19/9/12

Fira del formatge a Lladó

Enguany ja s'ha celebrat la 17ª Fira del formatge a Lladó. És una fira maca ja que venen diferents parades de formatge, moltes de França i algunes d'aquí més aprop nostre. El cas és que el formatge sol agradar a molta gent i si tens l'oportunitat de poder-lo degustar millor que millor. Nosaltres aquest cas vam comprar el tast que valia 8 euros i consistia en 4 tastets de formatge i un got de vi. Podies triar-lo de la formatgeria que més t'agradés. En vam provar un cada un del Mas Marcè, concretament El Set i els altres dos eren de formatgeries franceses, això si elaborats amb llet de cabra i força curats.

També vam assistir al taller de cuina que feia en Kiko, del restaurant que porta el seu nom, situat a la plaça de Lladó.
Va consistir en l'elaboració d'un entrant, primer plat i postres tots ells elaborats amb formatges.


L'entrant va ser una crema de carbassa amb parmesà. Com a consell ens va dir que millor no posar-hi crema de llet en aquesta crema per tal de no emmascarar sabors. S'ha de notar bé el gust de la verdura, això si un brou suau si que s'hi pot emprar.


De primer plat va elaborar un risotto de gambes amb parmesà. Va començar fregint la ceba ben picada amb mantega, hi va tirar les cues de gambes pelades, hi va evocar l'arrós i més tard i sense parar de remenar el brou de pollastre. Com a punt final unes fines làmines de parmesà, que al contacte amb l'escalfor de l'arrós es desfeien. Feia bona pinta el plat, decorat amb un xic de cibulet.


I com a postres va idear una recepta nova i original, milfulles de síndria caramelitzada amb ron i formatge fresc. Amb l'experiència d'aquest gran cuiner sempre pots inventar algun plat que segur que queda bé, com va ser el cas.
Primer va fregir la síndria amb mantega i sucre morè. Posteriorment hi va tirar un bon raig de ron i la va flamejar fins a evaporar-ne tot l'alcohol. Després la va muntar al plat, amb làmines de formatge fresc entremig de la síndria i el suc del ron barrejat amb el sucre morè. Feia una olor que alimentava :)


Va ser un acte agradable i va emplenar la sala de gent, això de la cuina sempre agrada!

  

Amanida de pasta alemana

Ja quasi estem acabant l'estiu, per tant, hem d'acabar de gastar la maionesa, que a l'hivern ja no la fem servir per elaborar tants plats. Així doncs, amb un dia tan maco i calorós com feia, havia de fer alguna cosa ràpida i senzilla de fer i amb coses que tinguéssim a casa. Veníem de veure la travessia de natació a l'Estanc de Banyoles, que feia un dia ideal per estar passejant per aquell indret tan bonic. I clar vam arribar tard a casa i vaig preparar una amanida improbitzada que la vaig batejar com "amanida alemana".


Ingredients per a 1 persona:

- 100g. de curculles de colors, es pot fer amb qualssevol tipus de pasta
- 3 frankfurts fregits
- una cullerada d'alcaparres
- dues cullerades soperes de maionesa

Elaboració:

Bullim la pasta amb aigua. Quan bulli hi afegim un polsim de sal i la fem coure el temps que marqui el paquet.
Escorrem la pasta i la passem per aigua freda.
Per altra banda, fregim tres frankfurts, els tallem a rodanxes i els incorporem a la pasta. Hi posem les alcaparres i la maionesa i ho barregem tot bé.
Ho deixem a la nevera que es refredi i ja ho tindríem!

Un xic de pa amb maionesa per acompanyar

Us haig de dir una cosa, jo és que sóc un xic esverada i nerviosa, i a la cuina també. Vaig tenir un petit accident, vaig cremar el guant de la cuina, perquè enlloc de posar-hi la mà a dins, el vaig fer servir de drap acostant-lo tan al fogó que sem va incendiar. Tot arreglat, el drap tirat i ja en comprarem un altre :P


Per la diada, al Càlid Cafè

El dia 11 de setembre, diada nacional de Catalunya, vam anar a la Plaça de l'Ajuntament a escoltar música catalana tot prenguen una cervesa a la gelateria. Posteriorment vam anar a fer una volta per esperar l'hora que teníem encarregada al restaurant, la una en punt. Dit i fet, ben puntuals i amb força gana ja entràvem per dinar. Hi havia el menú de cap de setmana de 15 euros. La relació qualitat preu és bonissima. Els plats sempre són originals i molt ben presentats, a més de ser bons. I els postres són artesans i innovadors, hi posen el toc de la casa.
Per començar unes patatetes, gentilesa de la casa i aigua ben fresca per un dia calorós i bonic.

