seus productes, estem posant el nostre petit gra de sorra per ajudar-los amb la seva gran tasca.

2/3/16

. @BiblioFigueres Esteu tots convidats a...

La presentació del meu segon llibre "Cuina i Reaprofita" de l'Editorial Cossetània. Aquesta tindrà lloc a Figueres, a la Biblioteca Fages de Climent el dijous dia 10 de març a les 19.30 hores.

M'agradaria que vinguessiu, tan els que ens coneixem en persona com els que ens seguim mitjançant els blogs.

El llibre és per aquell qui cuina, pels que sempre li sobren tuppers de menjar i no sap què fer-ne, pels que llencen parts d'alguns aliments que són comestibles i per tothom que tingui curiositat per veure tant receptes més conegudes com algunes més noves, o això espero.

A veure si ens veiem a la presentació, qui no pugui venir aquest dia també estaré firmant a la Rambla de Figueres el dia de Sant Jordi, és a dir, que teniu opcions :)


29/2/16

Maduixes amb vinagre de Mòdena

Ara ja podem trobar maduixes, el bon temps ha fet que s'adelentessin i en puguem gaudir abans.

Les maduixes són una fruita molt sana, amb propietats beneficioses pel cor, tal com ens suggereix la seva forma i color.
També van per bé pels ronyons i com a antioxidants, gràcies al seu alt contingut en vitamina C, carotenoids i antocians.

Nosaltres les hem elaborat amb vinagre de Mòdena per tal de donar-lis un toc de gràcia. La idea és que treguin el seu suc quedant així més sucoses.


Ingredients:

  • 1 kg de maduixes
  • 4 cullerades soperes de vinagre de Mòdena
  • 4 cullerades soperes de sucre, amb 2 cullerades soperes també fariem
Elaboració:

Rentem les maduixes ben netes. Les tallem petites i les posem en un plat fondo.
Hi evoquem el viangre i el sucre i barregem bé, que quedi tot ben impregnat.
Deixem tota una nit per tal que les maduixes treguin el seu suc i es barregin tot bé.


Consells de degustació:

També hi podem posar un plàtan tallat a rodelles, que hi combina molt bé. O també alguna altra fruita que tinguem com poma o pera.
Quant al sucre que hi afegim, se'n pot reduir la quantitat, ja que la maduixa per si sola ja és prou dolça i el vinagre de Mòdena també és dolcet.
Una altra elaboració que vam fer un altre dia va ser maduixes amb suc de llimona i sucre, que també queden molt bé.