En el menú d'aquell dia oferien com a primers: amanida amb espuma de formatge i poma, crep de ceba trufada, carpaccio de llagostins i milfulles de mozzarella i albergínia.


L'amanida que va demanar el meu pare, com veieu, era original amb l'espuma de formatge. Deu estar feta amb un sifó a partir de nata i formatge de cabra. I la poma cuita combinava bé. 
La meva mare i jo ens vam demanar un carpaccio de llagostins. Deliciós, sublim, fi, em va deixar sense paraules. Un gust boníssim, amb les torradetes per acompanyar-lo. Em va encantar aquest plat. He provat molts carpaccios però de llagostins encara mai :)


I en Ramon va optar per una crep de ceba trufada, en vaig provar un trosset i estava bona.


Com a segons plats: bacallà a la basca, rodó de vedella amb patates i bolets, calamars a la planxa i entrecot (aquest amb un suplement de 3 euros).


Tots, a excepció del meu marit, que preferix la carn que el peix, vam demanar bacallà. Senzillament boníssim, amb all laminat fregit i acompanyat d'un puré de patata i un xic de salsa de tomàquet picant. El bacallà molt complert i bo.
I en Ramon, el seu rodó de vedella, molt bo també, la carn molt tendra i ben cuita, a part d'una excel.lent cura en la presentació dels plats.


I de postres tota una variada selecció: "tarta tatin" a la seva manera (excel.lent presentació en un vas i nata al cim, ho vaig veure d'una taula del costat), crema catalana, carpaccio de pinya, mousse de iogurt, gelats variats, cafè liégeois i una espècia de coulant de xocolata artesà amb una bola de gelat de vainilla.

Coulant del Càlid Cafè

  

Ja arriba el 2on Destapa't Girona!

Del 20 de setembre al 7 d'octubre, l'Associació d'Hostaleria de Girona i Radial organitza una mostra i concurs de Tapes de Girona. Una trentena de bars i restaurants de Girona i rodalies oferiran una selecció de tapes en forma d'un menú d'entre 7 i 10 tapes maridat amb cervesa Estrella Damm Inèdit o una tapa estrella acompanyada de la mateixa cervesa.

Les tapes elaborades pels diferents restaurants entren a concurs. Aquest anys hi ha dues categories de premis; un és per aquells establiments que facin un menú de tapes i l'altra serà per aquells restaurants que presentin l'anomenada Tapa Estrella. La Tapa Estrella és una tapa presentada a concurs en el qual la gent pot votar per veure quin tapa li ha agradat més entre totes les que hagi provat. No obstant també es pot votar per millor menú de tapes. Així doncs hi haurà premis al millor menú de tapes i a la millor tapa individual. I amb la nostra participació a les votacions entrem al sorteig de nits d'hotel, sopars per per a dues persones i lots de cervesa.

El preu de les tapes amb el maridatge de cervesa Damm és de 2'80 euros.
Podem trobar una gran diversitat de tapes exquisites com ara llagostins amb curry fred, filet de porc amb salsa de taronja, pop confitat, croquetes de ceps. També s'hi poden degustar tapes dolces: flam de mató i cruixent de mel, mini tatin, brownie amb gelat de caramel, entre moltes altres especialitats dolces.

Enguany, com a novetat, hi haurà un concurs de fotografia en Instagram a les xarxes socials, on es podrà votar de forma popular en dues categories:
1. Millor foto de tapa
2. Millor foto de local
Només s'haurà de fer una foto i enviar-la amb el hashtag #DestapatGirona
Els guanyadors rebran un lot de cervesa Damm, un àpat per a dues persones i una nit d'allotjament en un hotel de 4 estrelles.

Si voleu fer una ullada als diferents menús proposats pels diversos restaurants de la zona, us deixo l'enllaç següent:

http://www.gironahostaleria.com/arxius/noticies/planell_destapat_2012baixa_.pdf

Ara només queda triar el menú preferit o fer una ruta de tapes i sobretot disfrutar de Girona i la seva gastronomia.

Més informació:
www.facebook.com/destigirona

9/9/12

Coulant de carn de cavall amb nucli de crema de ceba, Brie i cervesa al toc de mel acompanyat d'una sopeta de parmentier

Ingredients per al coulant de carn:
  • 100 grs de carn de cavall picada
  • 1 ceba petita de Figueres
  • 1 cullerada sopera de mel
  • 50 grs de formatge Brie
  • 1/2 llauna de 33 cl de cervesa
  • oli, sal i pebre
Ingredients per a la sopeta de Parmentier:
  • 1 cullerada de postres de mantega
  • sal, pebre i nou moscada
  • 1 patata petita, d'uns 50 g.
  • 50 ml de crema de llet  

Preparació del coulant:

En primer lloc començarem preparant la crema de ceba.


Per això, pelarem i picarem una ceba i la posarem a caramel·litzar amb abundant oli d'oliva, sal i pebre a foc ben lent i una cullerada sopera de mel.

 

Una vegada la ceba estigui caramel·litzada, hi afegirem el formatge brie tallat a bocins ben petits i la mitja llauna de cervesa i l'anirem remenant contínuament a foc lent fins que s'hagi reduït completament i s'hagi evaporat tot l'alcohol, quedant-nos així una mena de salsa més homogènia.



A continuació, buidarem la barreja en un pot per tal de batre-ho tot amb un minipimer i deixar una mena de crema que no sigui gaire espessa per tal que pugui vessar-se en quan es trenqui el coulant amb la forquilla.

Per preparar el coulant, ens servirem d'un motlle de flam que tinguem per casa. 
Salpebrem la carn picada i la barregem bé amb una mica d'oli d'oliva. A continuació, agafarem el motlle i hi posarem la carn picada a la base i tot al voltant de les parets del motlle.


 Quan haguem folrat la part interior del motlle, buidarem a dins la nostra crema de ceba, formatge i cervesa i l'emplenarem fins a dalt.


Finalment, només ens quedara crear una tapa de carn al motlle i posar-ho al forn a poca temperatura (uns 170 graus) durant uns 10 o 15 minuts.


Mentre se'ns està fent el coulant dins el forn, prepararem la base per acompanyar aquest plat tant especial. Una mena de sopeta que elaborarem a partir d'un parmentier de patata més líquid.

Preparació de la sopeta de Parmentier:


Pelem la patata i la tallem a daus molt petits.
Els posem en una paella on hi haurem posat una cullerada de mantega. Barregem tot i anem coent fins que veiem que la patata es comenci a desfer. La triturem amb l'ajuda d'una batedora i hi incorporem la crema de llet, un xic de sal, pebre i un toc de nou moscada. La posem de nou a la paella uns cinc minutets més i ja tindríem la sopeta.



Emplatat:

Ara ja podrem desmotllar el coulant i anar per emplatar-lo. Agafarem un plat, hi buidarem la nostra sopa de parmentier i hi posarem el coulant al bell mig.

 
Amb aquesta recepta participo al concurs de Receptes amb Cervesa per a Blogaires!

Sorteig al blog "Doris mis cosillas"

Ara us anuncio el sorteig d'un altre blog, "Doris mis cosillas", si hi feu una ullada té receptes bones bones i ara a més està de sorteig!


Sorteig al blog "Migas con Locura"

El blog "Migas con Locura" celebra les seves 100.000 visites, 624 seguidors i 173 entrades en un any!!!! I per celebrar-ho sorteja un cap de setmana a Santander entre tots els que us apunteu, teniu fins el dia 20 de setembre!


8/9/12

Participo a l'AIG 2012

Us anuncio que participo a l'amic invisible gastronòmic 2012. És un esdeveniment que es fa cada any, i l'any passat em vaig quedar amb les ganes però aquest m'hi he apuntat. Si voleu fer una ullada per saber-ne el funcionament, visiteu el blog "Mis recetas Bordadas". Aquí trobareu tots els passos a seguir per apuntar-vos-hi!